Πολιτικη & Οικονομια

Πρόωρες εκλογές μετά τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Με 9,5 μονάδες προηγείται η ΝΔ - Συντριβή για το κυβερνών κόμμα σε δήμους και περιφέρειες - Η επικρατέστερη ημερομηνία για εκλογές

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
394753_1_1.jpg
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΑΚΛΑΣ / INTIME NEWS

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές μετά τις 2 Ιουνίου

Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 2 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του, υπό το βάρος της μεγάλης ήττας που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στην τετραπλή αναμέτρηση των Ευρωεκλογών-Περιφερειακών-Δημοτικών-Κοινοτικών εκλογών.

Δήλωση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

«Δεν μπορώ να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να αμφισβητεί τη δημοκρατική του νομιμοποίηση. Όπως είπε, «δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση αλλά και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών, το ιστορικό αυτό εγχείρημα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στον λαό, σε όλους εσάς. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθώ από τη μάχη για την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαι εδώ. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη, όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα».

Τσίπρας: «Ζητάμε καθαρή εντολή»

Μπροστά σε συνεργάτες του, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργούς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στην προκήρυξη εθνικών εκλογών και ζήτησε καθαρή εντολή από τους πολίτες.

«Ο λαός υπήρξε πάντοτε το στήριγμά μας. Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και Έλληνες, Ζητάμε την καθαρή εντολή. Πορεύτηκα και πορευτήκαμε με το κεφάλι ψηλά. Με μόνο γνώμονα να πορεύονται οι πολλοί με το κεφάλι ψηλά. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας, την απάντηση την έδινε και τη δίνει πάντοτε ο λαός. Πιστεύουμε το μέλλον στους πολλούς και γι’ αυτό θα απευθυνθούμε σε αυτούς», κατέληξε.

ΝΔ: «Οι Έλληνες με την ψήφο τους έδωσαν την λύση»

«Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος μια συντριπτικής ήττας, αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες με την ψήφο τους έδωσαν τη λύση. Και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια φωτεινή Ελλάδα» ήταν η πρώτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών από τον πρωθυπουργό.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέα κυβέρνηση

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και στους έλληνες πολίτες ζητώντας προσφυγή στις κάλπες και λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέα κυβέρνηση».

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

«Αυτή η αλλαγή για την οποία μίλησα, ήδη ξεκίνησε. Στέκομαι μπροστά σας με απόλυτη επίγνωση της πατριωτικής ευθύνης. Θα αλλάξω την πορεία της πατρίδας. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Σέβομαι απόλυτα όσους έκαναν άλλες επιλογές. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Είμαι εδώ για να ενώσω όλους τους Έλληνες. Το αποτέλεσμα είναι ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης. Ο λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του. Η Ελλάδα έχει ανάγκη νέα κυβέρνηση, με νωπή εντολή, που θα διασφαλίζει σταθερότητα. Ο πρωθυπουργός να αναλάβει την ευθύνη. Οφείλει να παραιτηθεί άμεσα και να προκηρύξει εκλογές. Το αποτέλεσμα γεννά αισθήματα χαράς. Ζητώ από τα στελέχη να το αντιμετωπίσουν με σεμνότητα και αίσθημα ευθύνης. Δεν υπάρχει κάποιος που θα τελειώσει κάποιους. Ξεκινώ έναν καινούργιο αγώνα, θα γυρίσω όλη την Ελλάδα για να πείσω όλους τους Έλληνες. Ανατέλλει ο ήλιος μιας Ελλάδας πιο φωτεινής. Υπέφερε πολύ, υπέμεινε πολλά αλλά βρήκε η ίδια το δρόμο της για μια καλύτερη ζωή. Ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη, θα εργαστώ πολύ σκληρά για να την ανταποδώσω» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ιστορική νίκη της ΝΔ

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο 42,61% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33,27%, έναντι 23,86% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να βρίσκεται στις 9,41 μονάδες και να διαφαίνεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ στις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα.

Μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και περιφέρειες

Στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας, το δήμο Αθηναίων, το δήμο Θεσσαλονίκης και το δήμο Πειραιά τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών 2019 δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια μεγάλη ήττα, ενώ στις περισσότερες περιφέρειες τα ποσοστά του δείχνουν κατακόρυφη πτώση, με το κυβερνών κόμμα να προηγείται μόλις σε έξι και να σημειώνει μεγάλες απώλειες σε περιοχές που κατέγραφε υψηλές επιδόσεις όπως η Δυτική Αττική και η Β’ Θεσσαλονίκης.

Τρίτη δύναμη το Κίνημα Αλλαγής

«Ο Ελληνικός λαός μίλησε. Αποδοκίμασε τον κ. Τσίπρα και τις πολιτικές του. Ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε και αποδείχτηκε χορηγός της Δεξιάς», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, λίγο μετά την ανακοίνωση της εκτίμησης του υπουργείου Εσωτερικών για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «το Κίνημα Αλλαγής ενισχύεται, αποκτά νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο εγγυητής για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα».

Όπως υπογράμμισε, οι εξελίξεις θα βάλουν οριστικά στο περιθώριο τους φασίστες και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τους αγωνιστές της Δημοκρατικής Παράταξης που έδωσαν σήμερα αυτή τη δύναμη στο Κίνημα Αλλαγής. Κάθε Έλληνας πολίτης νιώθει ότι καθαρή λύση για τη χώρα είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες».

Εκτός Ευρωβουλής το Ποτάμι

«Tο Ποτάμι έχασε στις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα είναι σαφές και δε χωράνε εξωραϊσμοί. Προφανώς έγιναν λάθη, τα οποία βαραίνουν κυρίως την ηγεσία και πρωτίστως εμένα. Είναι απαραίτητο να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αναστοχαστούμε με νηφαλιότητα. Θέλω να ευχαριστήσω τους 42 υπέροχους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας, τα στελέχη μας σε όλη τη χώρα και τους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν και σε αυτή την δύσκολη μάχη.Το Ποτάμι και οι Βουλευτές του θα συνεχίσουν να παλεύουν για τις ευρωπαϊκές, προοδευτικές και φιλελεύθερες λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές, στις ιδέες, στην τόλμη και στην πολιτική μας αισθητική» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στο 25% της ενσωμάτωσης.

ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση μπαίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με γραπτή του δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωσε πως «σήμερα, συγκινητικά πολλοί επέλεξαν να έρθουν μαζί μας για να τα βάλουμε, όλοι μαζί, με του φωτός το σβήσιμο». Το ΜέΡΑ 25 με βάση το ποσοστό 3,14% που καταγράφει στο 46,19% της Επικράτειας, εισέρχεται στο Ευρωκοινοβούλιο, καταλαμβάνοντας μια έδρα.

…Από τις επιστολές του Ιησού… στην Ευρωβουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος, αφού με 4,05% μέχρι στιγμής στην καταμέτρηση της Επικράτειας, η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου καταλαμβάνει 1 έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η πιο πιθανή ημερομηνία για πρόωρες εκλογές

Βάσει του Συντάγματος, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 24 μέρες από την ημερομηνία που ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής. Κατά συνέπεια, η πιο πιθανή ημερομηνία για πρόωρες εκλογές θα είναι η 30η Ιουνίου.

Ποιοι προηγούνται για το Ευρωκοινοβούλιο

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος προηγείται σε σταυρούς από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, η οποία φέρεται να εκλέγει 7 ευρωβουλευτές, δύο περισσότερους σε σχέση με το 2014. Με ενσωματωμένο το 7,33% της σταυροδοσίας, σε εκλόγιμες θέσεις βρίσκονται ακόμα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Μαρία Σπυράκη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Γιώργος Κύρτσος και η 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ακολουθούν αλλά χωρίς προς το παρόν να εξασφαλίζουν θέση στο ευρωκοινοβούλιο οι Γιώργος Αμυράς, ο Δημήτρης Καιρίδης, η Βίκυ Φλέσσα και ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φέρεται να διατηρεί τις 6 έδρες, προηγούνται κατά σειρά οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Έλενα Κουντουρά, Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου, Αλέξης Γεωργούλης και Πέτρος Κόκκαλης, ενώ ακολουθούν οι Γιάννης Μουζάλας, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Σπύρος Δανέλλης.

Το ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως θα λάβει ξανά δύο έδρες, τις οποίες είναι πολύ πιθανό να επανακαταλάβουν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή, η οποία ωστόσο φέρεται να «απειλείται» από τον Νίκο Παπανδρέου.

Διατηρεί όπως φαίνεται τη δύναμη των δύο εδρών και το ΚΚΕ, στο ψηφοδέλτιο του οποίου προηγούνται οι Κωνσταντίνος Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, ενώ ακολουθούν η Σεμίνα Διγενή και η Λίλα Καφαντάρη.

Η Χρυσή Αυγή πέφτει από τις τρεις στις δύο έδρες, τις οποίες με την μέχρι στιγμής καταμέτρηση καταλαμβάνουν ο Ιωάννης Λαγός και ο Αθανάσιος Κωνσταντίνου ή ο Ιωάννης Παππάς.

Η έδρα της Ελληνικής Λύσης πάει με σιγουριά στον επικεφαλής του κόμματος Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ αν λάβει έδρα και η ΜέΡΑ 25 τότε στην ευρωβουλή θα πάει η Σοφία Σακοράφα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ