- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έκθεση ΟΟΣΑ: Στο 38,7% του ΑΕΠ οι φόροι στην Ελλάδα το 2018
Στις πρώτες θέσεις σε φόρους η Ελλάδα
Έκθεση του ΟΟΣΑ. Στο 38,7% του ΑΕΠ αντιστοιχούσαν τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας το 2018.
Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ (tax -to- GDP ratio) μειώθηκαν ελαφρά το 2018, αλλά παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού (Revenue Statistics 1965-2018) που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, ο λόγος των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 38,7% έναντι 38,9% το 2017 και 38,7% το 2016. Ο αντίστοιχος λόγος για τις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε οριακά το 2018 στο 34,3% από 34,2% το 2017. Η Ελλάδα και η Σλοβακία είναι οι δύο χώρες του ΟΟΣΑ που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το ΑΕΠ στη δεκαετία 2008-2018. Στην Ελλάδα ο δείκτης αυξήθηκε την περίοδο αυτή κατά 6,9 ποσοστιαίες μονάδες (από 31,8% το 2017).
Από την έκθεση του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι η διάρθρωση των φορολογικών εσόδων της Ελλάδας, ανάλογα με τις πηγές προέλευσής τους, διαφέρει πολύ σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, η κύρια πηγή εσόδων στην Ελλάδα το 2018 ήταν η φορολογία στα αγαθά και υπηρεσίες (ΦΠΑ και λοιποί φόροι), που αντιστοιχούσαν στο 15,1% του ΑΕΠ, με δεύτερη πηγή τις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (11,6% του ΑΕΠ), ενώ ακολουθούν τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος και κερδών (8,9% του ΑΕΠ) και από τη φορολογία της περιουσίας (3,1% του ΑΕΠ). Αντίθετα, η πρώτη πηγή εσόδων για τις χώρες του ΟΟΣΑ το 2017 ήταν η φορολογία εισοδήματος και κερδών (11,6% του ΑΕΠ), με δεύτερη τη φορολογία των αγαθών και υπηρεσιών (10,9% του ΑΕΠ) και ακολουθούν οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (9,1% του ΑΕΠ) και η φορολογία στην περιουσία (1,9% του ΑΕΠ).
Η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιαπωνία και την Πολωνία είναι οι χώρες του ΟΟΣΑ, όπου η συμμετοχή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα συνολικά φορολογικά έσοδα είναι μεγαλύτερη από το 15%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβενία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 20,8%. Επίσης, η Ελλάδα είναι μεταξύ των επτά χωρών του ΟΟΣΑ που τα περισσότερα έσοδα από τις εισφορές προέρχονται από τους εργαζόμενους, ενώ στις υπόλοιπες χώρες του Οργανισμού προέρχονται από τους εργοδότες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Επιθυμούμε να δικαστούμε άμεσα», σημείωσε o βουλευτής
Ακόμη μία αποχώρηση από την Κ.Ο. του κόμματος
«Ταξιδιάρα ψυχή και αιώνια έφηβη, άγγιξες με σεβασμό και τα εικαστικά, ζωγραφίζοντας με πάθος και ευαισθησία» είπε συγκινημένος ο Πρόεδρος της Βουλής
Τι αναφέρει στην επιστολή του
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του
«Ο στόχος και οι αρχές δεν εκφράζονται από το εναπομείναν σχήμα» σημειώνει
Δίχως τέλος οι αποχωρήσεις - παραιτήσεις από το κόμμα
Γιατί ζητά να ανακληθούν οι άδειες τηλεοπτικών σταθμών των ΗΠΑ
Οι τρεις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος της ΕΛΑΣ
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τον χώρο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία με τη σύγχρονη τεχνολογική μετάβαση
Μετά από σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
«Πρόκειται για αντιπολίτευση υποδίκων;» αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Παπαστεργίου: «Η ΤΝ χρειάζεται κανόνες που προστατεύουν τους πολίτες και απελευθερώνουν την καινοτομία»
Τι αναφέρουν στην επιστολή τους
Τι πρέπει να προσέξει πριν αποδεχτείτε αλλαγή στους όρους της μίσθωσης
Η επιλογή των σχολικών μονάδων καλύπτει και τις 13 Περιφέρειες της χώρας
Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής στο περιοδικό Fortune Greece
Oι υπαχθείσες αιτήσεις βρίσκονται σε κατάσταση διαδοχής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.