Πολιτικη & Οικονομια

Η ΕΕ στέλνει τη Δανία στα δικαστήρια για τη φέτα

Δανικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι εξάγουν φέτα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
greek-feta-cheese-.jpg
Φέτα © pixabay / danatentis

Η Κομισιόν παραπέμπει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια τη Δανία επειδή εταιρείες της χώρας ισχυρίζονται ότι παράγουν κι εξάγουν φέτα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει τη Δανία στο Δικαστήριο της ΕΕ επειδή δεν εκπληρώνει επαρκώς τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της ΕΕ σχετικά με τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη, οι εταιρείες που εδρεύουν στη Δανία παράγουν και εξάγουν λευκά τυριά σε χώρες εκτός ΕΕ, αφού το επισημάνουν ως «φέτα». Η φέτα είναι καταχωρημένη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002 στην ΕΕ και ως εκ τούτου μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα σύμφωνα με ένα σύνολο προδιαγραφών παραγωγής.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η πρακτική αυτή αποτελεί άμεση παραβίαση της προστασίας που παρέχει η καταχώριση ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και οι δανικές αρχές δεν κατάφεραν να την εμποδίσουν ή να την σταματήσουν. Αποφεύγοντας να το πράξει, η Δανία παραβιάζει τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών (άρθρο 4 παράγραφος 3 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση). Η συμπεριφορά αυτή όχι μόνο παραβιάζει το ισχύον δίκαιο της ΕΕ, αλλά είναι επίσης πιθανό να εμποδίσει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών για τη σύναψη διμερών συμφωνιών που διασφαλίζουν την προστασία των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και την προώθηση προϊόντων ποιότητας της ΕΕ εκτός της ΕΕ.

Η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Δανίας τον Ιανουάριο του 2018, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή. Στο πλαίσιο διαδικασίας επί παραβάσει, η Επιτροπή κάλεσε τις δανικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο έδαφός της να πραγματοποιήσουν αυτή την πρακτική.

Δεδομένου ότι η Δανία δεν έχει εξετάσει τα ζητήματα που τέθηκαν, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ