Πολιτικη & Οικονομια

Πρ. Παυλόπουλος για τα γλυπτά του Παρθενώνα

«Είναι αδιανόητο το Βρετανικό Μουσείο να μένει στα ανύπαρκτα φιρμάνια»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προκόπης Παυλόπουλος
Προκόπης Παυλόπουλος © INTIMENEWS/ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για το «μεγάλο θέμα» -όπως το χαρακτήρισε- της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Ο Παρθενώνας είναι η αρχή, το λίκνο και η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού» τόνισε από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας να συγκροτηθεί Πανελλήνια Επιτροπή Διεκδίκησης Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν μαζικοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι της χώρας.

Σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του στον τέταρτο όροφο του δικαστικού μεγάρου της πόλης, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι ο ίδιος έκανε από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ό,τι μπορούσε για αυτό το «μεγάλο θέμα» -όπως το χαρακτήρισε- της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.

Κάνοντας επίκληση στην ιστορική ομιλία του άλλοτε Γάλλου υπουργού Πολιτισμού Αντρέ Μαλρώ, το 1959, από τον λόφο της Πνύκας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «ο Παρθενώνας είναι η αρχή, το λίκνο και η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού εν γένει» και πρόσθεσε ότι η επιστροφή των γλυπτών είναι θέμα του δικού μας πολιτισμού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Δεν είναι νομικό το ζήτημα. Θα ήταν λάθος να το αντιμετωπίσουμε σαν νομικό ζήτημα ανταλλαγής επιχειρημάτων και θα πέφταμε στην παγίδα του Βρετανικού Μουσείου. Είναι κατεξοχήν ηθικό και πολιτισμικό, είναι ζήτημα πολιτισμικής δεοντολογίας, σεβασμού των βασικών αρχών και αξιών του ίδιου του πολιτισμού μας» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

«Είναι αδιανόητο -συνέχισε ο ίδιος- να κουβεντιάζουμε αυτή τη στιγμή με το Βρετανικό Μουσείο και να μένει στα φιρμάνια, τα ανύπαρκτα άλλωστε, των σουλτάνων της εποχής για να δικαιολογήσει την κλοπή και την τυμβωρυχία του Έλγιν».

Προερχόμενος κι ο ίδιος από τον νομικό κόσμο και απευθυνόμενος τόσο στους δικηγόρους-μέλη του Συλλόγου της Θεσσαλονίκης όσο και σε δικαστικούς λειτουργούς-προϊσταμένους δικαστηρίων της πόλης, που παρέστησαν στη συνάντηση, ο κ. Παυλόπουλος τους κάλεσε «να αγωνιστούμε μαζί για έναν κοινό στόχο: το κύρος της Δικαιοσύνης και την εμπέδωση του αισθήματος Δικαιοσύνης στον Ελληνικό λαό».

Όπως σχολίασε «συνηθίζουμε στην ιεράρχηση των εθνικών μας θεμάτων να θέτουμε ζητήματα που σχετίζονται με την υπεράσπιση της χώρας από εξωτερικούς κινδύνους (...) όμως μην υποτιμάμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι εκείνος που απειλεί την συνοχή μιας χώρας , την συνοχή της κοινωνίας, την δύναμη της κοινωνίας να βαδίσει μπροστά. Και σ' αυτό η εμπιστοσύνη προς τη Δικαιοσύνη, και από την άλλη πλευρά το κύρος της Δικαιοσύνης κατά την απονομή της, είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο στηρίζεται μέσω του κράτους δικαίου η ίδια αντιπροσωπευτική δημοκρατία και επομένως η δημοκρατική πορεία μίας κοινωνίας προς τη δημιουργία».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορικότητα, το επιστημονικό επίπεδο και την μεγάλη προσφορά του ΔΣΘ, τονίζοντας ότι έχει χαράξει ανεξίτηλα την πορεία του δικηγορικού λειτουργήματος στη χώρα μας μέσα από την πορεία του. Έκανε, εξάλλου, μνεία στη συμπόρευσή του Συλλόγου με τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και τη Σχολή Δικαστών, ενώ στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι καθηγητές που «λάμπρυναν» τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών προέρχονταν από «μεταγραφή» από τη Θεσσαλονίκη, κάτι που έζησε κι ο ίδιος έχοντας την τύχη -όπως είπε- να δουλέψει μαζί τους.

Ο κ Παυλόπουλος μίλησε -ακόμη- για την «αγαστή πορεία συμπόρευσης» μεταξύ της Δικαιοσύνης, η οποία απονέμει Δίκαιο, και της δικηγορίας και των δικηγόρων που συλλειτουργούν κατά την νομολογία της Δικαιοσύνης.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν, νωρίτερα, στην είσοδο των δικαστηρίων η πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής Διοίκησης Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης Καλλιρόη Χειμαριού και ο πρόεδρος του ΔΣΘ Στάθης Κουτσοχήνας. Ο τελευταίος δώρισε στον κ. Παυλόπουλο ένα δερματόδετο τόμο του ιστορικού νομικού περιοδικού του «Αρμενόπουλου», της περιόδου 1946/47. Στη συνάντηση παρέστη και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Χάρης Καστανίδης, με τον οποίο ο κ. Παυλόπουλος είχε θερμό χαιρετισμό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.