Πολιτικη & Οικονομια

Αντώνης Πανούτσος: «Στις εθνικές εκλογές ο αγώνας ξεκινάει από το μηδέν»

Έναν από τους πιο γνωστούς αθλητικογράφους της χώρας κατεβαίνει στις εκλογές υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στον Δυτικό Τομέα της Β΄Αθήνας

sop2.jpg
Σόφη Ζιώγου
ΤΕΥΧΟΣ 708
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντώνης Πανούτσος
© Θανάσης Καρατζάς

Ο Αντώνης Πανούτσος εξηγεί στην ATHENS VOICE γιατί κατεβαίνει στις εκλογές υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στον Δυτικό Τομέα της Β΄Αθήνας.

Τον γνωρίσαμε ως εκδότη μουσικού περιοδικού, τον αγαπήσαμε ως έναν από τους πιο γνωστούς αθλητικογράφους της χώρας, αλλά η αποκάλυψη ήρθε με την πολιτική του αρθρογραφία, όπου συνένωνε ροκ, μπάλα και πολιτική σε οξυδερκή και γεμάτα χιούμορ σχόλια. Τον ακούγαμε κάθε πρωί 10-12 στον Athens Voice Radio 102,5 μαζί με τον Μάκη Προβατά μέχρι πριν λίγο καιρό, τώρα αφήνει μικρόφωνα και πληκτρολόγια και κατεβαίνει στις εκλογές υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στον Δυτικό Τομέα της Β΄Αθήνας.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεινοπάθησαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πώς μπορούμε να ξεκολλήσουμε από το ναδίρ; Τι πρέπει να γίνει;
Χρειάζονται επενδύσεις και επενδύσεις χωρίς κέρδος είναι αδύνατον να υπάρξουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που τα στελέχη του μεγάλωσαν στην αρτηριοσκληρωτική αντίληψη ότι το κέρδος από τη φύση του είναι ανήθικο. Έτσι κάθε φορά που κάποιος ήθελε να επενδύσει θα εμφανιζόντουσαν δάση στα αεροδρόμια, αρχαία στις προβλήτες. Χρειάζεται μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% σε 20% στα επόμενα δύο χρόνια, μείωση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 5%, απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον που θα προσελκύσει στρατηγικούς επενδυτές και όχι τυχοδιώκτες.

Κατά γενική ομολογία, η μεσαία τάξη «τιμώρησε» τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Υπάρχει ελπίδα ανάταξης με κυβέρνηση ΝΔ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα φορολογικό πραξικόπημα που επεδίωκε να φτωχοποιήσει τη μεσαία τάξη, μετατρέποντας τους πολίτες σε οικόσιτα, που για να επιβιώσουν θα έπρεπε να τραφούν από το χέρι του κράτους. Η ΝΔ σκοπεύει να μειώσει τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες από το 22% στο 9%, να μειώσει τις εισφορές για την κύρια σύνταξη στην επόμενη τετραετία από το 20% σε 15% και σταδιακά να προχωρήσει σε ένα χαμηλό ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Κυρίως δεν θα έχει τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν τους μικρομεσαίους μια αντιδραστική τάξη. Τις ιδεοληψίες που έφεραν το μέσο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων από τα 13.929 ευρώ στα 9.540 ευρώ και τον μέσο μισθό να είναι ίσος με τη μέση σύνταξη.

Πάντως ούτε η απλοχεριά της κυβέρνησης με «δώρα» παραμονές των ευρωεκλογών εκτιμήθηκε…
Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υποτίμησε τη λογική του ελληνικού λαού μετά τις εκλογές και το δημοψήφισμα του 2015. Δεν κατάλαβε ότι τότε δεν υπήρχε εμπειρία από τις ικανότητές του αλλά μετά από τέσσερα χρόνια οι πολίτες θα είχαν διαμορφώσει γνώμη. Έτσι, τα χρήματα που δόθηκαν πριν τις ευρωεκλογές του 2019 αντιμετωπίσθηκαν με τον χαρακτήρα που είχαν. Προεκλογικά επιδόματα της μιας φοράς που δεν προέκυπταν από ανάπτυξη αλλά από το μαξιλαράκι που είχε σχηματιστεί από την υπερφορολόγηση. Η αντίδραση των πολιτών στις ευρωεκλογές, το προβάδισμα της ΝΔ στα ποσοστά στους νέους και τους δημοσίους υπαλλήλους είναι το αισιόδοξο μήνυμα των ευρωεκλογών.

Πόσο σας ανησυχεί η ένταση με την Τουρκία και πόσο μπορεί να επιδράσει στο εκλογικό αποτέλεσμα;
Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι το χειρότερο πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προκλήσεις είναι η συνεχής ενημέρωση των αρχηγών της αντιπολίτευσης έτσι ώστε να μην υπάρχουν γκρίζα σημεία, όπως στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ο ερασιτεχνικός τρόπος αντιμετώπισης των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας από τον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην καχυποψία. Όπως στην περίπτωση της σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ, που εκτός της όποιας ανάγκης έμοιαζε να έχει και επικοινωνιακό χαρακτήρα. Όπως, όμως, ανέφερα οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι το χειρότερο πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης και η ΝΔ το έχει δείξει με τη σύνεση που αντιμετωπίζει το θέμα.

Το λάθος του κόσμου της ΝΔ θα είναι να πιστέψει ότι ο αγώνας κρίθηκε. Και το μεγαλύτερο λάθος να πιστέψει ότι αφού έχει κριθεί δεν χρειάζεται να πάει να ψηφίσει.

Ας πάμε τώρα στις προβλέψεις για την 7η Ιουλίου. Εκτιμάτε ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη; Θα της λυθούν έτσι τα χέρια, να εφαρμόσει το πρόγραμμά της;
Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Για να γίνει χρειάζεται η αυτοδυναμία, αλλά δεν είναι αρκετή. Ταυτόχρονα χρειάζεται μια συνεργασία για τον ίδιο σκοπό με τις πολιτικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι στα τέσσερα και μισό χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε χρόνος. «Καλός» μάλιστα χρόνος. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, η Ευρώπη την περίοδο 2015 -19 πέρασε μια περίοδο ανάπτυξης. Με την Ελλάδα στον ρόλο του θεατή. Ο Ναπολέων είχε πει σε έναν από τους στρατάρχες του «Ζήτησέ μου ό,τι θέλεις εκτός από χρόνο». Ο χρόνος δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω αλλά μπορεί να αντικατασταθεί με κόπο. Όσο για τις ευρωεκλογές δεν ήταν το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα που θα ολοκληρωθεί στις εθνικές. Στις εθνικές εκλογές ο αγώνας ξεκινάει από το μηδέν. Το λάθος του κόσμου της ΝΔ θα είναι να πιστέψει ότι ο αγώνας κρίθηκε. Και το μεγαλύτερο λάθος να πιστέψει ότι αφού έχει κριθεί δεν χρειάζεται να πάει να ψηφίσει. Όσο για τις προβλέψεις σε έναν αγώνα που και ο ίδιος παίζεις, αν η πρόβλεψη είναι αισιόδοξη, εφησυχάζεσαι. Αν είναι  απαισιόδοξη, απογοητεύεσαι.

Κεφάλαιο, ελληνικό ποδόσφαιρο. Πολλοί επιχείρησαν να το… εκπολιτίσουν. Ωστόσο, αρκετές προσπάθειες αργά ή γρήγορα βρίσκουν «τοίχο». Αρκεί ένας αθλητικός νόμος τη φορά που υπόσχεται αλλαγές; Τι μπορεί να γίνει στην πράξη;
Όπως κάθε Φαραώ που σεβόταν το όνομά του είχε την υποχρέωση να φτιάξει τη δική του πυραμίδα, κάθε υφυπουργός Αθλητισμού που σέβεται το δικό του έχει την υποχρέωση να φτιάξει τον αθλητικό του νόμο. Στον οποίο, λόγω δημοσιότητας, η έμφαση δίνεται στο επαγγελματικό  ποδόσφαιρο. Στην πραγματικότητα η υποχρέωση του υφυπουργείου Αθλητισμού είναι να δίνει χώρους και συνθήκες που να μπορούν να γυμναστούν ή και να κάνουν την πλάκα τους οι πολίτες. Ανεξαρτήτως ηλικίας και ταλέντου. Όσο για τον τοίχο που αναφέρεστε είναι ο τοίχος του «τα γήπεδα δεν είναι εκκλησία». Το «έτσι είναι και έτσι θα μείνουν τα πράγματα». Ένας νέος νόμος Ορφανού που οι χούλιγκαν θα τιμωρούνται με μικρές ποινές, που εκτίονται, θα είναι ένα βήμα για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου.

Η εκλογική περιφέρεια στην οποία είστε υποψήφιος είναι μια δύσκολη περιοχή. Σε ποια προβλήματα θα δίνατε άμεση προτεραιότητα;
Η Δυτική Αθήνα, το Χαϊδάρι, η Αγία Βαρβάρα, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, η Πετρούπολη, οι Άγιοι Ανάργυροι - Καματερό και το Ίλιον, έχουν ένα πρόβλημα χαρακτήρα. Εν μέρει ο χαρακτήρας θα μπορούσε να δοθεί με αξιοποίηση διαδρομών για περπάτημα και ποδήλατο και με την ήπια χρήση του Πάρκου Αντώνη Τρίτση που θα μπορούσε να γίνει  ο Άγιος Κοσμάς, με περισσότερο πράσινο και λιγότερο τσιμέντο. Τα άλλα προβλήματα της περιοχής είναι προβλήματα που έχουν και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Ανεργία, που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και με τα οικονομικά μέτρα της επόμενης κυβέρνησης ελπίζουμε σύντομα να λυθούν, και ασφάλεια της ζωής των πολιτών, χωρίς την οποία δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ