Πολιτικη & Οικονομια

Χριστίνα Τσιλιγγίρη: «Ζητάμε καθαρή εντολή να υπερβούμε τον κίνδυνο της ακυβερνησίας»

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, αν δεν εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους»

63576-718243.jpg
Άρης Γεωργίου
ΤΕΥΧΟΣ 709
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χριστίνα Τσιλιγγίρη

Η Χριστίνα Τσιλιγγίρη στην ATHENS VOICE για την υποψηφιότητά της με τη Νέα Δημοκρατία στην Β' Πειραιά.

Απόφοιτη της σχολής διοίκησης οικονομίας των ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στη Βρετανία, η Χριστίνα Τσιλιγγίρη αποφασίζει το μεγάλο βήμα στην πολιτική δράση και κατεβαίνει υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Πειραιά. Διευθύντρια στον τομέα Αθλητισμού και ΑμΕΑ της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, είναι τα τελευταία χρόνια Γενική Γραμματέας του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού.

H Ελλάδα αγκομαχά ακόμη να βρει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Τι μπορεί να αλλάξει από την 8η Ιουλίου;
Από τις 8 Ιουλίου η Ελλάδα θα έχει έναν υπεύθυνο πρωθυπουργό, ο οποίος δεν θα προχωρά με ιδεοληψίες και θα σέβεται τους κόπους των πολιτών. Πράγματα που μας έλειψαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η σοβαρότητα με την οποία πορεύεται διαχρονικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για την προοπτική της χώρας. Είδατε την πορεία των ομολόγων και του χρηματιστηρίου την επομένη του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Υπάρχει θετική ανταπόκριση από τις αγορές και αυτή είναι προάγγελος ανάκτησης εμπιστοσύνης και από τους εταίρους. Ανοίγεται μπροστά μας μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη.

Κατά γενική ομολογία, η μεσαία τάξη πλήρωσε το μάρμαρο των πολιτικών των τελευταίων ετών. Τι πρεσβεύει η ΝΔ, για να υπάρξει μια άλλη πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων; 
Η μεσαία τάξη γονάτισε από την υπερφορολόγηση. Ένας στους δύο σήμερα χρωστά στην Εφορία, ενώ 1,5 εκατομμύριο πολίτες ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με εισοδήματα που δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Εμείς πιστεύουμε σε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, με περισσότερες ελαφρύνσεις και έμφαση στη δημιουργία πλούτου. Πρέπει το κέρδος να αποποινικοποιηθεί, ώστε να μπορέσει να διαχυθεί στην οικονομία και να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευθεί πως θα προχωρήσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας, η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% μέσα στα δύο πρώτα χρόνια και για εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% στα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Η κοινωνία χρειάζεται ανάσες και είμαστε αποφασισμένοι να τις δώσουμε.

Η κυβέρνηση επιδόθηκε σε παροχές και «δώρα» παραμονές των ευρωεκλογών. Αυτό όμως δεν εκτιμήθηκε από τους ψηφοφόρους, που γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Μήπως τελικά η επιδοματική πολιτική είναι λάθος;
Η επιδοματική πολιτική κάθε κράτους πρέπει να υπάρχει, ως ένα δίχτυ προστασίας των αδυνάτων. Να δίδεται στοχευμένα και όχι να χρησιμοποιείται για προεκλογική εξαπάτηση. Οι πολίτες καταλαβαίνουν πως ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε την υπερφορολόγηση για να μπορέσει στο τέλος της θητείας του να δίνει κάποιο επίδομα - δόλωμα εξαγοράς ψήφων. Οι εποχές αυτές έχουν περάσει. Υπάρχει όμως μια φράση που συνοψίζει όλο αυτό που συνέβη. «Mπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, αλλά δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα». Αυτό που κατάφεραν μόνο ήταν να κάνουν μια ακόμα ζημιά στα διαθέσιμα της οικονομίας, που με αιματηρές θυσίες είχαν δημιουργήσει οι Έλληνες.

Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης ήταν συντριπτικό εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, με το -9,5% από τη ΝΔ. Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις εθνικές εκλογές; Είναι στόχος σας η αυτοδυναμία;
Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται μια ισχυρή εντολή για να μπορέσει να αλλάξει τη χώρα. Ζήσαμε τη χρεοκοπία της χώρας και την καταστροφική τετραετία επικράτησης του λαϊκισμού μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Πλέον ο κόσμος αναζητά πρόγραμμα, ασφάλεια, οργάνωση και τάξη σε κάθε επίπεδο. Κι αυτά μπορεί να τα εγγυηθεί μόνο η Νέα Δημοκρατία σήμερα. Θέλω όμως να σταθώ σε κάτι. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, που απαιτούν ευρύτερες συμμαχίες. Εμείς, λοιπόν, ζητάμε καθαρή εντολή την Κυριακή να υπερβούμε τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Στόχος δικός μας είναι να ενώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες σε ένα κοινό όραμα, ιδιαίτερα ενόψει της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ανεξαρτησία της χώρας. Μπορούμε και πρέπει να γίνουμε ξανά αισιόδοξοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει επί της ουσίας ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές για κρίσιμα μεγέθη, όπως τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πόσο εφικτό θεωρείτε ότι είναι αυτό;
Είναι καθαρά ζήτημα εμπιστοσύνης των εταίρων προς τη νέα κυβέρνηση. Όσο περισσότερη υπεθυνότητα και σοβαρότητα βλέπουν, τόσο ευκολότερη θα είναι η προσπάθεια μείωσης των στόχων του πρωτογενών πλεονασμάτων. Δικός μας στόχος είναι από το 3,5% που έχει δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας σε 2%. Μόλις αυτό καταστεί εφικτό, ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα οδηγήσει περαιτέρω ελαφρύνσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Μόνο όταν δημιουργηθεί περισσότερος πλούτος, θα μπορέσουν οι πολίτες να νιώσουν ελαφρύνσεις, να δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται, να βρουν βιώσιμες θέσεις εργασίας και να προσδοκούν βάσιμα πως η επόμενη ημέρα που ξημερώνει θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. 

Τι θα προτάσσατε άμεσα για επίλυση από τα προβλήματα της εκλογικής σας περιφέρειας;
Η Β΄ Πειραιά έχει δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρόβλημα της ανεργίας και το πρόβλημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Οι περιοχές μας είναι ταυτισμένες με την ανάπτυξη των επαγγελμάτων και τις προοπτικές που δίνει το λιμάνι. Οι νέες επενδύσεις στο Κερατσίνι μπορούν σύντομα να δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας και παράλληλα να καταστήσουν την περιοχή προορισμό με υπερτοπικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, προσωπικά έχω ασχοληθεί σημαντικά με την ανάπτυξη του αθλητισμού. Γνωρίζω μέσα από τη δουλειά μου πως μπορεί η δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και η λειτουργία τους να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές. Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Το αγκάθι του Σχιστού, η επιβάρυνση της παράκτιας ζώνης, η δυσοσμία, οι υψηλοί βιομηχανικοί ρύποι, ο κυκλοφοριακός φόρτος φορτηγών ΙΧ αυτοκινήτων είναι οι βασικές πηγές ρύπανσης, οι οποίες αθροιστικά καθιστούν την περιοχή του Πειραιά γύρω από το λιμάνι ως την πιο βεβαρημένη περιβαλλοντικά σε όλη την επικράτεια. Η ποιότητα ζωής μας είναι –όχι μόνο– υπό συνεχή υποβάθμιση. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για ανάπτυξη, αν δεν εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.