Πολιτικη & Οικονομια

Πέτρος Τατσόπουλος: «Στις 8 Ιουλίου έχουμε ραντεβού με την πραγματικότητα»

«Ελπίζω ότι με κυβέρνηση ΝΔ από την 8η Ιουλίου, θα κάνουμε το πρώτο αλλά και πιο καθοριστικό βήμα προς την πολιτική μας ενηλικίωση»

unnamed.jpg
Ελένη Κυριακίδου
ΤΕΥΧΟΣ 709
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέτρος Τατσόπουλος

Ο Πέτρος Τατσόπουλος μιλάει στην ATHENS VOICE για την υποψηφιότητά του στον βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών με τη ΝΔ.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας, είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στο Βόρειο τομέα της Β΄Αθηνών. Είχε εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012, ωστόσο τον Ιανουάριο του 2014 αποχώρησε οριστικά από το εν λόγω κόμμα, καταγγέλλοντας τον τυχοδιωκτισμό της ηγετικής του ομάδας, τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, το στρατηγικό εναγκαλισμό του με τους ΑΝΕΛ και την ανοχή προς τα φαινόμενα βίας.

Η απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, ειδικά το τελευταίο διάστημα με το έντονο κλίμα πόλωσης που επικρατεί, είναι τεράστια. Τι σας «έσπρωξε» στη ΝΔ και τι απαντάτε σε όσους δεν αντιλαμβάνονται αυτή τη μετακίνηση;
Συμφωνώ ότι η απόσταση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ το τελευταίο διάστημα είναι τεράστια – αλλά με μια σημαντική διαφορά: δεν διένυσα αυτή την τεράστια απόσταση το τελευταίο διάστημα. Προσέγγισα και συνεργάστηκα με τον ΣΥΡΙΖΑ (διότι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήμουν ποτέ, κάτι που τους ενοχλούσε αφάνταστα, ιδίως από τη στιγμή που βρισκόμουν στην κοινοβουλευτική τους ομάδα) τον Ιανουάριο του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις στο 6%, και αποχώρησα από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2014, όταν φλέρταρε πλέον ανοιχτά με το 30% και την ανάληψη της εξουσίας. Όταν τον προσέγγισα, κανένας δεν φανταζόταν (ούτε ο ίδιος ο Τσίπρας) ότι θα πάρει κάποτε την εξουσία και, όταν αποχώρησα, διαγκωνίζονταν στον προθάλαμό του οι όψιμοι μνηστήρες που μύρισαν «εξουσία», τόσο από τα αριστερά του όσο και από τα δεξιά του. Θέλω να πω, δύσκολα θα μπορούσε κάποιος καλόπιστος να συμπεριλάβει στα κίνητρά μου την ιδιοτέλεια. Μεσολάβησε και η συνεργασία μου με το Ποτάμι, ένα κόμμα με εξαιρετικής ποιότητας στελεχιακό δυναμικό, που σκόνταψε όμως πάνω στην ίδια του την απήχηση, όπως ευθαρσώς παραδέχτηκε σε ανύποπτο χρόνο ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Στην ενεργό πολιτική έχει σημασία το εκτόπισμά σου. Αλλιώς σε αντιμετωπίζουν όταν παίρνεις στις εκλογές 5% και αλλιώς όταν παίρνεις 15%». Πόσο μάλλον, επιτρέψτε μου να προσθέσω, όταν παίρνεις κάτω από 3% και δεν μπαίνεις καν στη Βουλή.

Σε ποιους λόγους θεωρείτε ότι οφείλεται η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Οφείλεται σε έναν συνδυασμό πολλών αιτίων – αλλά κυρίως σε δύο. Πρώτον, στο ψέμα. Πάντοτε το ψέμα, ξέρετε, έχει ημερομηνία λήξεως. Ισχύει διαχρονικά η περίφημη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να εξαπατάς λίγους ανθρώπους για πολύ καιρό. Μπορείς να εξαπατάς πολλούς ανθρώπους για λίγο καιρό. Δεν μπορείς να εξαπατάς πολλούς ανθρώπους για πολύ καιρό». Δεύτερον, στην αλαζονεία. Αφού ο Τσίπρας εξάντλησε κάθε newspeak δυνατότητα με τις οργουελικές του μετονομασίες (με κορυφαία τη μετονομασία ενός κουτσουρεμένου επιδόματος σε «13η σύνταξη») έφθασε στο άθλιο σημείο να ειρωνευτεί τα ίδια τα θύματά του: «Κουτσουρεμένη, σε σχέση με τι;», αναρωτήθηκε σε συνέντευξή του· «σε σχέση με το τίποτε;». Αυτή ήταν η υπέρτατη Ύβρις. Και, ως γνωστόν, πάντα μετά την Ύβριν ακολουθεί η Νέμεσις.

Ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία. Θεωρείτε ότι είναι εφικτός;
Απολύτως εφικτός. Κατ’ αρχάς στις εθνικές εκλογές κατεβαίνουν τα μισά από τα κόμματα που κατέβηκαν στις ευρωεκλογές, 20 αντί για 40 – και τα συντριπτικά περισσότερα από αυτά ανήκουν στην κατηγορία «συγγενείς και φίλοι», δεν βλέπουν την είσοδό τους στη Βουλή ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα. Εξυπακούεται ότι οι ψηφοφόροι τους θα στραφούν προς τα δύο μεγάλα κόμματα και δεν έχουμε καμία ένδειξη για να μην πιστέψουμε ότι δεν θα επικρατήσει πάλι η μεγάλη αλήθεια που διατύπωσε ο διορατικός φιλέλληνας και αντιστασιακός Κρις Γουντχάουζ στο «Μήλον της Έριδος» (1948): «Οι Έλληνες πάνε πάντα με την πλευρά του διαφαινόμενου νικητή». Το εκλογικό σώμα γνωρίζει ότι, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα και ότι, αν πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με σύστημα απλής αναλογικής, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι και μαθηματικά αδύνατος, εκτός και αν σχηματιστεί η λεγόμενη Κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού, που –δεδομένων των συνθηκών– θα είναι και η Κυβέρνηση της Μεγάλης Ακινησίας, καθώς το πρώτο κόμμα θα μας τραβάει προς την άλφα κατεύθυνση, το δεύτερο κόμμα προς την ακριβώς αντίθετη και η πατρίδα θα μένει ακίνητη, να βουλιάζει στο τέλμα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για τόσο επικίνδυνα πολιτικά σκέρτσα.

Τι θα αλλάξει με κυβέρνηση ΝΔ από την 8η Ιουλίου;
Ελπίζω ότι με κυβέρνηση ΝΔ από την 8η Ιουλίου, θα κάνουμε το πρώτο αλλά και πιο καθοριστικό βήμα προς την πολιτική μας ενηλικίωση. Το εκλογικό σώμα θα απαιτήσει τον αρμόζοντα σεβασμό προς τη νοημοσύνη του. Θα απαιτήσει να βγούμε από τον διαχρονικό φαύλο κύκλο «προεκλογικές φρούδες ελπίδες – μετεκλογικές βαθιές απογοητεύσεις» και να προσέλθουμε επιτέλους, ως ώριμα μέλη του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο περίφημο «ραντεβού με την πραγματικότητα». Θα απαιτήσει, τέλος, να αντιστρέψουμε τις... επιδόσεις μας. Σήμερα είμαστε πρώτοι στις φοροεπιβαρύνσεις και τελευταίοι στις επενδύσεις. Καμία χώρα δεν προχώρησε μπροστά δίχως να αντιστρέψει αυτούς τους αλληλένδετους δείκτες.

Η ΝΔ υπόσχεται μία πολιτική υπέρ της μεσαίας τάξης που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκε. Πόσο άμεσα θα γίνουν ορατά τα αποτελέσματά της;
Το εύκολο για τη ΝΔ θα ήταν να παρουσιάσει κι αυτή ένα «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ένα τσουβάλι με φούμαρα, και να το αδειάσει στην πρώτη χωματερή μόλις αναλάβει την εξουσία. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το κάνει, όχι μόνο γιατί δεν θέλει να το κάνει, αλλά και γιατί έχει μαζί της τον άκρως απαραίτητο, τον ζωτικό παράγοντα: την ευφορία στο επενδυτικό κλίμα. Είδατε πώς αντέδρασαν οι αγορές με τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πολλαπλασιάστε αυτή την ευφορία στη νιοστή με τη διαφαινόμενη αυτοδύναμη επικράτηση της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Η «ανάσταση» των επενδύσεων είναι το προαπαιτούμενο για την «ανάσταση» της μεσαίας τάξης. Δεν λέμε ότι είναι κάτι που θα επιτευχθεί από την 8η Ιουλίου το πρωί, αλλά είναι κάτι που θα δρομολογηθεί αμέσως (δεν έχουμε παρά να δούμε πώς θα αντιδράσουν τα διεθνή χρηματιστήρια) και τα αποτελέσματα θα είναι απτά τη μεθεπόμενη ημέρα.

Με ποια ζητήματα της εκλογικής σας περιφέρειας θα ασχοληθείτε άμεσα στην περίπτωση που εκλεγείτε;
Με είκοσι βιβλία στην καμπούρα μου είναι φυσικό κι επόμενο να θεωρώ τον χώρο του Πολιτισμού ως τον πιο οικείο. Με τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού, την ιδιωτική πρωτοβουλία και την αξιοποίηση της τεχνολογίας χαμηλού κόστους, μπορούμε αύριο να τρίβουμε τα μάτια μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ