Πολιτικη & Οικονομια

Deutsche Bank: Τα «μαζεύουν» για σπίτι τους οι τραπεζίτες

Άρχισε το πρώτο κύμα από τις συνολικά 18.000 απολύσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Deutsche Bank
Deutsche Bank / © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Η ευρεία αναδιάρθρωση της Deutsche Bank προέκυψε μετά την αποτυχία της συγχώνευσής της με την ανταγωνίστρια «Commerzbank», τον περασμένο Μάιο.

Ξεκίνησαν οι πρώτες από τις συνολικά 18.000 απολύσεις που εξήγγειλε την Κυριακή ο τραπεζικός όμιλος Deutsche Bank στο πλαίσιο της «δραστικής αναδιοργάνωσής» του.

Η τράπεζα θα καταργήσει τον βραχίονα των χρηματιστηριακών υπηρεσιών και θα περιορίσει την επενδυτική τραπεζική, ενώ θα μειώσει και τις επιχειρήσεις σταθερού εισοδήματος. Θα δημιουργήσει επίσης μια νέα μονάδα η οποία θα μειώσει ανεπιθύμητα περιουσιακά στοιχεία, με την αξία των στοιχείων σταθμισμένων αναλόγως των κινδύνων να φθάνει τα 74 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ευρεία αναδιάρθρωση προέκυψε μετά την αποτυχία της συγχώνευσής της με την ανταγωνίστρια «Commerzbank», τον περασμένο Μάιο. 

Συνολικά η τράπεζα απασχολεί 91.500 εργαζομένους και υπολογίζεται πως μέχρι το 2022 θα μειωθούν στις 74.000.

Ομάδες τραπεζιτών στο Τόκιο και σε άλλες γραφεία του γερμανικού ομίλου στην Ασία ειδοποιήθηκαν ότι από σήμερα Δευτέρα δεν έχουν δουλειά.

Η μετοχή της Deutsche Bank κατέγραψε νωρίτερα σήμερα μικρή πτώση στη Φρανκφούρτη καθώς ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας δήλωσε ότι υπάρχει «σημαντική αβεβαιότητα» εάν θα καταφέρει να μην έχει ζημίες το 2020.

Οι τραπεζίτες που εθεάθησαν να αποχωρούν σήμερα από το γραφείο της Deutsche Bank στο Σίδνεϊ, δήλωσαν ότι είχαν απολυθεί αλλά αρνήθηκαν να δηλώσουν τα στοιχεία τους καθώς αναμένεται να επιστρέψουν αργότερα για να υπογράψουν τις συμφωνίες για την αποζημίωσή τους.

Οι περικοπές των θέσεων εργασίας θα συνεχιστούν στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι η Deutsche Bank βρίσκεται αντιμέτωπη με «σημαντικές προκλήσεις» για να εκτελέσει το σχέδιο άμεσα και σημείωσε ότι θα διατηρήσει τις αρνητικές προοπτικές για την τράπεζα.

«Είναι ένας ελιγμός με ρίσκο, αλλά εάν πετύχει, έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει στο σωστό δρόμο την τράπεζα», δήλωσε πηγή προσκείμενη σε έναν από τους 10 βασικούς μετόχους της τράπεζας.

Ένας απολυμένος χρηματιστής στο Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι επικρατούσε «σχετική κατήφεια» καθώς οι εργαζόμενοι καλούνταν σε συναντήσεις. «Θα σας δώσουν αυτό το πακέτο και φεύγετε από το κτίριο», δήλωσε.

Αρκετοί εργαζόμενοι έφευγαν από τα κτίρια της τράπεζας κρατώντας φακέλους με το λογότυπο της Deutsche Bank. Τρεις εξ αυτών τράβηξαν μια selfie δίπλα στο λογότυπο της τράπεζας, χαιρετήθηκαν και φώναξαν ένα ταξί. «Εάν έχετε μια δουλειά μια μένα, σας παρακαλώ ενημερώστε με. Αλλά μην μου κάνετε ερωτήσεις», δήλωσε ένας εργαζόμενος της Deutsche.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ