Πολιτικη & Οικονομια

Σταϊκούρας: «Σε χρήμα και στο χέρι το κοινωνικό μέρισμα»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για έξτρα επίδομα θέρμανσης τον Ιανουάριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήστος Σταϊκούρας
Χρήστος Σταϊκούρας / © ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Εντός της εβδομάδας η απόφαση της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Τέλος του έτους θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης και ανάλογα με τα περιθώρια θα δούμε μήπως δοθεί ένα έξτρα κονδύλι και για τον Ιανουάριο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στην «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο OPEN και στη Φαίη Μαυραγάνη.

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε επίσης για το κοινωνικό μέρισμα και διευκρίνισε «ότι την εβδομάδα αυτή θα βγει η απόφαση. Θα δοθεί σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, σε χρήμα και στο χέρι και δεν θα είναι μόνιμου χαρακτήρα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα αναδρομικά ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε: «Θα τα πληρώσουμε λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές προτεραιότητες και το δημοσιονομικό περιθώριο. Όσον αφορά το ύψος των αναδρομικών, αυτό θα το δούμε»

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε «ότι για την ώρα έχουμε μειώσει τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τώρα 22%.Εχουμε υποσχεθεί προεκλογικά 30%.Εκτιμούμε ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Τον Μάιο του 2020 θα έχουμε εικόνα για το πόσο θα μειώσουμε περαιτέρω τον ΕΝΦΙΑ».

Τέλος σχετικά με την 13η σύνταξη ο υπουργός Οικονομικών είπε «ότι θα διατηρηθεί το κονδύλι των 800 εκατομμυρίων για τους συνταξιούχους».

Στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε «ότι θα εξαιρούνται από την υποχρέωση των ηλεκτρονικών δαπανών και τα ποσά που καταβάλλονται για διατροφή διαζυγίου ,αλλά και τις δωρεές προς το Δημόσιο και τα ιδρύματα». Επίσης ανέφερε «ότι θα περιλαμβάνει και διατάξεις για τα ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονική τιμολόγηση»

Σχετικά με το δημοσίευμα για μαζική παραγραφή οφειλών μέχρι 10 ευρώ στην εφορία, ο κ. Σταϊκούρας είπε «ότι ισχύει αυτή η πληροφορία. Αφορά 536,000 οφειλέτες».

Για τη φορολοταρία ο κ. Σταϊκούρας τόνισε «ότι αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Θα προχωρήσουμε σε μια νέα φορολοταρία, όπου θα δίνουμε παροχές σε είδος, όπως αυτοκίνητα, κάρτες απεριορίστων διαδρομών σε λεωφορεία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ