Πολιτικη & Οικονομια

Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού: Συναίνεση και μικροπολιτική

Είναι το ζήτημα αυτό θέμα κομματικής αντιπαράθεσης;

photo_gaitanis_1_1.jpg
Τάσος Γαϊτάνης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
105171_1.jpg
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Γιατί η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς είναι θέμα ουσίας για τη χώρα.

Το θέμα της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να έχει τη συναίνεση του πολιτικού κόσμου και να μη γίνει αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Για το σκοπό αυτό, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς ώστε να διαπιστωθούν τα σημεία σύγκλισης.

Η Νέα Δημοκρατία θέτει το θέμα της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς από το 2016. Επί της αρχής όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν ότι οι συμπατριώτες μας του εξωτερικού θα πρέπει να τύχουν της διευκόλυνσης να ψηφίζουν στον τόπο της κατοικίας τους. Ορισμένοι, οι οποίοι υποκινούνται από μικροπολιτικά κριτήρια, υποστηρίζουν ότι η πρόταση της ΝΔ αφορά τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος δια της εγγραφής νέων ψηφοφόρων. Δεν πρόκειται επ’ ουδενί όμως για κάτι τέτοιο. Οι Έλληνες της δεύτερης γενιάς δεν μπορούν να εγγραφούν στα δημοτολόγια της χώρας. Ας σκεφτούμε το πιο απλό. Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό αξίζουν αυτής της διευκόλυνσης ώστε να μη χρειάζεται να ταξιδέψουν.

Την ίδια διευκόλυνση αξίζουν και όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Αυτοί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη χώρα μας. Θα ήθελαν να επιστρέψουν και η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να τους «χάσει» οριστικά. Πρέπει να τους κρατήσουμε ενωμένους μαζί μας. Το δικαίωμα της ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους είναι ένα γεγονός που θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε οτι άνθρωποι χαμηλών εισοδημάτων είναι οι πιο ένθερμοι προς την παροχή της διευκόλυνσης. Είναι φυσιολογικό, αφού οι πλουσιότεροι μπορούν πιο έυκολα να πάρουν το αεροπλάνο και να επιστρέψουν ώστε να ψηφίσουν. Αυτοί όμως με τα χαμηλά εισοδήματα είναι και οι περισσότεροι και αυτούς θα πρέπει κατα κύριο λόγο να βοηθήσουμε.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όπως διατυπώθηκε μέχρι τώρα έχει δύο προβλήματα. Καταρχάς δημιουργεί ζητήματα αντισυνταγματικότητας διότι προτείνει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μη μετρά στο γενικό σύνολο αλλά για την εκλογή 2-3 βουλευτών. Αυτή η διάταξη βάλλει κατά της ισότητας της ψήφου που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη κι επίσης είναι ενάντια στα συμφέροντα των συμπατριωτών μας με χαμηλά εισοδήματα.

Το θέμα της διευκόλυνσης της ψήφου αφορά μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό. Είναι ζήτημα ουσίας για την Ελλάδα του έντονου δημογραφικού προβλήματος αλλά και του σπουδαίου δικτύου των συμπατριωτών μας της διασποράς να τους φέρουμε πιο κοντά στην πατρίδα.

Είναι το ζήτημα αυτό θέμα κομματικής αντιπαράθεσης; Προφανώς και όχι. Εύχομαι να αποδειχθεί ζήτημα εθνικής συναίνεσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ