- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Δυσαρέσκεια Ακάρ στο αμερικανικό τελεσίγραφο για τους S-400
«Το αμερικανικό τελεσίγραφο αντίκειται στο "πνεύμα της Συμμαχίας"»
Το αμερικανικό τελεσίγραφο αντίκειται στο «πνεύμα της Συμμαχίας», είπε ο Χουλουσί Ακάρ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πάτρικ Σάναχαν
Το τελεσίγραφο που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα με αφορμή την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία είναι «ανάρμοστο» και αντίκειται στο «πνεύμα της (Ατλαντικής) Συμμαχίας», απάντησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.
Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν, ο Ακάρ «έδωσε έμφαση στην ανάρμοστη διατύπωση, που δεν συνάδει με το πνεύμα της (Ατλαντικής) Συμμαχίας», μέλη της οποίας είναι οι δύο χώρες, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του επιστολή, όπου έδινε στην Τουρκία διορία μέχρι την 31η Ιουλίου για να αποσυρθεί από την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι είναι ασύμβατα με το νέο αμερικανικό μαχητικό F-35, το οποίο θέλει επίσης να αποκτήσει η Άγκυρα.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, εάν έως την 31η Ιουλίου η Τουρκία δεν ακυρώσει την αγορά, οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται τώρα στις ΗΠΑ στα F-35 θα απελαθούν.
Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, προστίθεται στην ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών, περιφερειακά θέματα ασφαλείας και θέματα αμυντικής συνεργασίας.
Στο τέλος, οι Ακάρ και Σάναχαν συμφώνησαν να συναντηθούν στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.
Όπως υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου, κανείς δεν μπορεί να στέλνει στην Τουρκία τελεσίγραφα.
«Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τις αποφάσεις της με τέτοιου είδους επιστολές» σημείωσε. «Η Τουρκία αγόρασε τους S-400, θα παραδοθούν και θα εγκατασταθούν στην Τουρκία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Δόμνα Μιχαηλίδου προανήγγειλε την επέκτασή του
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, η συλλογική ηγεσία είναι βαθιά αριστερή επιλογή» σημείωσε η Ρένα Δούρου
«Ε, δεν μπορεί ο Τσίπρας να προσπαθεί να βγάλει ολόκληρο τον λαό ότι πάσχει από αμνησία» σχολίασε ο υπουργός Υγείας
«Η μόνη ρεαλιστική λύση στις εθνικές εκλογές είναι η αυτοδυναμία»
«Δεν υπάρχει μαγική λύση» για την ενέργεια, το μήνυμα Φον ντερ Λάιεν
Τι θα είχε συμβεί αν εκείνη την Κυριακή η Ιστορία είχε γραφεί διαφορετικά;
Ο αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν τα έργα και το μήνυμα Χαρδαλιά
Ο Αλέξης Τσίπρας αγνοεί για μια ακόμα φορά βασικά πράγματα
Σε ποιο ποσό «κλειδώνει» το μηνιαίο voucher για τρόφιμα - Τι δήλωσαν Μιχαηλίδου και Καφούνης
Ποιες αλλαγές εξετάζει το υπουργείο
Τι πρέπει να τσεκάρουν οι δικαιούχοι για να μην καθυστερήσει η πληρωμή
Όλες οι αλλαγές που έρχονται με το νομοσχέδιο
«Η στήριξη της κοινωνίας δεν σταματά σε αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός
Η επίκληση της ουκρανικής επιχείρησης στο Κουρσκ
Ο βουλευτής Χανιών αμφισβητεί το μοντέλο της συλλογικής ηγεσίας
Στο πλαίσιο της παρουσίας του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής
Τι προβλέπει η προτεινόμενη ρύθμιση
Αφήνει αιχμές για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποχαιρετά τον «Καπετάνιο» του Παναθηναϊκού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.