- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θερμή υποδοχή Μητσοτάκη από την ελληνική παροικία στο Κάιρο
Κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της, στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία
Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε η ελληνική παροικία στο Κάιρο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε η ελληνική παροικία στο Κάιρο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της, στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, στην περιοχή Ζαμάλεκ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου στο Κάιρο.
Μέσα στο ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε την κυβέρνηση του Καΐρου, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, είχε την ευκαιρία να ακούσει από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή τα θέματα που απασχολούν την ελληνική παροικία στο Κάιρο.
Το πρώτο από τα θέματα που άκουσε με προσοχή ο κ. Μητσοτάκης ήταν το αίτημα για την ισότιμη χορήγηση υπηκοοτήτων και αδειών παραμονής σε Έλληνες στην Αίγυπτο, αντίστοιχες με αυτές που δίνονται σε Αιγυπτίους στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στο ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, που απαιτείται να ευθυγραμμιστεί με το ελληνικό σύστημα υγείας για να μπορέσει να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, κάτι που δεν έχει γίνει κατορθωτό μέχρι τώρα παρά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες.
Επίσης, αναφορικά με τα ελληνικά σχολεία, η ελληνική Κοινότητα ζήτησε από τον πρωθυπουργό αν είναι δυνατόν να μην επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια η καθυστέρηση της αποστολής εκπαιδευτικών, σημειώνοντας πάντως πως φέτος έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα με την καθοριστική παρέμβαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη.
Άλλο θέμα που τέθηκε στον πρωθυπουργό ήταν τα προξενικά τέλη στα έγγραφα όταν αυτά εκδίδονται από τις προξενικές αρχές, τα οποία έχουν υψηλό κόστος για τους Αιγυπτιώτες παροίκους, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους απόρους.
Τέλος, τέθηκε το ζήτημα της άνισης φορολόγησης των συνταξιούχων Αιγυπτιωτών, που υποβάλλονται στο κόστος αυτό καθώς συμπεριλαμβάνονται στη ΔΟΕ των κατοίκων του εξωτερικού.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, παρουσία μάλιστα του εδώ και λίγες εβδομάδες Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο Νίκου Γαριλίδη που είναι και αυτός Αιγυπτιώτης, δεσμεύθηκε να εξετάσει τα ζητήματα αυτά με τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρμοδίους φορείς έτσι ώστε να δοθούν κατά το δυνατόν και το συντομότερο απτές και συγκεκριμένες λύσεις, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα θέματα της παιδείας και των ιδρυμάτων της Ελληνικής Κοινότητας.
Μάλιστα, έδωσε την υπόσχεσή του ακόμη πιο ξεκάθαρη, τονίζοντας την καταγωγή που έλκει και η σύζυγός του Μαρέβα από τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αίσθηση προκάλεσε το γεγονός που ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου θύμισε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ότι ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως υπουργός Συντονισμού το 1979, ήταν εκείνος που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία των ανταλλαγών υπηκοοτήτων και αποζημιώσεων των Αιγυπτιωτών, γεγονός που είχε θέσει και ως πρωθυπουργός το 1993.
«Δε θα υπήρχε σήμερα Κοινότητα χωρίς τον πατέρα σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε με συγκίνηση ότι επισκέφθηκε την Αίγυπτο για πρώτη φορά όταν ήταν 12 ετών, συνοδεύοντας τον πατέρα του, το 1982, όταν εκείνος ήταν υπουργός των Εξωτερικών.
Να σημειωθεί ότι στην πρεσβευτική κατοικία είχαν έλθει να μιλήσουν με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη όλοι οι παροικιακοί φορείς στο Κάιρο, με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε για αρκετή ώρα, μην κρύβοντας την πολύ καλή ενημέρωση που είχε για τα θέματα του Ελληνισμού της Χώρα του Νείλου.
Επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την πολυαιώνια Μονή του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του χριστιανισμού σε ολόκληρη την Αφρική, όπου τον υποδέχτηκε ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος και τον ξενάγησε στη «Ροτόντα» της Ανατολής, τον υπέροχο ναό όπου βρίσκεται στην περιοχή όπου σύμφωνα με την παράδοση, έζησε τρία χρόνια η Αγία Οικογένεια με το θείο βρέφος.
Παράλληλα, στον ιερό αυτό χώρο, τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε και ο άνθρωπος που ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ανακαίνιση της Ιεράς Μονής τα προηγούμενα χρόνια, ο διοικητής του Αγίου Όρους, Γιάννης Μαρτίνος με τη σύζυγό του Μαρίνα, μια ανακαίνιση που έγινε με τη φροντίδα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο της Ιεράς Μονής καθώς επίσης και τους τάφους των Πατριαρχών Αλεξανδρείας που αναπαύονται στο υπόγειο του ιστορικού αυτού χώρου.
Ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του αναχώρησαν το βράδυ για την επιστροφή τους στην Αθήνα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαντά στις καταγγελίες εργαζομένων για αυξημένη πίεση στα πληρώματα
«Πρόκειται για τη δυσκολότερη διοικητική μεταρρύθμιση που γνώρισε ποτέ το ελληνικό κράτος»
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο η μάχη κατά της ακρίβειας και η στέγαση
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.