- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
12 αιτήματα δικηγόρων στον υπουργό Δικαιοσύνης
Ανακοίνωση Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας
Δώδεκα αιτήματα του δικηγορικού κόσμου στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Ανακοίνωση Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας
Δώδεκα ζητήματα που απασχολούν τον δικηγορικό κόσμο έθεσε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με την νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τον υπουργό Κώστα Τσιάρα και τον υφυπουργό Δημήτρη Κράνη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν από την πλευρά των δικηγόρων, ήταν η αντίθεσή τους στην αναστολή εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η μείωση του ΦΠΑ στις δικηγορικές και στις δικαστηριακές υπηρεσίες, κ.λπ.
Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή έθεσε στη νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης τα ακόλουθα 12 θέματα:
1. Την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του ζητήματος της διαμεσολάβησης, ενόψει λήξης της περιόδου αναστολής (κατ' άρθρο 19 ν. 4566/2018) του άρθρου 152 ν. 4512/2018 στις 16.9.2019. Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, υπενθύμισε την πάγια θέση του δικηγορικού σώματος κατά της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης και επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί επαρκής χρόνος θεσμικής διαβούλευσης.
2. Την ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης του προγράμματος δικηγορικής άσκησης, για 2.500 ασκουμένους σε δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία, που θα εξασφαλίζει ουσιαστική άσκηση, έναντι ποσού 650 ευρώ μηνιαίως, με χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος απασχόλησης νέων της ΕΕ.
3. Λόγω μείζονος σπουδαιότητας -παρότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα αμιγώς του υπουργείου Δικαιοσύνης- τέθηκε το ζήτημα της επιβεβλημένης κατάργησης, άλλως μείωσης του ΦΠΑ στις δικηγορικές και δη στις δικαστηριακές υπηρεσίες.
4. Την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του θεσμού της νομικής βοήθειας και επίσπευσης της εκκαθάρισης των αμοιβών. Προς τούτο απαιτείται ενίσχυση του ΤΑΧΔΙΚ σε ανθρώπινο δυναμικό, περιορισμός της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών και πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας εκκαθάρισης των σχετικών αμοιβών. Οι δικηγορικοί σύλλογοι θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.
5. Την αντίθεσή της με την αναστολή εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς τούτο θα προκαλέσει ανασφάλεια δικαίου, δεδομένης της ψήφισης και έναρξης εφαρμογής του νέου Κώδικα. Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι προτάσεις βελτιωτικών παρεμβάσεων που ήδη έχουν διατυπώσει τα συλλογικά όργανα του δικηγορικού σώματος.
6. Τις επιφυλάξεις του δικηγορικού σώματος σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επισημάνθηκε, ιδίως, το γεγονός ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία και η Επιμελητεία Ανηλίκων ασκούν αρμοδιότητες που ως εκ της φύσεώς τους άπτονται του υπουργείου Δικαιοσύνης και για τον λόγο αυτό πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητά του.
7. Την ανάγκη άμεσης επαναφοράς του καταργηθέντος άρθρου 938 (παλαιού) ΚΠολΔ, προς το σκοπό αποτελεσματικής προσωρινής δικαστικής προστασίας των οφειλετών.
8. Την ανάγκη θεσμικής περιφρούρησης της ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.
9. Τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον Κώδικα Δικηγόρων, ιδίως σε ό,τι αφορά τον εξορθολογισμό των ποσών των γραμματίων μετά τις δικονομικές αλλαγές περί την αρμοδιότητα των δικαστηρίων, την αντιμετώπιση των θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων των εμμίσθων δικηγόρων, μετά τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί, καθώς και τον ορισμό των μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων ανά εφετειακή περιφέρεια.
10.Την εξασφάλιση της δυνατότητας εκπροσώπησης των εντολέων από τους δικηγόρους ενώπιον των διοικητικών αρχών και των γραμματειών των δικαστηρίων, δυνάμει τεκμαιρομένης εντολής, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων.
11.Την ανάγκη άμεσης κύρωσης των υποβληθέντων στο υπουργείο νέων Οργανισμών Δικηγορικών Συλλόγων και Κανονισμών Διαιτησίας.
12.Την άμεση αποκατάσταση των κτηριακών προβλημάτων και την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων της χώρας και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΧΔΙΚ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι θεσμικοί συνομιλητές της πολιτείας και στο πλαίσιο αυτό, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του προέδρου της Ολομέλειας, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την επικοινωνία και τη συνεργασία σε σταθερή βάση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τη Δικαιοσύνη και τους συλλειτουργούς της.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αγαπάμε το ΠΑΣΟΚ; Ας το αποδείξουμε»
Καταβολή επικουρικών συντάξεων σε δύο κύματα
Στη δημοσιότητα οι «300+1» υπογραφές που κατατέθηκαν μαζί με την Ιδρυτική Διακήρυξη
Νέα παρέμβαση μετά τις αντιδράσεις για τα περί συνεργασίας με την ΕΛΑΣ
«Η ΕΛΑΣ μάζεψε ό,τι ρετάλι υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων που άνοιξε θέμα συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα
Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Ξεκινά η διαδικασία - Σχέδιο για σύγχρονο κόμβο logistics, ναυπηγικής και ενέργειας
Εντός Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ - Κάλυψη δαπανών έως 95%
Πολιτική αντιπαράθεση μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας
Η έγκριση βασίστηκε σε συγκοινωνιακή μελέτη και προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας
Η ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύγκρουση που ξέσπασε μετά το πρωτοσέλιδο του Documento
Συνάντηση με την Ειρήνη Πική στο Προεδρικό - Στο επίκεντρο η Έκθεση της Επιτροπής Σοφών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.