Πολιτικη & Οικονομια

Το παρασκήνιο του Eurogroup μετά τις ανακοινώσεις Τσίπρα

H ανησυχία των αξιωματούχων στον απόηχο των παροχών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλα όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup για την Ελλάδα.

Έντονη ανησυχία προκάλεσε στους ευρωπαίους αξιωματούχους η ανακοίνωση των παροχών του Αλέξη Τσίπρα στις 7 Μαΐου.

Με προτροπή του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, ακολούθησε συζήτηση στον απόηχο των παροχών, μετά την πρώτη εκτίμηση ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αν και η συζήτηση διήρκησε μόλις 10 λεπτά και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα της συνεδρίασης, ζητήθηκε από τον Έλληνα υπουργό μία εξήγηση για τη λογική των μέτρων.

Η αντίδραση ήταν άμεση και ο κ. Τσακαλώτος, αν και γνώριζε ότι οι παροχές της κυβέρνησης θα συζητούνταν, επέλεξε να μη μεταβεί στις Βρυξέλλες, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει θέμα Ελλάδας.

Ωστόσο, αποφασίστηκε να ανοίξει τη συζήτηση επί του θέματος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος κλήθηκε να υπερασπιστεί το πακέτο των παροχών που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, με τις οποίες είχε διαφωνήσει, ωστόσο ο ίδιος, σε μεγάλο βαθμό.

Σε χαμηλούς τόνους, τόνισε ότι τα μέτρα αυτά έχουν νομοθετηθεί μόνο για το 2019, ενώ η εφαρμογή τους για το 2020 δεν έχει ακόμα περάσει από τη Βουλή και θα γίνει μόνο αν οι θεσμοί τα εγκρίνουν.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θεώρησε ότι πρέπει να τοποθετηθεί αυστηρά και να εκφράσει τις ανησυχίες του, καθώς σε αντίθεση με τους άλλους θεσμούς έχει μια ξεκάθαρη εντολή: να διασφαλίζει τα συμφέροντα των πιστωτών του ESM που δεν είναι άλλοι από τα κράτη-μέλη, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του τις πολιτικές εξελίξεις, με μόνη του πυξίδα τις ενδείξεις των αγορών. 

«Και ενώ κανένας υπουργός Οικονομικών δεν έκανε κάποια τοποθέτηση πάνω στο θέμα, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «ανησυχούμε για την αύξηση των ελληνικών spreads». Πρόσθεσε δε ότι, μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη ανέβει κατά 50 μονάδες βάσης.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι, ενώ ακόμη δεν έχει στη διάθεσή του την τελική αξιολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη επεξεργασία που έχει γίνει από τον ESM καταλήγει ότι «θα υπάρξει σημαντική απόκλιση από τον συμφωνημένο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και ακόμη μεγαλύτερη για την επόμενη χρονιά».

Ο Μάριο Ντράγκι δεν τοποθετήθηκε και έθεσε μόνο ερωτήματα, κυρίως προς τον κ. Ρέγκλινγκ και τον κ. Χουλιαράκη, για το κατά πόσον η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων συνδέονται με τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Χουλιαράκης προσπάθησε να υπερασπιστεί την κυβέρνηση λέγοντας ότι η αύξηση στις αποδόσεις δεν συνδέεται με τις παροχές του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά με άλλους παράγοντες. 

Από την πλευρά των υπουργών, κανένας δεν μίλησε, ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Καθημερινής, ήταν ξεκάθαρο, πριν από την έναρξη του Eurogroup ήδη, ότι δεν υπήρχε διάθεση από καμία πρωτεύουσα να σηκώσει τους τόνους για την Ελλάδα, μόλις δέκα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.