Πολιτικη & Οικονομια

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί ολόκληρο έως τα τέλη Δεκεμβρίου - Τα ποσά

Εντός της ημέρας ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την αίτηση - Αναλυτικά παραδείγματα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πετρέλαιο θέρμανσης
Πετρέλαιο θέρμανσης/©INTIMENEWS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Από 64 έως 350 ευρώ το ύψος του φετινού επιδόματος θέρμανσης, το οποίο και θα καταβληθεί ολόκληρο στους δικαιούχους μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ (στα 68 εκατ. ευρώ) είναι το συνολικό κονδύλι για το φετινό επίδομα θέρμανσης. Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε την προηγούμενη χρονιά, ο φορολογούμενος μπορεί να το λάβει, βάζοντας αρκετά μικρότερες ποσότητες καυσίμου στη δεξαμενή του. Έτσι, ενώ το ύψος του ονομαστικού επιδόματος χαμηλώνει, πολλοί περισσότεροι θα μπορέσουν να λάβουν το οικονομικό βοήθημα (και μάλιστα στο ανώτατο όριο).

Για παράδειγμα, πέρυσι ένας άγαμος στην Α' Ζώνη (Βόρεια Ελλάδα) για να πάρει το μέγιστο της επιδότησης (σ.σ. 320 ευρώ), έπρεπε να προμηθευτεί 2.000 λίτρα πετρελαίου (αξίας 2.000 ευρώ περίπου). Φέτος, το επίδομα που του αναλογεί είναι μικρότερο (250 ευρώ) αλλά μπορεί να το πάρει με την αγορά πετρελαίου αξίας τουλάχιστον 500 ευρώ. Τα χρήματα, μάλιστα, είναι προγραμματισμένο να καταβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε στο ΦΕΚ την απόφαση, με την οποία καθορίζονται το ύψος του επιδόματος, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, αλλά και η διαδικασία για τη χορήγησή του τη χειμερινή περίοδο 2019-2020. Ήδη, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ενεργοποιηθεί το σύστημα επιδότησης μέσω της σχετικής πλατφόρμας στο Taxisnet. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει εντός της ημέρας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως και τις 20 Δεκεμβρίου, ώστε να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων. Το ποσό που τους αναλογεί ξεκινά από 64 και φθάνει έως και τα 350 ευρώ. Πιστώνεται άμεσα και οι διασταυρώσεις γίνονται στη συνέχεια, έτσι ώστε και τα 68 εκατ. ευρώ του συνολικού κονδυλίου να έχουν καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα - Τι ποσό θα πάρουν

Βασική προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019, αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του ανωτέρου επιδόματος. Εφόσον, η αξία του καυσίμου δεν φθάνει το ανώτερο όριο, τότε ο δικαιούχος θα πάρει επίδομα ίσο με το μισό της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Πετρέλαιο θέρμανσης 2019-2020: Οι περιοχές ανά Ζώνη
Πετρέλαιο θέρμανσης 2019-2020: Οι περιοχές ανά Ζώνη

Για τον καθορισμό της υπολογισθείσας αξίας των αγορών πετρελαίου ορίζεται η τιμή 1,042 ευρώ ανά λίτρο, που είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την τρέχουσα μέση τιμή της επικράτειας.

Μεταξύ άλλων η υπουργική απόφαση προβλέπει:

  • Ύψος επιδόματος ανά Ζώνη:
    1. Κύρια κατοικία στην Α’ Ζώνη: 250 ευρώ επίδομα
    2. Κύρια κατοικία στη Β’ Ζώνη: 180 ευρώ επίδομα
    3. Κύρια κατοικία στην Γ’ Ζώνη: 110 ευρώ επίδομα
    4. Κύρια κατοικία στην Δ’ Ζώνη: 80 ευρώ επίδομα.
  • Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο υπάρχει προσαύξηση 10%.
  • Το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 350 ευρώ.
  • Το επίδομα μειώνεται κατά 20% σε μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες, κάτι που δεν ισχύει για τις ορεινές κοινότητες μη ορεινών δήμων.
  • Αποσύνδεση της επιδότησης από την επιφάνεια των κατοικιών.

Αναλυτικά παραδείγματα:

  • Οικογένεια με δύο παιδιά στην Α’ Ζώνη: Επίδομα 300 ευρώ. Για να το λάβει, πρέπει να βάλει στον καυστήρα πετρέλαιο αξίας 600 ευρώ τουλάχιστον (περίπου 580 λίτρα). Με την ίδια ποσότητα πέρυσι θα λάμβανε... 93 ευρώ, ενώ για να έπαιρνε το μέγιστο του επιδόματος (400 ευρώ) έπρεπε να προμηθευτεί 2,5 τόνους πετρέλαιο (συνολικής αξίας 2.600 ευρώ περίπου). Για να πάρει, μάλιστα, τα 300 ευρώ που δικαιούται φέτος, έπρεπε να αγοράσει 1.870 λίτρα πετρελαίου περίπου, αξίας 1.900 ευρώ.
  • Άγαμος, με κύρια κατοικία στην Α’ Ζώνη. Μπορεί να πάρει επίδομα 250 ευρώ, εφόσον αγοράσει τουλάχιστον 500 ευρώ πετρέλαιο (περίπου 480 λίτρα). Το πόσο διαφορετική είναι η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι φαίνεται από τις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Για να συμβεί αυτό πέρυσι, ο δικαιούχος έπρεπε να βάλει 1.560 λίτρα πετρέλαιο (αξίας 1.600 ευρώ περίπου) και β) Για να λάβει κάποιος επίδομα έως 320 ευρώ, έπρεπε να βάλει στον καυστήρα 2.000 λίτρα (αξίας 2.080 ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, η μέση επιδότηση σε αυτήν την κατηγορία, στις συγκεκριμένες περιοχές για τη χειμερινή περίοδο 2018-19, δεν ξεπέρασε τα 183 ευρώ.

Πετρέλαιο θέρμανσης
Πετρέλαιο θέρμανσης/©INTIME/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Αίτηση - Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα

Η αίτηση γίνεται μέσω της ειδικής πλατφόρμας στο Taxisnet. Σε αυτήν αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • Ονοματεπώνυμο
  • Αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων
  • Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για να πιστωθούν τα χρήματα και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου (εφόσον υπάρχει και δεύτερος)
  • Αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
  • Ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
  • Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη
  • Ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.
  • Τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης
  • Ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία
  • Στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Τι δηλώνουν οι διαχειριστές στην αίτηση

Παράλληλα, οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα:

  • Αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
  • ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
  • Αριθμός της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
  • Χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
  • Ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ