- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συμφωνία ΕΕ- Κίνας για προστασία προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη
Η Κίνα αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ
Ιστορική συμφωνία με την Κίνα για την προστασία προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη, ανάμεσά τους και ελληνικά.
Σήμερα η ΕΕ και η Κίνα ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία προστασίας 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ από τις απομιμήσεις και το σφετερισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η ιστορική συμφωνία αναμένεται να αποφέρει αμοιβαία εμπορικά οφέλη και να δημιουργήσει ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και στις δύο πλευρές. Ανταποκρινόμενη στη δέσμευση που αναλήφθηκε κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής ΕΕ–Κίνας τον Απρίλιο του 2019, η εν λόγω συμφωνία αποτελεί απτό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, και αντανακλά την ανοικτή στάση και την προσήλωση αμφοτέρων των πλευρών στους διεθνείς κανόνες ως βάση των εμπορικών σχέσεων.
Για το θέμα, ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν δήλωσε, «τα ευρωπαϊκά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη φημίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο για την ποιότητά τους. Οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν υψηλότερο τίμημα, καθώς εμπιστεύονται την προέλευση και την αυθεντικότητα αυτών των προϊόντων, ενώ παράλληλα ανταμείβουν τους γεωργούς. Η συμφωνία αυτή καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά με τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους μας, όπως η Κίνα. Είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, καθώς ενισχύει την εμπορική μας σχέση, ωφελεί τους γεωργικούς και διατροφικούς τομείς μας, καθώς και τους καταναλωτές και στις δύο πλευρές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, οι οποίες ανήλθαν σε 12,8 δισ. ευρώ (το 12μηνο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Αυγούστου 2019). Είναι επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροαδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, αντιπροσωπεύοντας το 9% της αξίας τους. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ασιατική χώρα είναι μια αγορά με προοπτικές υψηλής ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, δεδομένου ότι η αυξανόμενη μεσαία τάξη της δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα εμβληματικά, υψηλής ποιότητας και γνήσια ευρωπαϊκά προϊόντα. Διαθέτει επίσης το δικό της καθιερωμένο σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων με ιδιότυπα προϊόντα τα οποία τώρα οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα χάρη στη συμφωνία αυτή.
Ο κατάλογος της Ε.Ε. με τις γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευθούν στην Κίνα περιλαμβάνει προϊόντα με ονομασίες όπως η φέτα, το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου καθώς και ελαιόλαδα από τη Σητεία, επίσης προϊόντα όπως Cava, Champagne, Irish whiskey, Münchener Bier, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma και Queso Manchego. Όσον αφορά τα κινεζικά προϊόντα, ο κατάλογος περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τις ονομασίες Pixian Dou Ban (πάστα φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (λευκό τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu).
Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η συμφωνία θα υποβληθεί τώρα σε νομικό έλεγχο. Από πλευράς Ε.Ε., θα ζητηθεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και η συμφωνία αναμένεται να αρχίσει να ισχύει πριν από το τέλος του 2020.
Τέσσερα έτη αφότου η συμφωνία αρχίσει να ισχύει, το πεδίο εφαρμογής της θα επεκταθεί ώστε να καλύψει άλλες 175 ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων και από τις δύο πλευρές. Οι ονομασίες αυτές θα πρέπει να υποβληθούν στην ίδια διαδικασία καταχώρησης με τις 100 ονομασίες που ήδη καλύπτονται από τη συμφωνία (δηλαδή αξιολόγηση και δημοσίευση για παρατηρήσεις).
Η συνεργασία ΕΕ–Κίνας για τις γεωγραφικές ενδείξεις ξεκίνησε πριν από 10 και πλέον έτη (2006) και οδήγησε στην καταχώρηση και την προστασία 10 ονομασιών γεωγραφικών ενδείξεων και από τις δύο πλευρές το 2012, πρωτοβουλία που αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τη σημερινή συνεργασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νεότεροι ψηφοφόροι μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία με διαφορετικές εμπειρίες, αξίες και τρόπους ενημέρωσης
Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΑΤ
Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια
Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο, με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα
Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου των τελευταίων 7 ετών και κριτική στην αντιπολίτευση
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.