Πολιτικη & Οικονομια

Αναθεώρηση Συντάγματος – ΝΔ: Η ορθή πρόταση για την εκλογή ΠτΔ

Καθώς σήμερα συζητήθηκε η αναθεώρηση του άρθρου 32

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vouli563.png
Βουλή © INTIME NEWS

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην πλειοψηφία των 151 βουλευτών προκειμένου έτσι να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από την διάλυση της βουλής.

Κατατέθηκε και επισήμως στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος η διορθωμένη πρόταση της ΝΔ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς σήμερα συζητήθηκε  η αναθεώρηση του άρθρου 32.

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην πλειοψηφία των 151 βουλευτών προκειμένου έτσι να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από την διάλυση της βουλής. Ετσι, με βάση την τελική πρόταση, έχουμε τρεις αρχικές ψηφοφορίες που ως  διάταξη υπάρχουν και στο παρόν Σύνταγμα και δεν αλλάζουν αφού η παράγραφος 3 του άρθρου 32 δεν είναι αναθεωρητέα, η πρώτη και η δεύτερη με 200 βουλευτές και η τρίτη με 180.

Αν στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί πρόεδρος μετά από πέντε μέρες γίνεται τέταρτη ψηφοφορία και ο πρόεδρος εκλέγεται με 151 ψήφους δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η ορθή πρόταση για την εκλογή ΠτΔ:

orthi.jpg

Η παρεξήγηση έγινε γιατί η αρχική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που μοιράστηκε το πρωί δεν έγραφε για απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών αλλά για σχετική πλειοψηφία.

Όσον αφορά την πιθανότητα να είναι δύο οι  υποψήφιοι πρόεδροι πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή 151.

Αν δεν  επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία μετά από πέντε μέρες επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την σχετική πλειοψηφία.

Η αρχική εκ παραδρομής πρόταση της ΝΔ:


arxiki.jpg

Σε περίπτωση ισοψηφίας θεωρείται ότι έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία.  Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ψηφοφορία εκείνη εκλέγεται ο πρεσβύτερος στην ηλικία μεταξύ των δύο υποψηφίων. Με βάση την τελευταία φράση αναθεωρείται και η προηγούμενη διάταξη του Συντάγματος που προέβλεπε κλήρωση σε περίπτωση ισοψηφίας.

Ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης  μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και απαντώντας στις ερωτήσεις τους για την αλλαγή διατύπωσης στην απογευματινή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την πρωινή ανέφερε ότι προφανώς ξέφυγε κάτι και έγινε ένα λάθος στην διατύπωση της.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ