Πολιτικη & Οικονομια

Δημήτρης Τσιόδρας: «Με απλή αναλογική τον Δεκαπενταύγουστο, γαία πυρί μειχθήτω»

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πλήρωσε μόνο τις πολιτικές επιλογές του αλλά και το ύφος της εξουσίας του

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 709
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsiodras2.jpg

Ο Δημήτρης Τσιόδρας στην ATHENS VOICE για την υποψηφιότητά του με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄ Αθηνών.

Με καταβολές από την Αριστερά, ο Δημήτρης Τσιόδρας μάς θυμίζει τη βραχεία διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Πικραμμένο, καθώς διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου σε μια κρίσιμη πολιτική φάση. Στο Ποτάμι υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου, υποστηρίζοντας πάντως τη σύγκλιση με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν αποχωρήσει και διεκδικήσει την εκλογή του στη δύσκολη περιφέρεια της Α΄ Αθηνών, με αφετηρία το Παγκράτι, όπου διαμένει πάνω από 40 χρόνια. 

Επέλεξες να είσαι υποψήφιος με τη ΝΔ. Ποιοι λόγοι σε ώθησαν σ’ αυτό;
Ήμουν και παραμένω σταθερός υποστηρικτής μεταρρυθμίσεων σε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Μπήκα στην πολιτική, όχι στην εποχή των παχιών αγελάδων, αλλά στη διάρκεια της κρίσης γιατί πιστεύω ότι είναι ο πόλεμος της δικής μου γενιάς κι οφείλουμε να τον κερδίσουμε.

Mε τα στελέχη της ΝΔ δώσαμε από την ίδια πλευρά τις μάχες για να μείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά και συγκρουστήκαμε με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί μάς έβριζαν λέγοντάς μας προδότες και γερμανοτσολιάδες. Επίσης είναι γνωστή η άποψή μου, όταν ήμουν στο Ποτάμι, περί συνεργασίας με τη ΝΔ, κάτι που ζητούσε και η βάση του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας κεντρώος, φιλελεύθερος πολιτικός. Δεν είναι λαϊκιστής, δουλεύει με σύστημα και λέει πράγματα που μπορούν να γίνουν. Μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη μιζέρια και να την οδηγήσει στη νέα εποχή ύστερα από 10 χρόνια κρίσης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται συστράτευση ευρύτερων δυνάμεων, ανεξαρτήτως της πολιτικής αφετηρίας του καθενός. Κι αυτό το βλέπουμε να γίνεται. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μέτωπο λογικής που ξεπερνά κατά πολύ την παραδοσιακή βάση της ΝΔ, που θα δώσει αυτοδυναμία. Οι κεντρώοι φιλελεύθεροι πολίτες στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη ιστορική ήττα. Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λίγα 24ωρα πριν από την κάλπη λέει ότι το ματς μπορεί να γυρίσει. Πώς εξηγείς αυτή τη σιγουριά;
Δεν θα έλεγε «κατεβαίνω στο γήπεδο για να χάσω». Κατάλαβε όμως όχι μόνο από τη διαφορά των 9,5 μονάδων στις ευρωεκλογές αλλά και από τον χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών ότι η εποχή ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παρελθόν. Στα σχεδόν 5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ(ΝΕΛ) υπήρξε μια γενική κατάπτωση, όχι μόνο οικονομική. Αισθητική, ηθική, εντέλει πολιτιστική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πλήρωσε μόνο τις πολιτικές επιλογές του αλλά και το ύφος της εξουσίας του. Είχαν τη μύτη διαρκώς ψηλά και περιφρονούσαν τη νοημοσύνη των Ελλήνων. Αλλά προφανώς η μεγάλη αιτία της δυσαρέσκειας είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Η ταξική επιλογή χτυπήματος της μεσαίας τάξης, η υπερφορολόγηση, η συνέχιση των χειρότερων πρακτικών του παρελθόντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει με όρους των δεκαετιών του ’50 και του ’60, όταν πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Πρόκειται για οπισθοδρομικούς που μιλούν στο όνομα της προόδου. Η περίοδος Τσίπρα θα μείνει στην ιστορία ως ένας τετράχρονος εφιάλτης που ευτυχώς τελειώνει. Τώρα είναι η ώρα της θετικής ψήφου για να αλλάξουμε πίστα.

Ο κίνδυνος μεγάλης αποχής καραδοκεί και την 7η Ιουλίου. Φοβάστε τις συνέπειες;
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Σε κάποιους κυριαρχεί ο εφησυχασμός. «Έντάξει, κερδίζει ο Μητσοτάκης, δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν ψηφίσω». Κοιτάζουν μόνο τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κρίσιμο στοιχείο είναι το ποσοστό της ΝΔ προκειμένου ο Μητσοτάκης να έχει αυτοδυναμία και λυμένα τα χέρια του για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς έχει πολιτική αξία, αλλά οι έδρες της ΝΔ κρίνονται από το δικό της ποσοστό, τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός. Ας αφήσουμε λοιπόν το μπάνιο να περιμένει για λίγο. 

Εσχάτως ακούμε το σύνθημα για αυτοδυναμία της ΝΔ, μετά από χρόνια, είναι αλήθεια. Είναι η λύση για την επόμενη μέρα;
Δεν κινδυνολογώ, αλλά δίχως αυτοδυναμία της ΝΔ η χώρα θα μπει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Αν δε η χώρα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές, επειδή το ΚΙΝΑΛ δεν θα θέλει να συνεργαστεί, αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική. Θα χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Και δεν μπορώ να δω ποια είναι αυτά. Σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, θα έχουμε παραλυσία. Με αυτοδυναμία, η ΝΔ θα μπορεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ώστε ακόμη κι αν χρειαστούν διπλές εκλογές, να υπάρχει λύση. Με απλή αναλογική, γαία πυρί μειχθήτω... Στις 7 Ιουλίου είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα τα ζυγίσουν καλά όλα αυτά και θα δώσουν καθαρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του δίχως εκπτώσεις. 

Ο πρωθυπουργός επιμένει προεκλογικά να κάνει αναφορές στο «σκάνδαλο Νοβάρτις», αναφερόμενους σε πολιτικά πρόσωπα. Παρακάμπτει όμως τις τελευταίες αποκαλύψεις που συνηγορούν ότι μάλλον έχουμε να κάνουμε με σκευωρία. Πιστεύεις ότι η υπόθεση θα πρέπει να απασχολήσει την επόμενη Βουλή;
Κορυφαία πολιτικά πρόσωπα διασύρθηκαν και κρεμάστηκαν στα μανταλάκια αλλά από τη δικογραφία δεν προέκυψαν ευθύνες γι’ αυτά. Όσο περνάει ο καιρός  «το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα» όπως το έχουν αποκαλέσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύεται περίτρανα ότι στήθηκε από το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Δικαστικοί λειτουργοί καταγγέλλουν ανοιχτά κυβερνητικές παρεμβάσεις και μιλούν για «Ρασπούτιν». Έχουν γίνει μηνύσεις, ως εκ τούτου το θέμα θα φθάσει στην επόμενη Βουλή. Οφείλονται απαντήσεις, στους ανθρώπους που άδικα σπιλώθηκαν για το πώς μεθοδεύτηκε όλη αυτή η υπόθεση. 

Ποια είναι τα περιθώρια συνεργασίας με άλλες δυνάμεις, όπως το ΚΙΝΑΛ, μετεκλογικά και σε ποιους τομείς;
Διάθεση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ σε κυβερνητικό επίπεδο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας δεν δείχνουν στο ΚΙΝΑΛ. Μετά και την αποχώρηση Βενιζέλου, κοιτάζουν πιο πολύ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτοι μήνες είναι πολύ σημαντικοί για να εκπέμψουμε ένα μήνυμα αξιοπιστίας και ανανέωσης. Η αναγεννητική προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει με το «καλημέρα». Περιθώριο συνεργασίας υπάρχει στη συνταγματική αναθεώρηση, στα ζητήματα της παιδείας, της προώθησης επενδύσεων, της ασφάλειας. Βεβαίως εναπόκειται στο ΚΙΝΑΛ να αποφασίσει αν θα στηρίξει αλλαγές ή αν θα διαγκωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα κάνει πιο σκληρή αντιπολίτευση. 

Πόσο μπορεί να επηρεαστεί η ψήφος των πολιτών από τις «θερμές» ελληνοτουρκικές θέσεις;
Πολύ λίγο και μάλλον προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ΝΔ. Οι πολίτες, σε αντίθεση με κάποιους πολιτικούς, έχουν μέτρο στα εθνικά ζητήματα. Ξέρουν ότι χρειάζεται ψυχραιμία και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, κάτι που ποτέ δεν επιδίωξε, δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση. Όταν ακούς τον πρωθυπουργό να λέει «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» ή τις δηλώσεις που αφορούν στο Καστελόριζο, η άλλη πλευρά τα εισπράττει τουλάχιστον ως ανεπίτρεπτη ελαφρότητα. Μια σοβαρή κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις, από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.  Η δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής. 

Είσαι υποψήφιος σε μια περιφέρεια με μεγάλο ανταγωνισμό. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτεις για τα προβλήματα της Αθήνας;
Εύκολη-δύσκολη, είναι η εκλογική περιφέρεια που ζω. Τους κατοίκους της θέλω να εκπροσωπήσω στη Βουλή. Μένω επί 40 χρόνια στο Παγκράτι (με ένα μικρό διάλειμμα στους Αμπελόκηπους) και ξέρω από πρώτο χέρι τα προβλήματα των ανθρώπων στις γειτονιές. Τους εξοντωτικούς φόρους, τη δύσκολη καθημερινότητα, την ανασφάλεια και την αγωνία για το μέλλον των παιδιών. Μου αρέσει η Αθήνα κι οι γειτονιές της. Με σωστές κινήσεις από την κυβέρνηση και τον Δήμο μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης, όχι μόνο για τουρισμό αλλά και για μόνιμη εγκατάσταση. Τα έχει όλα: Ιστορία, σύγχρονο πολιτισμό, ωραία μαγαζιά, μορφωμένα παιδιά. Με μια κυβέρνηση με άλλα μυαλά θα  αρχίσουν να ανοίγουν δουλειές, να μειώνονται οι φόροι, να υπάρχει ασφάλεια στις γειτονιές, να αλλάξουν μορφή οι κοινόχρηστοι χώροι. Η αρχή έγινε στον Δήμο. Στις 7 Ιουλίου θα γίνει και στην κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ