Πολιτικη & Οικονομια

Le Point: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο «Έλληνας Μακρόν»

Ποιος είναι ο πολιτικός που «θέλει να γκρεμίσει τον Τσίπρα»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/ © INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Εκτενές άρθρο από το γαλλικό περιοδικό «Le Point» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «Έλληνα Μακρόν»

«Φιλελεύθερος, πρώην τραπεζίτης, ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας έχει πολλά κοινά σημεία με τον Εμανουέλ Μακρόν». Αυτά επισημαίνονται μεταξύ άλλων σε άρθρο στο γαλλικό περιοδικό «Le Point» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πολιτικό που «θέλει να γκρεμίσει τον Τσίπρα». Σύμφωνα με το «Le Point», ο κ. Μητσοτάκης «είναι φιλελεύθερος όπως ο Εμανουέλ Μακρόν τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο».

Και προσθέτει: «Όπως και εκείνος (σ.σ. ο πρόεδρος του κόμματος La République En Marche!) πέταξε το σακάκι και την γραβάτα τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας για να εμφανίζεται με λευκό πουκάμισο και ανασηκωμένα τα μανίκια στις συγκεντρώσεις του. Απόφοιτος του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ έχει εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα: στην Chase Manhattan Bank και ως σύμβουλος στην McKinsey στο Λονδίνο και μετά στην Ελλάδα στην Alpha Bank και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος».

mitsotakis-le-point.gif

Το γαλλικό περιοδικό παρουσιάζει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ως έναν άνθρωπο που δεν διστάζει να συγκρουστεί, φθάνοντας στο σημείο να διαχωρίσει -αν χρειαστεί- τη θέση του από την κομματική γραμμή. «Και όσον αφορά στην υποστήριξη των αλλαγών στην κοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει να δειλιάζει. Τον Δεκέμβριο του 2015 ψήφισε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης των ομοφυλοφίλων, προς απογοήτευση της πλειοψηφίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας» επισημαίνει.

Συνεχίζοντας την παρουσίαση του προφίλ του κ. Μητσοτάκη, το γαλλικό περιοδικό θυμίζει τη θητεία του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και περιγράφει το όραμά του «για ένα μικρότερο, αποτελεσματικό κράτος, μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τον αγώνα κατά της γραφειοκρατίας και των μονοπωλιακών πρακτικών και της ευνοιοκρατίας στην κυβέρνηση».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο πρόεδρος της ΝΔ «επωφελείται από την εξάντληση των Ελλήνων» που δεν βλέπουν ορατά αποτελέσματα της επιστροφής στην ανάπτυξη αφού αναγκάστηκαν «να σφίξουν τόσο το ζωνάρι κατ’ απαίτηση της ΕΕ και ειδικά της Άνγκελα Μέρκελ».

macron-le-point2342342.gif

Και το άρθρο καταλήγει: «Ωστόσο, ο κληρονόμος της δυναστείας Μητσοτάκη μαζεύει επίσης πόντους με τις υποσχέσεις για μείωση των φόρων και αύξηση των μισθών για τη μεσαία τάξη. Και αποφεύγει τον ενδεχόμενο να “υπερφαλαγγιστεί” εκ δεξιών, ασκώντας κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία -κράτος των Βαλκανίων που μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Εν συντομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης “ψαρεύει” ψήφους τόσο από δεξιές όσο και από κεντρώες ψήφους».

Η ευχή του πατέρα του

To γαλλικό περιοδικό θυμίζει επίσης την ευχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον γιο του, τον Ιανουάριο του 2016, όταν ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ: «Και τώρα πρωθυπουργός», μια ευχή που τριάμισι χρόνια αργότερα «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει όλες τις ευκαιρίες να υλοποιήσει», μετά και τον θρίαμβο στα τέλη Μαΐου της ΝΔ σε Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές.

Η οικογένεια Μητσοτάκη

Το περιοδικό αναφέρεται ακόμη στη διαδρομή της οικογένειας Μητσοτάκη στην ελληνική πολιτική σκηνή -μιας από τις τρεις μεγάλες δυναστείες στην Ελλάδα, που κυριάρχησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε «μια χώρα παραδοσιακά συνδεδεμένη με τις οικογενειακές αξίες».

«Αλλά, σύμφωνα με παρατηρητές το κλίμα έχει αλλάξει. Σήμερα, υπάρχουν επιφυλάξεις έναντι των απογόνων οικογενειών, τα επώνυμα των οποίων, στα μάτια των Ελλήνων, προκαλούν επίσης συνειρμούς κακοδιαχείρισης και διαφθοράς σε βαθμό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάστηκε να μάθει να διαγράφει το επώνυμό του για να χτίσει όνομα» προστίθεται στο άρθρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ