Πολιτικη & Οικονομια

Γιάννης Μελάς: «Οφείλουμε να κάνουμε υπέρβαση για ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις»

Πειραιάς και τα νησιά που συναποτελούν την Α΄ Πειραιά, έχουν σημαντικά κοινά αλλά και διαφορετικές ανάγκες

63576-718243.jpg
Άρης Γεωργίου
ΤΕΥΧΟΣ 709
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Μελάς

Ο Γιάννης Μελάς στην ATHENS VOICE για την υποψηφιότητά με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Πειραιά.

Πειραιάς και τα νησιά, που συναποτελούν την Α΄ Πειραιά, έχουν σημαντικά κοινά αλλά και διαφορετικές ανάγκες, λέει ο Γιάννης Μελάς, που κατεβαίνει υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος υπηρετεί την τοπική αυτοδιοίκηση στον δήμο του Πειραιά τα τελευταία 7 χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος και έχει έρθει αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η κεντρική εξουσία σε μια πόλη.

Λίγες μέρες πριν από την κάλπη, πιστεύετε ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη; Αν όχι, τι πρέπει να γίνει; Θα υπάρξουν συνεργασίες με άλλα κόμματα;
Ο βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο αυτή. Είναι ανάγκη για τη χώρα να έχει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Όμως ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, άποψή μου είναι πως θα πρέπει να διεκδικήσουμε ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις. Χρειάζονται μεγάλες συμμαχίες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε κρίσιμα ζητήματα στην Παιδεία, την Ασφάλεια, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όλοι πρέπει να κάνουμε τις προσωπικές μας υπερβάσεις, ώστε να ενώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες σε ένα κοινό όραμα για το μέλλον.

Τι μπορεί να αλλάξει από την επόμενη κιόλας μέρα μια κυβέρνηση ΝΔ ώστε να δουν οι συμπολίτες μας τη διαφορά;
Θα σταθώ σε δύο λέξεις. Υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη. Η επόμενη κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει μπροστά της να διορθώσει μια σειρά από αδιανόητες πολιτικές κινήσεις που έχουν υποβαθμίσει το κύρος των θεσμών, έχουν οδηγήσει σε απαξίωση μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις και σε απόγνωση μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Η σοβαρότητα με την οποία πορεύεται πολιτικά ο πρόεδρος της ΝΔ είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για την υπευθυνότητα στην ηγεσία του τόπου. Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη, αυτή είναι μια λέξη κλειδί για την ανάπτυξη που τόσο έχουμε ανάγκη.

Η Νέα Δημοκρατία έχει σχεδιάσει ένα συγκεκριμένο πλάνο προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις. Πρόθεσή μας είναι η κατάργηση των υπερπλεονασμάτων που διαλύουν τα νοικοκυριά και παράλληλα η μείωση συγκεκριμένων κρατικών δαπανών, για τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί συγκεκριμένα στη ΔΕΘ. Αυτές οι δύο συνιστώσες πιστεύουμε ότι θα δώσουν ανάσα στους πολίτες και την αγορά, ενώ παράλληλα μέσα από τη βελτίωση της οικονομίας θα προσφέρουν στην επόμενη κυβέρνηση και την αξιοπιστία να διεκδικήσει μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3.5% που έχει δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας σε 2%.

Το πρόγραμμα της ΝΔ προϋποθέτει, για να υλοποιηθεί, μια εκ νέου διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Εάν αυτές δεν γίνουν εφικτές, τι μέλλει γενέσθαι;
Όπως σας τόνισα και παραπάνω, το πρόγραμμα της ΝΔ προϋποθέτει τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους εταίρους και τις αγορές. Εμείς θα δουλέψουμε σκληρά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των θεσμών και να εξασφαλίσουμε τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τα τελευταία 4,5 χρόνια η Ελλάδα ήταν μια χώρα απρόβλεπτη, που δεν ήξερες τι θα της ξημερώσει και πώς θα συμπεριφερθεί. Το σύνολο των επενδυτών δίσταζε να προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις, διότι κανείς δε μπορούσε να εγγυηθεί πως η κυβέρνηση θα λειτουργήσει ορθολογικά και με τρόπο που να διευκολύνει την ανάπτυξη. Το πρώτο διάστημα λοιπόν είναι κρίσιμο για την επόμενη κυβέρνηση, διότι σ’ αυτό θα πρέπει να πείσουμε εντός και εκτός Ελλάδος πως αξίζουμε την εμπιστοσύνη τους, η οποία σταδιακά μπορεί να ξεκλειδώσει μια σειρά από στόχους που έχουμε θέσει, όπως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όταν το καταφέρουμε αυτό, τότε η μείωση των φορολογικών βαρών θα είναι σημαντική για όλους. Και θα δείτε ότι θα τα καταφέρουμε, όσο μεγαλώνει η αξιοπιστία της κυβέρνησης, τόσο περισσότερο να διευρύνονται τα περιθώρια ελάφρυνσης των υποχρεώσεων της χώρας.

Τι εννοείτε ότι θα διασφαλίσετε αξιοπρεπή εργασία και μισθούς; Γιατί τα ίδια υπόσχεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι οι προτάσεις σας ευνοούν μόνο τους πλούσιους.
Η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας. Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους, τη γραφειοκρατία, και θα φροντίσουμε να αποκατασταθεί η ρευστότητα. Και απαιτούμε από τους επιχειρηματίες να προσέχουν τους εργαζόμενους, να δίνουν καλύτερους μισθούς και να αποκηρύξουν τη μαύρη εργασία.

Ο σεβασμός της εργατικής νομοθεσίας είναι απαράβατη προϋπόθεση για τη σχέση μας με τις επιχειρήσεις. Εμείς θα δημιουργήσουμε όλες τις συνθήκες για να ανθίσει η επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθεί κέρδος, όμως απαιτούμε σεβασμό στους εργαζόμενους. Και επιπλέον, είναι πρόθεσή μας να πριμοδοτούμε τις επιχειρήσεις που θα δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους. Είτε με τη μορφή δωρεάν μεταφοράς στην εργασία, είτε με επιπλέον ασφαλιστικά συμβόλαια, είτε με συμμετοχή μέσω ειδικών προγραμμάτων απόκτησης μετοχών.

Με αφορμή το επίδομα των 2.000 για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, μήπως και εσείς υποκύπτετε στον πειρασμό των παροχών και επιδομάτων;
Η υπογεννητικότητα αποτελεί σήμερα βασικό πρόβλημα για ολόκληρο το Έθνος. Έχουμε ανάγκη από περισσότερες και μεγαλύτερες οικογένειες. Συνεπώς είναι προτεραιότητά μας η στήριξη των περισσότερων γεννήσεων και αυτό θα συμβεί όχι με ένα επίδομα μόνο, που και αυτό έχει τη δική του αξία, αλλά μέσα από ένα σύνολο πολιτικών. Ξέρετε είμαι σε μια ηλικία, στα 34, που αρκετοί συνομήλικοί μου ακόμα διστάζουν να κάνουν να κάνουν οικογένεια διότι αισθάνονται εργασιακή αβεβαιότητα αλλά και οικονομική αδυναμία. Αυτό πρέπει να αλλάξει και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε στοχευμένα.

Ενδεικτικά και μόνο, έχουμε δεσμευτεί για χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί της οικογένειας. Επέκταση της προστασίας από απόλυση στους 24 από 18 μήνες μετά τον τοκετό. Αύξηση της άδειας για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Επαναφορά των επιδομάτων πολυτέκνων στα προ του ν. 4512/2018 επίπεδα. Αποκατάσταση δηλαδή των περικοπών στα πολυτεκνικά επιδόματα, που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αύξηση του αφορολόγητου για την αγορά πρώτης κατοικίας. Ενίσχυση του προγράμματος του ολοήμερου σχολείου το οποίο έχει υποβαθμιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση.

Και πέρα από αυτά, στη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας στήριξης της ελληνικής οικογένειας, διότι όπως φάνηκε και τη δεκαετία της κρίσης, αυτή ήταν ο βασικός θεσμός που μας κράτησε όρθιους.

Είστε υποψήφιος σε μια «δύσκολη» περιφέρεια. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Ο Πειραιάς και τα νησιά που συναποτελούν την Α΄ Πειραιά στην οποία είμαι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, έχουν σημαντικά κοινά αλλά και διαφορετικές ανάγκες. Υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και 7 χρόνια ως αιρετός στο Δήμο Πειραιά και έχω έρθει αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η κεντρική εξουσία σε μια πόλη. Δείτε τι συμβαίνει με τα έργα του μετρό, του τραμ ή την επένδυση της Cosco. Το κράτος ουσιαστικά με την αναποτελεσματικότητα του, δημιούργησε προβλήματα στην πόλη του Πειραιά και τους ανθρώπους του. Επιπλέον, επισκέπτομαι την Αίγινα, τα Κύθηρα, το Αγκίστρι, τον Πόρο, τις Σπέτσες, την Ύδρα αλλά και την Τροιζηνία και βλέπω το έλλειμμα σε βασικές υποδομές που υπάρχει, αλλά και τον ξεπερασμένο τρόπο με τον οποίο προωθείται το τουριστικό προϊόν. Τα νησιά χρειάζονται άμεσα οικονομικούς πόρους για να προχωρήσουν οριστικές λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα ύδρευσης, της αποχέτευσης, της βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων και των απορριμμάτων.

Στόχος δικός μου είναι να διεκδικήσω ένα τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα φέρει στον Πειραιά μεγάλες επενδύσεις και θα τον κάνει τόπο υποδοχής της δημιουργικότητας.

Στόχος δικός μου είναι να διεκδικήσω ένα τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα φέρει στον Πειραιά μεγάλες επενδύσεις και θα τον κάνει τόπο υποδοχής της δημιουργικότητας, με έμφαση στη γαλάζια επιχειρηματικότητα. Θέλω να ευθυγραμμίσω τα συμφέροντα της περιοχής, τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες και τις δημόσιες αρχές σε ένα κοινό στόχο: Την ανάπτυξη της πόλης με περισσότερες δουλειές και καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ