Πολιτικη & Οικονομια

Το μήνυμα των ευρωπαϊκών εκλογών

Γιατί η ευρωπαϊκή ιδέα παραμένει ζωντανή στη συνείδηση των Ευρωπαίων

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
world-1264062_1920.jpg

Οι ευρωπαϊκές εκλογές έφεραν ένα μήνυμα ελπίδας για την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής ιδέας και έστειλαν μια ηχηρή υπενθύμιση.

Ο απόηχος των ευρωπαϊκών εκλογών: O Senior Media Advisor του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Γιάννης Κουτσομύτης, γράφει στο αφιέρωμα του ΙΔΚΚ για τις ευρωεκλογές.


Οι Ευρωπαίοι πολίτες διέψευσαν με τη ψήφο τους στις ευρωπαϊκές εκλογές τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν πτώση της συμμετοχής και ραγδαία άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων. Για πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια η συμμετοχή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εκλογική διαδικασία ξεπέρασε το 50%, γεγονός που γεννά αισιοδοξία πως η ευρωπαϊκή ιδέα παραμένει ζωντανή στη συνείδηση των Ευρωπαίων. Το δεύτερο θετικό αποτέλεσμα της κάλπης είναι ο φραγμός που τέθηκε στην άνοδο των αντιευρωπαϊκών, λαϊκιστικών και ακροδεξιών σχημάτων, καθώς επιτέλους οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις αφυπνίστηκαν και ανέκρουσαν αυτό το ρεύμα. Με την εξαίρεση της Ιταλίας, που αποτελεί ένα ξεχωριστό και σοβαρό πρόβλημα, οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις δεν κατάφεραν να πετύχουν την ανατροπή των πολιτικών ισορροπιών όπως ήλπιζαν και διαφήμιζαν. Φαίνεται πως η υπόθεση του Brexit λειτούργησε ως «εμβόλιο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αξιοσημείωτη όμως ήταν η άνοδος των πράσινων κομμάτων, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τη ραγδαία αυξανόμενη αγωνία των πολιτών της Ευρώπης για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και κατάφεραν να αναδειχθούν σε βασικές πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις μεγαλύτερες δηλαδή χώρες της ΕΕ. Το «πράσινο ρεύμα» θέτει τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις ενώπιον σοβαρών προκλήσεων για την αντιμετώπιση της αποσταθεροποίησης του πολιτικού status quo. Τα πολιτικά διλήμματα που θέτουν η κλιματική αλλαγή και η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι πιο δύσκολα και δυσεπίλυτα από τα αντίστοιχα διλήμματα του 20ού αιώνα που είχαν να κάνουν με τον κλασικό άξονα Δεξιάς-Αριστεράς και τον επιμερισμό της οικονομικής ευημερίας.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές έφεραν ένα μήνυμα ελπίδας για την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής ιδέας στους Ευρωπαίους πολίτες αλλά έστειλαν και μια ηχηρή υπενθύμιση προς τις ηγεσίες των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, πως πρέπει να ενσκύψουν με περισσότερη ενάργεια στα ουσιαστικά και καθημερινά προβλήματα και να προτείνουν πειστικές και ρεαλιστικές λύσεις για τις προκλήσεις που φέρνει ο 21ος αιώνας.

Οι πολίτες ζητούν περισσότερη αποτελεσματικότητα, λιγότερη γραφειοκρατία, ουσιαστική ασφάλεια και ανάσχεση της ασύντακτης μετανάστευσης, αλλά και οραματικές προτάσεις για το μέλλον της ηπείρου μας. Το πολύ αισιόδοξο μήνυμα αυτών των εκλογών είναι ότι έχει αρχίσει να αποκαθίσταται ξανά η εμπιστοσύνη στην πολιτική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ