Πολιτικη & Οικονομια

Ευρωεκλογές: Νέες προβλέψεις για την κατανομή εδρών

Η Ελλάδα αναμένεται να έχει τρεις ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπούν δύο άκρα του πολιτικού φάσματος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
euroelections-kalpo
Στις 26 Μαΐου οι ευρωεκλογές © INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Πόσες έδρες θα λάβουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με προβολή του Politico.

Έτοιμη να αυξήσει τις έδρες της στο Ευρωκοινοβούλιο εμφανίζεται η ΝΔ σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο European Politics and Policy (EUROPP.

Την ανάλυση υπογράφει η υπογράφει η Ζωή Αλιπράντη και τονίζει ότι οι τελευταίες ευρωεκλογές του 2014 συνδέθηκαν σε μεγάλο βαθμό με τα μέτρα λιτότητας και την εξαετή οικονομική ύφεση της χώρας. Η ανάλυση επισημαίνει ωστόσο ότι η προσέλευση στις ελληνικές ευρωπαϊκές εκλογές ήταν 60%, πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 43%, καθιστώντας τες ετυμηγορία για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στη λιτότητα.

Όπως τονίζεται ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκε αποτελεσματικός στην κινητοποίηση της απογοήτευσης και αξιοποίηση των διαμαρτυριών κατά της λιτότητας», ενώ το κόμμα του συγκέντρωσε  το 27% των ψήφων και έξι έδρες στρώνοντας το δρόμο για την κατοπινή νίκη του τον Ιανουάριο του 2015 στις εθνικές εκλογές.

«Αυτό έθεσε τις βάσεις για την ενδεχόμενη νίκη του στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο Τσίπρας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποστερεί από την κυβέρνηση οποιαδήποτε "πολιτικής ή ηθικής νομιμότητα να συνεχίσει με πολιτικές λιτότητας"», υπενθυμίζει η ανάλυση.

Η ανάλυση συνεχίζει επικαλούμενη τα στοιχεία πρόσφατης  (10 Μαΐου) προβολής του Politico και αναφέρει ότι φθάνοντας στο 2019, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα έχει αλλάξει και τονίζει: «Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία «προβλέπεται να διπλασιάσει τις έδρες της από πέντε σε δέκα στο ευρωκοινοβούλιο και να κερδίσει κοντά στο 37% της ψήφου». Και συνεχίζει τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό «θα επιβεβαιώσει την τάση να τιμωρούνται οι κυβερνήσεις στις ευρωεκλογές. Πράγματι η Νέα Δημοκρατία επενδύει έντονα στις ευρωεκλογές για εσωτερικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά προβλέπεται να διατηρήσει τις έξι έδρες του».

politico.jpg

Σημειώνεται ότι η προβολή του Politico σήμερα, δίνει 9 θέσεις στη Νέα Δημοκρατία και 7 θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

politico1.jpg

Η ανάλυση συνεχίζει: «ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της προσοχής στην Ευρώπη λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιλύοντας μια διαμάχη τριών δεκαετιών για το όνομα της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό οδήγησε σε μια σειρά άρθρων στον ευρωπαϊκό Τύπο που χαιρέτισαν τη μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή ατζέντα και τη ρητορική για την Ευρώπη κι είναι σαφώς πιο κοντά σε αυτήν ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας παραμένει μακριά από τη σοσιαλδημοκρατική πορεία».

«Παρά τις εσωτερικές αντιφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, το ευρωπαϊκό του προφίλ σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα ψηφίσουν αυτή τη φορά κόμματα που είναι ανοικτά υπέρ της ελληνικής συμμετοχής στην ΕΕ και δεν αποζητούν να ξεκινήσουν έναν ραγδαία καταστροφικό δρόμο», σημειώνει η ανάλυση και τονίζει επίσης ότι ««η αρνητική προδιάθεση των Ελλήνων έναντι της ΕΕ παραμένει ισχυρή, αλλά έχει αποδυναμωθεί, και αυτές οι ευρωεκλογές δεν θα δώσουν εντολή για εκτεταμένες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως οι προηγούμενες».

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι τις τέσσερις υπόλοιπες έδρες της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να τις μοιραστούν το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ και η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή. «Αυτό θα σηματοδοτήσει μια αναστροφή της τάσης κατακερματισμού του 2014, με το κεντρώο Ποτάμι και τους συντηρητικούς ΑΝΕΛ να προβλέπεται ότι θα χάσουν αυτή τη φορά τις έδρες τους και το ΚΚΕ να  διατηρεί μία έδρα στην Ευρωβουλή. «Ως εκ τούτου, η Ελλάδα αναμένεται να έχει τρεις ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπούν δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, που αντιτίθενται θεμελιωδώς στην ΕΕ», σημειώνει επίσης η ανάλυση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ