Πολιτικη & Οικονομια

Σταϊκούρας: Με προκαταβολή και διευρυμένο το επίδομα θέρμανσης

Τι ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πετρέλαιο θέρμανσης
Πετρέλαιο θέρμανσης/©INTIMENEWS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με το πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Διευρυμένο επίδομα θέρμανσης και με προκαταβολή, αποφάσισε η κυβέρνηση να χορηγηθεί στα νοικοκυριά για τη χειμερινή περίοδο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ. Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοίνωσης πρόσθετων θετικών μέτρων φέτος, όπως και το 2020, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπερκαλύπτεται ο στόχος για το πλεόνασμα. Για την επόμενη χρονιά αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μέτρα όπως:

  • Η προκαταβολή φόρου,
  • το τέλος επιτηδεύματος και
  • η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Πετρέλαιο θέρμανσης σε πολλούς - Διευρύνονται τα κριτήρια

Αναλυτικότερα, ο Χρήστος Σταικούρας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

«Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με τη ζώνη. Οπως είπε, την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης.

Σχέδιο για νέα ρύθμιση οφειλών έως 48 δόσεις

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι από την 1.1.2020 να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση οφειλών σε 24 - 48 δόσεις η οποία θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη σε αυτήν.

Πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών

Σε ότι αφορά τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω θετικά μέτρα που θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά, ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο 2019 είπε: «Εάν το Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί».

Σχετικά με το 2020 τόνισε ότι «εάν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, από αυτόν που εκτιμάμε σήμερα και κλείνουμε τον προυπολογισμό του 2020, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Τι θα γίνει με αντικειμενικές και συντάξεις

Σε ότι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ο υπουργός τοποθέτησε χρονικά στον Μάιο του 2020 τις αποφάσεις για τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στον προυπολογισμό.

Τέλος, αναφερόμενος στις συντάξεις, ο κ. Σταικούρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ξεκαθαρίζοντας ότι θα τις σεβαστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ