Πολιτικη & Οικονομια

Μπακογιάννη: Αν πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι

Πρέπει να πάμε στη Χάγη, σύμφωνα με την πρώην υπουργό Εξωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόρα Μπακογιάννη
Ντόρα Μπακογιάννη © INTIMENEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμά πως σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι μας και προτείνει να προσφύγουμε στη Χάγη.

Την προσφυγή Ελλάδας-Τουρκίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας πρότεινε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Action 24, εκτιμώντας πως σε τυχόν θερμό επεισόδιο με τη Γείτονα, η χώρα μας θα είναι μόνη χωρίς τη στήριξη κανενός.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία, στο συνυποσχετικό, και πιστεύω πως πρέπει να πάμε γιατί στην εξωτερική πολιτική το κάθε πέρυσι και καλύτερα είναι μια πραγματικότητα» είπε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία απέδωσε εύσημα στον Νίκο Δένδια για την θητεία του στο υπουργείο εξωτερικών λέγοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ένα πολύ άξιο υπουργό.

«Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί υπό πίεση ή υπό συνεχή δραματοποίηση. Θέλει σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση, γιατί όντως η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά δεν μπορούμε να δραματοποιούμε συνεχώς για κρίση και θερμό επεισόδιο» πρόσθεσε.

Μάλιστα συμφώνησε με την άποψη του πρώην υπουργού Άμυνας Ευάγγελλου Αποστολάκη ότι, αν κάνουμε πόλεμο, θα είμαστε μόνοι μας, ωστόσο πρόσθεσε πως σε διπλωματικό επίπεδο η Ελλάδα δεν είναι μόνη της ενώ αντίθετα η Τουρκία με την πολιτική που ακολουθεί θα απομονωθεί διεθνώς.

«Αν κάνουμε πόλεμο, θα είμαστε μόνοι μας. Κανείς δεν πρόκειται να πολεμήσει για μας και να σκοτωθεί. Διπλωματικά όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Και ο μεγάλος πόλεμος είναι η επιτυχία να μην κανείς πόλεμο» πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενη στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν είπε ότι ορθώς έγινε, κατέγραψε τις διαφωνίες που υπάρχουν αλλά και την βούληση των δύο πλευρών να κρατήσουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Και είναι σημαντικό, ειδικά όταν είσαι σε κρίση, να συζητάς και να έχεις επικοινωνία. «Οι Τούρκοι πρέπει να καταλάβουν ότι η λογική της επίδειξης δύναμης θα τους οδηγήσει σε διπλωματική απομόνωση. Όταν λες ότι η Κρήτη δεν υπάρχει τότε το διεθνές ακροατήριο παύει να σε ακούει», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ