Πολιτικη & Οικονομια

Τι μάθημα να σου κάνω;

Τα κοινωνικά φροντιστήρια της πόλης

57473-125465.JPG
Ραφαέλα Κομπόρη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
60464-120729.jpg

«Έξι χρόνια στο δημοτικό, έξι χρόνια στο γυμνάσιο, έξι χρόνια στο Πανεπιστήμιο», μέτραγε ο Κώστας Τσάκωνας στην ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα» του Θεόδωρου Μαραγκού. Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτή η φράση μου ήρθε στο μυαλό, όση ώρα παρακολουθούσα μαζί με τα παιδιά της Α’ Λυκείου το μάθημα της Φυσικής στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης. Ήταν και τσαγκαροδευτέρα και τα παιδιά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Δημήτρη να τους κρατήσει το ενδιαφέρον, φαίνονταν κουρασμένα. Έχει γεμίσει πλέον το πρόγραμμα τους με σχολεία, ξένες γλώσσες, φροντιστήρια για το σχολείο κ.τ.λ. Βέβαια, λόγω κρίσης όλο και λιγότερες οικογένειες μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά φροντιστήρια, έτσι στρέφονται στα κοινωνικά φροντιστήρια και τα μαθήματα αλληλεγγύης.

Αυτή είναι η τρίτη χρονιά που γίνονται «Μαθήματα Αλληλεγγύης» στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης. Η ιδέα ξεκίνησε από εθελοντές καθηγητές της περιοχής που ήθελαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων αλληλεγγύης της λέσχης. Φέτος 120 παιδιά παρακολουθούν τα μαθήματα της λέσχης. Στην πραγματικότητα ο αριθμός των οικογενειών που θέλησε να εγγράψει τα παιδιά του στα μαθήματα είναι πολύ μεγαλύτερος. Όμως η έλλειψη χώρου είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η λέσχη, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μαθητών να περιορίζεται στους 120. Αυτός είναι και ο λόγος που καταργήθηκαν τα τμήματα για παιδιά Γυμνασίου και πλέον υπάρχουν τμήματα μόνο για τις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Ο Δημήτρης έχει τελειώσει το φυσικό, τα πρωινά εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος σε κάποια εταιρία και τα απογεύματα παραδίδει μαθήματα Φυσικής σε παιδιά της Α’ Λυκείου στην Εργατική Λέσχη. «Την προηγούμενη χρονιά μια φίλη μου, που δίδασκε εδώ, μου μίλησε για τα μαθήματα. Το βρήκα πάρα πολύ ενδιαφέρον να διδάσκει κανείς σε μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ένα φροντιστήριο. Το θεώρησα μια πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία, μέσα σε μία κοινωνική κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται και αυτό με ώθησε να αναλάβω αυτή την υποχρέωση».

Προσπαθεί το μάθημά του να είναι ισάξιο με αυτό των ιδιωτικών φροντιστηρίων. Δεν αρκείται στην κλασική διδασκαλία, αλλά εμπλουτίζει το μάθημα με βίντεο και με διάφορα πειράματα, τόσο για να κρατήσει το ενδιαφέρον των μαθητών, όσο και για να τους βοηθήσει να καταλάβουν καλύτερα τη λειτουργία των νόμων της φυσικής. Όλοι οι καθηγητές στη λέσχη είναι δεμένοι με τους μαθητές τους και είναι περήφανοι για την πρόοδΌ τους και για το ποσοστό επιτυχίας σε Ανώτερες Σχολές. «Τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον γι’ αυτά και αυτό το συναίσθημα το επιστρέφουν», μου λέει ο Δημήτρης. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι πρώην μαθητές που επιστρέφουν ως φοιτητές πλέον στη λέσχη για να βοηθήσουν στα μαθήματα.

Στην Εργατική Λέσχη πέρα από τμήματα μαθητών λειτουργών και τμήματα ενηλίκων για ξένες γλώσσες. Η διεύθυνση είναι Ελευθερίου Βενιζέλου 12 & Αιγαίου, Νέα Σμύρνη. Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στο: ergatikilesxinsmyrni@gmail.com.

Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Αθηναίων

Στο 18o ΓυμνΆσιο-Λύκειο βρίσκεται το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο δεν υστερεί σε τίποτα από τα αντίστοιχα ιδιωτικά. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια εθελοντών καθηγητών, φοιτητών και του δήμου. «Το φροντιστήριο του δήμου έχει τη δομή ενός πλήρους λειτουργούντος φροντιστηρίου. Με εξετάσεις στο ενδιάμεσο, ενημερώσεις γονέων και ό,τι απαιτείται για να υπάρχει μια οργανωμένη λειτουργία, που θα βοηθάει τα παιδιά να πετύχουν τους στόχους και τις επιδιώξεις τους και θα καλύπτει τις ανάγκες τους ως μαθητές», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Επαμεινώνδας Λαμπρακάκης.

Το φροντιστήριο ξεκίνησε να λειτουργεί στο μέσο της περασμένης χρονιάς. Το μεγάλο ποσοστό επιτυχόντων στις πανελλήνιες του 2013, δικαίωσε την προσπάθεια. Ταυτόχρονα η μεγάλη ανταπόκριση καθηγητών που θέλησαν να διδάξουν δωρεάν σε παιδιά που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, είχε ως αποτέλεσμα φέτος να λειτουργούν τμήματα μαθημάτων για όλες τις τάξεις του Λυκείου, αριθμώντας πάνω από 200 μαθητές. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής μαθητών γίνονται προσπάθειες για μαθήματα σε περισσότερα διαμερίσματα του δήμου, ώστε σταδιακά να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της πόλης.

Ο κ. Λαμπρακάκης τονίζει ότι δίνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή των καθηγητών: «Οι εθελοντές καθηγητές που δηλώνουν συμμετοχή αξιολογούνται από ειδική επιτροπή, ώστε να ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχουν τεθεί. Παράλληλα, για περιπτώσεις νέων καθηγητών που δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία στη διδασκαλία, γίνονται σεμινάρια έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο διδακτικό τους έργο».

Η συμμετοχή μαθητών στο φροντιστήριο είναι δωρεάν. Η διεύθυνσή του είναι Οδός Ρως 8 & Λεωφόρος Ιωνίας, Άγιος Ελευθέριος - Αθήνα. Μπορείτε επίσης να τους καλέστε στο 210 2511339.

Καλλιτεχνείο των Αχαρνών

Η ιδέα ενός καθηγητή πριν από δύο χρόνια για τη δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου βρήκε αμέσως την ανταπόκριση και τη στήριξη των μελών του Καλλιτεχνείου Αχαρνών. Αμέσως βρέθηκαν εθελοντές καθηγητές αλλά και φοιτητές για να πλαισιώσουν την προσπάθεια, ενώ η ενορία προσέφερε το χώρο για να γίνουν τα μαθήματα. Σε ένα χαρούμενο περιβάλλον, με χρωματιστές αίθουσες γίνονται μαθήματα για όλες τις τάξεις του Λυκείου, αλλά και για παιδιά Γυμνασίου και Δημοτικού.

Σχολιάζοντας τη μεγάλη ανταπόκριση εθελοντών, ο υπεύθυνος του φροντιστηρίου, Κωνσταντίνος Καραδήμας, λέει: «Καταλάβαμε ότι ο κόσμος θέλει να προσφέρει και ουσιαστικά πρέπει να του δώσεις το μέρος ή τον τρόπο. Αν κοιτάξεις γύρω σου θα δεις ότι κόσμος έχει την όρεξη να δώσει αλλά δεν ξέρει τον τρόπο. Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να βρούμε το χώρο και από εκεί και πέρα ο κόσμος που ήθελε να προσφέρει ήξερε πού να απευθυνθεί. Εμείς, δηλαδή, απλά τους δώσαμε τα όπλα για να μπορέσουν να προσφέρουν».

Το φροντιστήριο του Καλλιτεχνείου, πέρα από τον δωρεάν και εθελοντικό χαρακτήρα του, διαφέρει και σε κάτι άλλο από τα ιδιωτικά. Δεν είναι ένα τυποποιημένο φροντιστήριο. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να το διαμορφώνουν σε ένα βαθμό, έτσι ώστε να το αισθάνονται περισσότερο οικείο. Πέρα από το μάθημα γίνονται συζητήσεις, υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη και ακόμα και το ίδιο το μάθημα είναι ανοιχτό σε αλλαγές και διαμορφώνεται από καθηγητές από κοινού με τους μαθητές. Ο κ. Καραδήμας εξηγεί αυτές τις διαφορές: «Η έννοια του παραδοσιακού φροντιστηρίου είχε πάντα το αντίτιμο του κέρδους. Εδώ δεν υπάρχει αυτό. Ο καθηγητής δεν το κάνει για το κέρδος και ο μαθητής δεν έρχεται υποχρεωτικά επειδή το πληρώνει η μάνα του. Αλλάζει έτσι η νοοτροπία που γίνεται το μάθημα».

Το Καλλιτεχνείο Αχαρνών βρίσκεται στην οδό Αθ. Χειλίου 16 στις Αχαρνές. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο 210 2445788 ή στο info@kallitechnio.org

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

Αλληλέγγυο Φροντιστήριο Δήμου Αιγάλεω: 4ο Λύκειο Αιγάλεω, 210 5902859

Συνεταιριστικό Φροντιστήριο Χαλανδρίου: Αριστοτέλους 42, Χαλάνδρι, 215 5511057

Σχολείο Αλληλεγγύης Νίκαιας: Ράλλη Πέτρου 182, Νίκαια, 694 2706867

Φροντιστήριο Εθελοντών Καθηγητών: Κοιμήσεως Θεοτόκου 8, Μαρούσι, 210 8024942

Το « Μυρμήγκι», Δίκτυο Αλληλεγγύης 6ης Κοινότητας Αθήνας: Επτανήσου 6 & Τενέδου, 210 8613612

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας: Σαραντοπόρου & Πλατείας Κερκύρας 12, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2522214, 693 2547620

Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Παλλήνης: 210 6604601

2ο Λύκειο Δραπετσώνας: Αγίου Φανουρίου 10, 210 4082228 - 2132074681

Δήμος Ταύρου - Μοσχάτου: 210 9422789

Δήμος Ζωγράφου: 210 7486267

Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης: Ελ. Βενιζέλου 15, 213 2051745-746

Κοινωνικό Φροντιστήριο Βιβλιοθήκης Ιεράς Αρχιεπισκοπής: Σοφοκλέους 4-Στοά Αθηνών, 210 3311270

Δήμος Ιλίου: 213 2030042, 231 2030036

Δήμος Περιστερίου: 210 5762713

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.