Πολιτικη & Οικονομια

Έρχεται η υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τραπέζης

Για να παταχθεί η φοροδιαφυγή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακίνητα
Ακίνητα © INTIMENEWS / ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Έρχεται η υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τραπέζης για να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Την πληρωμή ενοικίων υποχρεωτικά μέσω τραπέζης -είτε ηλεκτρονικά είτε στο γκισέ- σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να περιορίσει φαινόμενα φοροδιαφυγής. Σε διαφορετική περίπτωση μάλιστα, δηλαδή καταβολής του ενοικίου με μετρητά, θα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα τόσο στον ιδιοκτήτη όσο και στον ενοικιαστή του ακινήτου. 

Όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή», το σχέδιο προβλέπει την καταβολή του μισθώματος που αναγράφεται στο συμβόλαιο σε λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

Με το μέτρο αυτό, οι ιδιοκτήτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν και να πληρώσουν φόρο για μη καταβληθέντα ενοίκια ή να τα εκχωρήσουν στο κράτος για να αποφύγουν τη φορολόγηση για ανύπαρκτο εισόδημα.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως οι σκέψεις για υποχρεωτική καταβολή μισθωμάτων στην τράπεζα προέκυψαν μετά από την αποκάλυψη περιπτώσεων μεγάλης φοροδιαφυγής στη Μύκονο, όπου ιδιοκτήτης βίλας εισέπραττε 1.660 ευρώ το μήνα αλλά δεν τα δήλωνε.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν αναμένει να πατάξει πλήρως την φοροδιαφυγή μέσω αυτής της κίνησης, καθώς είναι πιθανό ο ιδιοκτήτης να υπογράφει με τον ενοικιαστή μισθωτήριο όπου θα αναγράφεται ποσό μικρότερο του πραγματικού ενοικίου, με την διαφορά να καταβάλλεται με μετρητά - αφορολόγητα. Εν τούτοις, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν πως είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς πολλοί υπό τον φόβο ελέγχου θα σπεύσουν να συμμορφωθούν, ενώ επιπλέον σχεδιάζεται να αυξηθούν οι έλεγχοι και μέσω διασταυρώσεων να προκύπτει η φοροδιαφυγή τουλάχιστον σε περιπτώσεις μεγαλοϊδιοκτητών και μεγάλων ακινήτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ