- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας
Θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων
Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα αναδείξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται σήμερα στο Σιμπίου της Ρουμανίας.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημάνει την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην εν λόγω παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα επικαλεστεί τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018 και τη σχετική δήλωση της αρμόδιας για τα εξωτερικά θέματα Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η ΕΕ θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις μόνο αν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της.
Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου -που διεξάγεται σε μία ημέρα με ισχυρό συμβολισμό καθώς η 9η Μαΐου είναι η μέρα της Ευρώπης-, είναι η στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εκθέσουν τις απόψεις τους για τις προτεραιότητες της Ευρώπης σε μία σειρά ζητήματα όπως ο παγκόσμιος ρόλος της Ε.Ε. και η εμπέδωση ενός πολυμερούς παγκόσμιου συστήματος, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το μεταναστευτικό και η ανάπτυξη της οικονομικής βάσης και συγκλίσεων στην Ένωση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναφερθεί στις βασικές προτεραιότητες της χώρας μας για την επόμενη πενταετία, με έμφαση στην οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης, την ανάγκη προώθησης οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων καθώς και στην ανάγκη διατήρησης μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής της Ένωσης.
Ως προς το προσφυγικο - μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να επισημάνει ότι συνιστά ευρωπαϊκή πρόκληση και θα τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης του ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης. Επιπλέον ο κ. Τσίπρας θα δώσει έμφαση στην ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και θα υποστηρίξει τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία καθώς και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει ένα ευρωπαϊκό ταμείο καταθέσεων.
Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:
12:30 Έναρξη Συνόδου Κορυφής, ανταλλαγή απόψεων ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
13:30 Γεύμα εργασίας
15:30 Συνέχεια εργασιών Συνόδου Κορυφής
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Αναφέρθηκε και στη μείωση της τιμής του πετρελαίου στην αντλία
Η αίσθηση του κατεπείγοντος και ο ανταγωνισμός ΠΑΣΟΚ - ΕΛΑΣ για τη δεύτερη θέση έχουν οδηγήσει στην αναβίωση των χειρότερων χαρακτηριστικών της μεταπολίτευσης
Όλοι αυτοί που συζητούν δημόσια χωρίς να έχουν ελέγξει ούτε τα απολύτως βασικά
«Τα αποτελέσματα της ελληνικής γεώτρησης θέλουν δύο μήνες»
Νέες μειώσεις στην αντλία αναμένονται τις επόμενες ημέρες
Αντιδράσεις παραγωγών και αγροτών
Τι ισχύει με τους πολύτεκνους και το συνολικό ποσό που θα πάρουν
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μίλησε για την παιδική και ενήλικη παχυσαρκία στη χώρα και την προσωπική της εμπειρία
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ την επόμενη εβδομάδα
H αναφορά στο ουκρανικό drone που έφτασε στη Λευκάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.