Πολιτικη & Οικονομια

140 έγγραφα για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ

Αναγκάστηκε να παραδώσει η Κομισιόν σε Γερμανό δημοσιογράφο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
60066-119992.jpg

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με παρέμβαση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβητή Έμιλι Ο’ Ρέιλι αναγκάστηκε να παραδώσει σε Γερμανό δημοσιογράφο συνολικά 140 έγγραφα γύρω από την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Ο δημοσιογράφος είχε αρχικά υποβάλει το αίτημά του το 2011 και περίμενε μέχρι σήμερα να ικανοποιηθεί.

Η παράδοση των εγγράφων ανακοινώθηκε στο Στρασβούργο από την Ευρωπαία Διαμεσολαβητή, επισημαίνοντας ότι «ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι ζωτικής σημασίας να μπορεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να καταλάβει πόσο σημαντικές είναι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους». Η Έμιλι Ο’ Ρέιλι πρόσθεσε: «Ο ρόλος των διαφόρων ευρωπαϊκών φορέων πρέπει να είναι διαφανής και σαφής, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να αντλήσουν διδάγματα για το μέλλον».

Ο Γερμανός κατέφυγε στο Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απόκρυψη εγγράφων. Η Κομισιόν, αρχικά, του επέτρεψε την πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα και τον ενημέρωσε ότι θα χρειαστεί μια σημαντική ερευνητική προσπάθεια για να προσδιορισθούν και να εντοπισθούν τυχόν περαιτέρω έγγραφα, που θα ενδιέφεραν τον δημοσιογράφο και τα οποία είχαν ήδη αρχειοθετηθεί. Πρότεινε δε η Κομισιόν να στείλει την τελική της απάντηση, το αργότερο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2012.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ωστόσο, ο Γερμανός δημοσιογράφος δεν είχε πάρει απάντηση και κατέφυγε στο Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, ισχυριζόμενος ότι η Κομισιόν θα πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημά του και να του επιτρέψει πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα που είχε ζητήσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ