- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κομισιόν: Καμπάνα 1 δισ. ευρώ στα καρτέλ των τραπεζών
Ποιο είναι το κλαμπ των «Essex Express» και ποιοι οι «Banana Split»
Πρόστιμο για χειραγώγηση αγοράς συναλλάγματος τιμωρήθηκαν πέντε τράπεζες.
Οι ευρωπαϊκές αρχές κατά του μονοπωλίου επέβαλαν πρόστιμα στις Barclays, Citigroup, JPMorgan, MUFG και Royal Bank of Scotland συνολικού ύψους 1,07 δισεκατομμύρια ευρώ για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες σχημάτισαν δύο καρτέλ για να χειραγωγήσουν την αγορά συναλλάγματος σε 11 νομίσματα, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ και η στερλίνα.
«Αυτές οι αποφάσεις για καρτέλ στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κομισιόν δεν θα ανεχθεί συνωμοτική συμπεριφορά σε κανένα κλάδο των χρηματοπιστωτικών αγορών», ανέφερε σε ανακοίνωση η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, οι περισσότεροι από τους traders γνωρίζονταν μεταξύ τους σε προσωπικό επίπεδο και είχαν δημιουργήσει διαδικτυακούς χώρους συζητήσεων (chatroom) με ονόματα όπως "Essex Express 'n the Jimmy" διότι όλοι τους με εξαίρεση τον "James" ζούσαν στο Έσεξ και μετακινούνταν καθημερινά με τρένο προς το Λονδίνο. Το ένα καρτέλ ήταν ενεργό από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2013, ενώ το άλλο από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2012, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στην ελβετική UBS καθώς αυτή ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ύπαρξη καρτέλ. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει πληγεί από πρόστιμα δισεκ. ευρώ σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία για τη χειραγώγηση επιτοκίων αναφοράς σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα παρέμβαση μετά τις αντιδράσεις για τα περί συνεργασίας με την ΕΛΑΣ
«Η ΕΛΑΣ μάζεψε ό,τι ρετάλι υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων που άνοιξε θέμα συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα
Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Ξεκινά η διαδικασία - Σχέδιο για σύγχρονο κόμβο logistics, ναυπηγικής και ενέργειας
Εντός Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ - Κάλυψη δαπανών έως 95%
Πολιτική αντιπαράθεση μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας
Η έγκριση βασίστηκε σε συγκοινωνιακή μελέτη και προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας
Η ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύγκρουση που ξέσπασε μετά το πρωτοσέλιδο του Documento
Συνάντηση με την Ειρήνη Πική στο Προεδρικό - Στο επίκεντρο η Έκθεση της Επιτροπής Σοφών
Ο επικεφαλής της Metron Analysis σχολιάζει τη διαμάχη - Προειδοποιεί για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό
«Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής
«Ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός θα αποτελέσει την πιο σημαντική παρακαταθήκη του στην πατρίδα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.