- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Προσεχώς κυκλοφορούν τα νέα χαρτονομίσματα 100 και 200 ευρώ
Στις 28 Μαΐου ολοκληρώνεται η σειρά «Ευρώπη» δεύτερης γενιάς
Την Τρίτη 28 Μαΐου η ΕΚΤ κυκλοφορεί νέα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, (συνολικής αξίας 2,3 δις) και 200 ευρώ (συνολικής αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ).
Από την ερχόμενη Τρίτη 28 Μαΐου η ΕΚΤ κυκλοφορεί νέα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, (συνολικής αξίας 2,3 δις) και 200 ευρώ (συνολικής αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ). Με τα καινούργια δύο χαρτονομίσματα ολοκληρώνεται η κυκλοφορία της σειράς «Ευρώπη» των ευρωχαρτονομισμάτων δεύτερης γενιάς.
Έχουν προηγηθεί τα χαρτονομίσματα των 5, των 10, των 20 και των 50 ευρώ.
Οι ειδικοί της ΕΚΤ εξετάζουν ήδη την κυκλοφορία και τρίτης γενιάς χαρτονομισμάτων με στόχο την ακόμα πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της παραχάραξης.
Τα νέα τραπεζογραμμάτια διαθέτουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως είναι το «ολόγραμμα» στην πάνω δεξιά γωνία. Σε εξέταση υπό γωνιά γίνονται ορατά μικρά σύμβολα του ευρώ, καθώς και η αξία του χαρτονομίσματος. Παράλληλα είναι ορατό και από τις δύο πλευρές του χαρτονομίσματος το υδατογράφημα που απεικονίζει την πριγκίπισσα Ευρώπη.
Τα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ πρώτης γενιάς διατηρούν, φυσικά, την ισχύ τους, αλλά θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά από την κυκλοφορία.
Οι παραχαράκτες απευθύνονται στους απρόσεκτους
Τα νέα χαρακτηριστικά δεν αποθαρρύνουν ωστόσο τους επαγγελματίες παραχαράκτες. Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη πλαστά χαρτονομίσματα δεύτερης γενιάς των 50 ευρώ με θολό, ωστόσο, υδατογράφημα.
Όπως δήλωνε τον Ιανουάριο το μέλος του προεδρείου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γιοχάνες Μπέρμαν οι παραχαράκτες απευθύνονται σε όσους ρίχνουν απλά μια φευγαλέα ματιά στο χαρτονόμισμα.
Η ποιότητα του πλαστού δεν φθάνει εκείνη του αυθεντικού, λέει ο Γερμανός πολιτικός και νομικός για να προσθέσει ότι αρκεί η ελάχιστη προσοχή για να αναγνωρίσει κάποιος ένα πλαστό χαρτονόμισμα δεύτερης γενιάς.
Δύο δευτερόλεπτα προσεκτικής παρατήρησης αξίζουν πολλά χρήματα, υπογραμμίζει το μέλος του προεδρείου της Μπούντεσμπανκ, μιας και ως γνωστόν πλαστά χαρτονομίσματα και νομίσματα δεν αντικαθίστανται.
Το χαρτονόμισμα που παραχαράσσεται περισσότερο, και μάλιστα με διαφορά, είναι εκείνο των 50 ευρώ, δείχνουν τα στοιχεία της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά την κυκλοφορία της δεύτερης γενιάς χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ τον Απρίλιο του 2017 τα πλαστά πενηντάρικα μειώθηκαν.
Παράλληλα έχουν περιοριστεί συνολικά το τελευταίο διάστημα τα πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι αποδίδει η στρατηγική της ΕΚΤ. Αστυνομία, καταστήματα και τράπεζες απέσυραν από την κυκλοφορία στην ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, συνολικά 563.000 πλαστά χαρτονομίσματα το 2018, που ήταν 19% λιγότερα από ό,τι την προπερασμένη χρονιά.
Οι ζημιές από τα πλαστά χαρτονομίσματα άγγιξαν το 2018 τα 31,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2017 υπολογίζονταν σε 36 εκατομμύρια ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Πώς αλλάζει η αεράμυνα της χώρας, ποιες είναι οι ζώνες προστασίας
Πενήντα χρόνια από τη φιλοαραβική στροφή της ελληνικής πολιτικής και διπλωματίας
Η απάντηση στην αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου της ΕΛΑΣ
«Εδώ και 1 χρόνο ακούμε για το κόμμα Σαμαρά, κινδυνεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Όσα είπε ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού και η απάντηση του υπουργού Υγείας
Με ειδική σήμανση στο ράφι και μέσω της «PosoKanei» η ενημέρωση των καταναλωτών
Τα κυβερνητικά αποτελέσματα για το ιδιωτικό χρέος
Τι ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Δεν έχει τόση σημασία το ποιος θα μιλήσει πρώτος, όσο το τι θα πει.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.