- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στουρνάρας: Η Λαγκάρντ δεν θα αλλάξει τη χαλαρή νομισματική πολιτική
Τι είπε ο διοικητής της ΤτΕ για τη γραμμή που θα ακολουθήσει η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ
Η Κριστίν Λαγκάρντ θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική του Μάριο Ντράγκι, εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ταχθεί πιθανόν υπέρ της διατήρησης της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής και της στήριξης, όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.
«Υπάρχουν ισχυρά νομισματικά, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά επιχειρήματα που υποδηλώνουν ότι η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συνεχίσει, περισσότερο ή λιγότερο, την ίδια γραμμή», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.
O κ. Στουρνάρας ήταν μεταξύ της πλειοψηφίας των αξιωματούχων της ΕΚΤ που υποστήριξαν να περιληφθεί η αγορά ομολόγων στο πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη (12/09) από τον Ντράγκι, στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης μία μείωση των επιτοκίων. Αν και ο Ντράγκι έκανε λόγο για «ευρεία συναίνεση» όσον αφορά την κίνηση αυτή, υπήρξε αντίθεση από διοικητές κεντρικών τραπεζών που εκπροσωπούν πάνω από το μισό του πληθυσμού και του εθνικού προϊόντος της Ευρωζώνης. «Υπάρχουν κόστη και οφέλη από κάθε απόφαση», είπε ο Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Τα οφέλη, όμως, από τη λήψη μέτρων τώρα υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος».
Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η στήριξη δικαιολογείται από τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. Οι αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας «ήταν αναγκαίες, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του έχουν αναθεωρηθεί καθοδικά και παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τον στόχο της ΕΚΤ και οι ρυθμοί ανάπτυξης υποδηλώνουν μία σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης», είπε. «Επιπλέον, οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί, ιδιαίτεροι αυτοί που αφορούν τον εμπορικό πόλεμο και ένα Brexit χωρίς συμφωνία».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντράγκι απηύθυνε εντονότερη έκκληση στις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τις προσπάθειές του για τη στήριξη της οικονομίας, λέγοντας ότι «είναι η ώρα της δημοσιονομικής πολιτικής».
Ο Στουρνάρας συμμερίστηκε την έκκληση αυτή, λέγοντας ότι οι χώρες που έχουν τα μέσα για δημοσιονομική στήριξη πρέπει να αναλάβουν δράση για το κοινό καλό. Οι Ολλανδοί είναι πιθανόν να σημάνουν το τέλος της πολιτικής μείωσης του χρέους τους αυτή την εβδομάδα, αν και οι Γερμανοί παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί όσον αφορά τις δαπάνες τους. «Η δημοσιονομική πολιτική στις χώρες εκείνες της Ευρωζώνης με επαρκή δημοσιονομικό χώρο και περιθώριο στο ισοζύγιο πληρωμών δεν συμβάλλει στον αναγκαίο βαθμό στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης», είπε ο Στουρνάρας, προσθέτοντας:
«Συνεπώς, η νομισματική πολιτική πρακτικά και δυστυχώς παραμένει το μόνο διαθέσιμο μέσο πολιτικής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ στο «Χιλιοστό»
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη προκάλεσαν παραβάσεις και παραβιάσεις στο βορειοανατολικό Αιγαίο
Συναντηση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας με τον Έντι Ράμα στα Τίρανα
Αιχμές για το νέο κόμμα Τσίπρα και άνοιγμα σε ΜέΡΑ25
Πυρά του κατά του διοικητή της ΤτΕ
Κοινή γραμμή Ελλάδας και Λουξεμβούργου για την εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου
Συνολικά 2.106 παιδιά που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια θα λάβουν οικονομική επιβράβευση
Ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις με ώθηση από Ευρώπη και τουρισμό υψηλότερης δαπάνης
Από τον «Μεγάλο Περίπατο» και τον Δούκα μέχρι την τρομοκρατία και τα Τέμπη
Ο ΥΠΕΞ απαντά στα τουρκικά σχέδια και επιμένει στην άσκηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων
Απαντώντας στην κριτική που άσκησε νωρίτερα ο Τομέας Ενέργειας του κόμματος
Ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποιεί για ενεργειακές πιέσεις λόγω Ορμούζ και δευτερογενείς επιπτώσεις
Πόσο πωλείται η βενζίνη στα πρατήρια
«Ρίξτε μεγαλύτερο βάρος στις νεότερες γενιές», ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια αναβίωσης της εγχώριας τρενοεπισκευαστικής δραστηριότητας,
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει πλέον την Ελλάδα ως «χώρα - παράδειγμα»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε πολιτική παρέμβαση στην υπόθεση αποφυλάκισης Γιωτόπουλου
Σχεδιαστικός ορίζοντας που φτάνει έως και τα 1.000 χρόνια
Στο συνέδριο «Blue Strategy Summit 2026», ο υπουργός Ναυτιλίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.