Πολιτικη & Οικονομια

Τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης - Ποιες αλλαγές εξετάζονται

Η πρόταση για επαναφορά του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο που αυξήθηκε κατακόρυφα επί ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πετρέλαιο θέρμανσης
Πετρέλαιο θέρμανσης/© INTIMENEWS/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ποιες αλλαγές προσανατολίζεται το ΥΠΟΙΚ αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, το ύψος της επιδότησης και τον αριθμό των δικαιούχων.

Να διευρυνθούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, δηλαδή να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων ή το ποσό, εξετάζει η κυβέρνηση, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για το πού θα φθάσει η τιμή του βαρελιού στις διεθνείς αγορές μετά την επίθεση με drones σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η επαναφορά του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Υπενθυμίζεται ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο ΕΦΚ αυξήθηκε σε δύο δόσεις από τα 0,066 ευρώ/λίτρο στα 0,41 ευρώ, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος της αγροτικής παραγωγής.

Με βάσει τα όσα ισχύουν αυτήν τη στιγμή, η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχεται σε 0,16 ευρώ/λίτρο. Αφορά ποσότητα που αγοράζεται από τις 15 Οκτωβρίου (ημέρα έναρξης της διάθεσης από τους προμηθευτές) έως και τις 30 Απριλίου. Το ύψος του συνολικού ποσού της επιδότησης διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Σε κάθε μία από τις Ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Επιπλέον, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο και για τα πρώτα 100 τ.μ. σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωση ή μονογονεϊκή οικογένεια.

Πετρέλαιο θέρμανσης
Πετρέλαιο θέρμανσης/© INTIMENEWS/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Στόχος των αλλαγών που εξετάζονται από την κυβέρνηση είναι:

  • Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, τα οποία διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές και τα οποία -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φθινόπωρο στις περιοχές αυτές- αναγκάζονται να καταναλώνουν κάθε χρόνο πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους πολύ πιο νωρίς από τα νοικοκυριά που κατοικούν στην υπόλοιπη χώρα.
  • Να καταβάλλονται τα ποσά του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους χωρίς καμία καθυστέρηση, ει δυνατόν από την αρχή της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από τον Οκτώβριο, κι όχι από τον Ιανουάριο του εκάστοτε επόμενου έτους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΟΙΚ, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 15 Οκτωβρίου. Το πιθανότερο είναι στις αρχές Νοεμβρίου να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις, όταν και θα είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία βάσει των οποίων θα κριθεί αν τελικά είναι εφικτό να αυξηθεί το επίδομα ή να υπάρξει διεύρυνση στον αριθμό των δικαιούχων, σε συνάρτηση πάντα και με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ