- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Δικαστικές πηγές σε FT: Η Θάνου προωθούσε ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ
Αναλυτικό δημοσίευμα για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού
«Πρώτη πολιτική δοκιμασία» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η αντικατάσταση της Βασιλικής Θάνου τιτλοφορείται το δημοσίευμα των FT.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του δοκιμασία, με την απόφαση να αντικαταστήσει την πρόεδρο της ανεξάρτητης επιτροπής ανταγωνισμού, αν και δεν έχει κατηγορηθεί για παραπτώματα, αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.
Η νομοθεσία θα απαγορεύει σε πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς, ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και κυβερνητικούς συμβούλους να διορίζονται σε θέσεις ρυθμιστικών αρχών για πέντε χρόνια μετά από την αποχώρησή τους. Η κυβέρνηση υποστήριξε σήμερα ότι η συνταξιούχος ανώτατη δικαστής και νομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει τα προσόντα να διοικεί μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή λόγω των στενών της δεσμών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν οι FT. Ο κος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η αποχώρηση της κας Θάνου από το πόστο που διατηρεί, θα έχει άμεση ισχύ.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα «αποπολιτικοποιήσει» τη δημόσια διοίκηση, θέτοντας τέλος σε μια παράδοση ανάθεσης ανώτερων διοικητικών θέσεων σε υποστηρικτές του κόμματος με πολιτικά κριτήρια.
Η πρόταση προκάλεσε έντονη συζήτηση στο κοινοβούλιο, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητούν αν είναι νομικά αποδεκτό να εφαρμοστεί αναδρομικά μια τέτοια απόφαση.
Όπως σημειώνουν οι FT, η Βασιλική Θάνου διετέλεσε για σύντομο διάστημα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2015, ως επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Διορίστηκε στη θέση της προέδρου της επιτροπής ανταγωνισμού τον Ιανουάριο και παραιτήθηκε από τη θέση της ως νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού για να υπηρετήσει πενταετή θητεία. Ο διορισμός της ανακοινώθηκε από το γραφείο του κου Τσίπρα και αργότερα επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο.
Μιλώντας στους FT, αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίστηκε την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο διορισμός της είναι «προβληματικός», λόγω των σχέσεών της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε μάλτα ότι είναι αποδεκτή η αναδρομική εφαρμογή της νομοθεσίας, διότι υπάρχει ένας πρωταρχικός στόχος δημόσιας πολιτικής.
Όταν η κυρία Θάνου είχε διοριστεί, ο κος Μητσοτάκης είχε ταχθεί ενάντια στην τοποθέτησή τους διαμαρτυρόμενος σε επιστολή του προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάγκερ ότι ο διορισμός της είναι «απολύτως ασύμβατος με το ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής».
Οι FT επικαλούνται επίσης Έλληνες δικαστικούς αξιωματούχους, που υποστηρίζουν ότι η κα Θάνου είχε ενεργή συμμετοχή στην προώθηση της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, διερευνώντας πολιτικούς αντιπάλους για εμπλοκή σε εικαζόμενα σκάνδαλα διαφθοράς. Τέλος, αναφέρουν ότι ερευνητές στην επιτροπή ανταγωνισμού διαμαρτυρήθηκαν νωρίτερα φέτος, ότι η κα Θάνου παρεμβαίνει στο έργο τους. Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης, μια ομάδα 40 αξιωματούχων δήλωσε ότι υπονομεύεται η «σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ στελεχών και ανακριτών υποθέσεων» γράφουν οι FT.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο προσωπικό στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
Στο 85% η ανησυχία για την ακρίβεια
Εφόσον υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν το ύψος της οφειλής
«Να είστε πολύ προσεκτικός γιατί βρέθηκαν και οστά των παιδιών μου»
Καλύφθηκαν και οι 10.000 θέσεις ειδικότητας - Επανεκκίνηση των προγραμμάτων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
«Η ερμηνεία της, ιδιαίτερα, στην τηλεοπτική σειρά Λωξάντρα, έπλασε μία από τις εμβληματικότερες παρουσίες στην τηλεόραση»
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Στήσατε συνομωσία πάνω σε μία εθνική τραγωδία»
Εύσημα Γκεοργκίεβα στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Γιατί έπεσε άσφαλτος στο σημείο όπου βρέθηκαν τα αρχαία
Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσύνοδο του PES για την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις
«Θα οργανώσουμε επιχειρήσεις για να τους πετάξουμε έξω» δηλώνει ο υπουργός
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τα μέτρα στήριξης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προστασία των ανηλίκων
«Δεν θα δεχθούμε περικοπές σε κρίσιμους πυλώνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η επανέναρξη του Great Sea Interconnector (GSI) και οι πιθανές επιλογές της Άγκυρας
Η παραδοχή του Αμερικανού προέδρου και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή
«Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Δούκας την αναβάθμιση μιας ιστορικής πλατείας;» διερωτάται η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
Στα 1,35 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους του επιδόματος
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.