Πολιτικη & Οικονομια

Προμήθεια από 2 έως 3 ευρώ για αναλήψεις από ATM άλλων τραπεζών

Από 20 Ιουλίου έρχεται το τέλος άμεσης πρόσβασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναλήψεις από ATM
Αναλήψεις από ATM / © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από τις 20 Ιουλίου αυξάνονται οι χρεώσεις για αναλήψεις από ATM άλλων τραπεζών πλην αυτής που κάποιος διατηρεί τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Με αυξημένη χρέωση από 2 έως και 3 ευρώ οι αναλήψεις από ATM άλλων τραπεζών από τις 20 Ιουλίου καθώς τίθεται σε ισχύ το επονομαζόμενο τέλος άμεσης πρόσβασης.

Στόχος να ευθυγραμμιστούν οι χρεώσεις που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες από πέρυσι το καλοκαίρι για τη χρήση των ελληνικών ATM από πελάτες τραπεζών του εξωτερικού.

Η νέα χρέωση δεν αποτελεί υποχρεωτική προμήθεια που εφαρμόζουν όλες οι τράπεζες στην ΕΕ. Ωστόσο, βασίζεται πάνω στον Κανονισμό 924/2009 της Ε.Ε. που ορίζει ότι οι τράπεζες υποχρεούνται να εφαρμόζουν ενιαία τιμολόγηση στους πελάτες τους οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Με βάση τον σχετικό κανονισμό, αν κάποιος κάνει διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ εντός της ΕΕ, η τράπεζα δεν μπορεί να χρεώσει με παραπάνω ποσό από ό,τι θα χρέωνε για αντίστοιχη συναλλαγή εντός της χώρας στην οποία έχει την έδρα της. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες αποφάσισαν να γενικεύσουν την πολιτική τους για την επιβολή του τέλους άμεσης πρόσβασης όχι μόνο για τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας και κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες που κάνουν χρήση των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών άλλων τραπεζών πλην αυτών που διατηρούν τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Η ίδια προμήθεια εφαρμόζεται στην Ισπανία, ενώ η επιβολή της εξετάζεται και από την Ιταλία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ