Πολιτικη & Οικονομια

Βάσω Κόλλια: «Η κοινωνία διψά για ευκαιρίες και ανοιχτούς ορίζοντες»

Το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι κενές και θα γεμίσουν με τις ψήφους των πολιτών.

unnamed.jpg
Ελένη Κυριακίδου
ΤΕΥΧΟΣ 708
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βάσω Κόλλια

Η Βάσω Κόλλια μιλάει στην ATHENS VOICE για την υποψήφιότητά της στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου με τη Νέα Δημοκρατία στην Ανατολική Αττική.

Με σπουδές Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Essex, επιστημονικός συνεργάτης σε ιδρύματα πολιτικής Εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και γενική διευθύντρια του ΚΠΕΕ, η Βάσω Κόλλια ήταν γενική γραμματέας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας το 2004, ενώ το 2006 αναδείχθηκε «Πολιτικός της χρονιάς» σε ειδική ψηφοφορία της Κοινωνίας των Πολιτών. Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου κατεβαίνει υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Ανατολική Αττική.

Πού αποδίδετε τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε κάτω από το βάρος των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, των ασύστολων ψευδών του και κυρίως της διάψευσης της προσδοκίας του κόσμου για μία καλύτερη ζωή. Οι πολίτες που τον πίστεψαν, απογοητευμένοι τώρα τον εκδικούνται, είτε τον καταψηφίζουν είτε δεν πηγαίνουν στην κάλπη. Η καθήλωση της οικονομίας σε χαμηλή πτήση, η υπερφορολόγηση, η έλλειψη ευκαιριών και ανοικτών οριζόντων, η υπόσχεση της διαιώνισης της μιζέριας σε όλους του τομείς του κοινωνικού επιστητού δεν μπορεί να είναι η πρόταση για το αύριο της χώρας. Είναι όμως και το μοντέλο διακυβέρνησης που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και εξευτέλισε την Αριστερά εξανεμίζοντας το απόθεμα κύρους του παρελθόντος. Εξουσιολαγνεία, διαπλοκή και διαφθορά για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, αλαζονεία στην άσκηση της εξουσίας, προσβολή των θεσμών και υποβάθμιση της δημοκρατίας είναι ένας πρόχειρος μόνο απολογισμός της «πρώτης φοράς αριστερά». Εν τέλει αποδείχθηκε με καθυστέρηση στην Ελλάδα αυτό που στην Ευρώπη είναι δεδομένο εδώ και πολλά χρόνια: ότι η αριστερά αποτελεί έναν κακό υπηρέτη του συστήματος. 

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις εθνικές εκλογές; Πόσο εφικτός είναι ο στόχος για αυτοδύναμη ΝΔ;
Το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι κενές και θα γεμίσουν με τις ψήφους των πολιτών. Ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί τη νίκη της ΝΔ. Η εκτίμησή μου είναι ότι στις 7 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και θα επιβεβαιωθεί ότι η ήττα της αριστεράς είναι στρατηγική. Εμείς δίνουμε τη μάχη από την αρχή, ενωμένοι, με σύνθημα «καμία ψήφος χαμένη». Δεν χρειάζεται εφησυχασμός και αλαζονεία. Η τελική απόφαση είναι των πολιτών. Εκτιμώ ότι σε κάθε περίπτωση θα δώσουν εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να υλοποιήσει το σύνθημά του για ισχυρή οικονομία σε μία αυτοδύναμη Ελλάδα. Η ελληνική κοινωνία κουράστηκε από τις ψεύτικες υποσχέσεις, επιθυμεί να πορευθεί με ασφάλεια σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Γι’ αυτό και θα δώσει αυτοδυναμία που θα εξασφαλίσει μία κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες. Είναι άλλης τάξης θέμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει ήδη δηλώσει, θα επιδιώξει συνεργασίες και συναινέσεις για να κυβερνήσει. 

Τι συμβαίνει με την Τουρκία; Οι εντάσεις αγγίζουν «κόκκινο». Μπορεί αυτό να έχει επίπτωση στο αποτέλεσμα της κάλπης στις 7 Ιουλίου;
Η Τουρκία είναι ένας νευρικός και δύστροπος γείτονας που όμως δεν είναι τόσο απρόβλεπτος. Αυτή την εποχή, διεκδικώντας ρόλο στις υπό διαμόρφωση ενεργειακές ισορροπίες που σχετίζονται με τους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριφέρεται κατά τρόπο απαράδεκτο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Η εθνική ενότητα και η αξιοποίηση των διεθνών συμμαχιών της χώρας είναι απαραίτητες για την απόκρουση όποιου σχεδίου μπορεί να έχει η Τουρκία. Το μόνο που δεν χρειάζεται είναι η επικοινωνιακή δραματοποίηση της απειλής και η καπηλεία των εθνικών θεμάτων από την κυβέρνηση προκειμένου να αποκομίσει εκλογικά οφέλη. Παρά τις προσπάθειες όμως της κυβέρνησης να διογκώσει την απειλή για να βάλει τα εθνικά θέματα στην προεκλογική αντιπαράθεση, οι πολίτες δεν είναι αφελείς, η ήττα της είναι αναπόφευκτη και θα είναι μεγάλη. 

Έχει η ΝΔ το «μαγικό ραβδί» για να πετύχει η χώρα μας εντατικούς ρυθμούς ανάπτυξης – κάτι που ως τώρα δεν έχει επιτευχθεί; Μήπως η ΝΔ περιγράφει μια υπεραισιόδοξη επόμενη μέρα;
Ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει το πολιτικό και οικονομικό κλίμα και αντανακλάται αυτό στη μείωση των spreads και των ομολόγων και μόνο με την προσδοκία της κυβερνητικής αλλαγής. Η αλλαγή του κλίματος θα επιδράσει θετικά στην προσέλκυση επενδύσεων, από διεθνείς και εγχώριους επιχειρηματίες. Ωστόσο θα απαιτηθεί χρόνος. Υπάρχουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για την άμεση βελτίωση και το μεσοπρόθεσμο πλάνο που θα φέρει ρυθμούς της τάξης του 4% και φυσικά νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία ήδη διψά για ευκαιρίες και ανοικτούς ορίζοντες και ασφυκτιά μέσα στη μιζέρια των επιδομάτων και της απουσίας προοπτικής.    

Η ΝΔ «επενδύει» σε ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Ωστόσο πρόσφατα και ο ΣΥΡΙΖΑ  ανακοινώνει μέτρα ελάφρυνσης των μικρομεσαίων, που στενάζουν χρόνια τώρα από την υπερφορολόγηση. Τι είναι αυτό που μετράει τελικά;
Η αλλαγή του πολιτικού και οικονομικού κλίματος θα έχει θετική επίπτωση και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, η ενίσχυση της ρευστότητας από τον τραπεζικό τομέα, η γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η απελευθέρωση τομέων της οικονομίας που τώρα ασφυκτιούν υπό τον εναγκαλισμό του κράτους και την εκδικητική φορολόγηση, είναι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Η υλοποίηση αυτών των δράσεων θα έχει θετική επίπτωση στην παραγωγική δραστηριότητα και στο επίπεδο ζωής της μεσαίας τάξης. 

Είστε υποψήφια στην Ανατολική Αττική. Τι θα προτάσσατε ως προβλήματα πρώτης γραμμής που πρέπει να αντιμετωπιστούν;
Τα προβλήματα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας, της ανεργίας, των ελλείψεων σε συγκοινωνίες, σε νοσοκομεία, σε πολιτική προστασία, έχουν προτεραιότητα. Από εκεί και μετά υπάρχουν τα διαχρονικά θέματα της Ανατολικής Αττικής που σχετίζονται κυρίως με την περιβαλλοντική υποβάθμιση την εκτός σχεδίου και αυθαίρετη δόμηση, την έλλειψη υποδομών διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν. Τώρα με κυβέρνηση ΝΔ, την καλή συνεργασία στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Πατούλη καθώς και με τη βέλτιστη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις των προηγούμενων, τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπισθούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ