Πολιτικη & Οικονομια

Ο Βαγγέλης Περρής κάνει σχέδια για τη Σύρο

Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και εξηγεί τους λόγους

Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 701
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Βαγγέλης Περρής, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Σύρου, εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική και αποκαλύπτει τα σχέδιά του.

Πώς και αποφάσισες να ασχοληθείς με τη Σύρο;
Με τη Σύρα ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Γεννήθηκα στον συνοικισμό που χτίστηκε από Χιώτες πρόσφυγες, στο Βροντάδο. Έπαιξα στην τρύπα που άνοιξε το λατομείο του Μπαρούμη. Πήγα στο πρώτο δημοτικό σχολείο Ερμουπόλεώς και μετά στο ιστορικό «Γυμνάσιον Αρρένων Σύρου, το πρώτο εις την Ελλάδα, ιδρυθέν υπό του Νεοφύτου Βάμβα», όπως μας έλεγαν οι γυμνασιάρχες μας. Έκανα βόλτες κάτω από τα κτίρια που έχτισε ο Τσίλλερ, μετέτρεψα σε παιδική χαρά τη δημοτική βιβλιοθήκη, στα δρομάκια της Ερμούπολης συνάντησα τις σκιές των μεγάλων συριανών πεζογράφων και ποιητών, έμαθα τα μυστικά της ακουαρέλας στα «24 σκαλιά», ήπια για πρώτη φορά κρασί απέναντι το σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη, έγινε Άλτζερνον στο θέατρο «Απόλλων». Εδώ γνώρισα τη Χαρά, εδώ γεννήθηκαν τα παιδιά μας. Όπως καταλαβαίνεις, η σχέση μου με τη Σύρα είναι παλιά και βαθιά.

Είναι Σύρα ή Σύρος;
Για μας είναι η Σύρα μας. Έτσι την άκουγα για χρόνια μέχρι που ξαφνικά, επί δικτατορίας, μας είπαν να την ξαναβαφτίσουμε στο πιο αρχαιοπρεπές, αλλά εμείς κάναμε αντίσταση.

Υποψιάζομαι ότι είσαι Συριανός από γενιά σε γενιά.
Ο αδερφός μου και εγώ είμαστε οι πρώτοι της οικογένειας Περρή που γεννήθηκαν στην Ελλάδα! Ο πατέρας μου ήρθε από τη Μικρασία. Προσφυγικής καταγωγής είναι και η μητέρα μου. Οι οικογένειές τους έζησαν στο Τσεσμέ, την Αλικαρνασσό, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, κάποια μέλη της μάλιστα έμειναν εκεί, αλλά με άλλο επώνυμο. Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια. Ένας φίλος που ασχολείται με την ιστορία του νησιού, βρήκε ότι πριν από τέσσερις περίπου αιώνες έφυγαν από τη Σύρο κάποιοι Περρήδες για να εγκατασταθούν στη Μικρά Ασία. Το ενδιαφέρον είναι ότι γράφουμε το επώνυμό μας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Με δύο «ρο» και περισπωμένη! Ίσως λοιπόν να μην είμαστε πρόσφυγες, αλλά παλιννοστούντες!

Αν εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος θα επιστρέψεις στη Σύρο, συγνώμη στη Σύρα;
Η στρατηγική απόφαση είναι ειλημμένη από καιρό. Επιθυμούμε οικογενειακώς να ζούμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι μας στο Βροντάδο. Φυσικά υπάρχουν υποχρεώσεις, αλλά ακόμη και αν βρίσκομαι μακριά, πάλι με τη Σύρα θα ασχολούμαι. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα γραφείο που θα προωθεί την εικόνα του νησιού και το οποίο, για προφανείς λόγους άμεσης επικοινωνίας, θα έχει έδρα την Αθήνα. Ελπίζω να δείτε σύντομα τα αποτελέσματα και να σας αρέσουν.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Σύρας και ποιο το μειονέκτημα;
Αποτελεί έναν συνδυασμό που όμοιό του δεν συναντάς, νομίζω, σε κανένα νησί. Δίπλα στο μεσαιωνικό οικισμό που χτίστηκε στην Απάνω Χώρα και ο οποίος διατηρεί ακέραια όλα τα χαρακτηριστικά του κυκλαδίτικου τοπίου αλλά εμπλουτισμένα με δυτικές πινελιές, ορθώθηκε μία αριστοκρατική πόλη, η Ερμούπολη, η οποία παραπέμπει στη μεγαλοπρέπεια της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο το δημαρχείο, το θέατρο, η βιβλιοθήκη, τα εν ζωή αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που κατακλύζουν κάθε γωνιά. Είναι η διάχυτη κομψότητα που βρίσκεται όπου και να κοιτάξει το μάτι σου. Απ’ τα ψηλά, όπου θα δεις απίστευτες οροφογραφίες, στα χαμηλά, όπου οι δρόμοι είναι στρωμένοι με μάρμαρα και γρανίτες. Και πάνω που νομίζεις ότι έχεις ταξιδέψει σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ακριβώς δίπλα βρίσκονται οι χαρακτηριστικές κυκλαδίτικες παραλίες, άλλες με βότσαλο και άλλες με άμμο. Ε, όλο αυτό δεν το βρίσκεις συχνά.

Το μειονέκτημα δεν μας το είπες.
Το βασικό μας μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορέσαμε να απαντήσουμε στη φήμη περί έλλειψης παραλιών. Η αλήθεια είναι ότι στη Σύρα δεν θα συναντήσεις στρατόπεδα με παρατεταγμένες ξαπλώστρες που δημιουργούν ασφυξία, ότι στις παραλίες της δεν υπάρχουν επιχειρηματίες που φέρνουν καμήλες για να κάνουν τους σεΐχηδες να νιώσουν σαν το σπίτι τους. Υπάρχει μία απίστευτη ποικιλία παραλιών που δεν προσφέρεται για κοινωνική επίδειξη, αλλά είναι ιδανική για κανονικές διακοπές. Μπορείς να κάνεις βουτιές στον ερημικό Λωττό, να ξεκουραστείς στα αλμυρίκια του και μετά από δέκα λεπτά να βρεθείς στις Αγκαθωπές που αποδεικνύουν ότι ο κοσμοπολιτισμός και η διασκέδαση δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη φασαρία. Λίγο πιο πέρα υπάρχουν παραλίες ιδανικές για πιτσιρίκια, ενώ πάντα είναι έτοιμο το καραβάκι του Λάκη για να σε πάει σε μέρη που είναι κρυφά γι’ αυτό και δεν το μαρτυράω. Επιπλέον υπάρχει στην καρδιά της Ερμούπολης το ωραιότερο σημείο του κόσμου. Βουτάς στη θάλασσα των «Αστεριών» και κολυμπάς καθώς από πάνω σου κρέμεται η κομψότητα των νεοκλασικών κτιρίων. Σου κόβεται η ανάσα.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις, αν εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος;
Ένα πάρτι στα «Αστέρια», όπου θα προσπαθήσω να είναι παρόντες όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες από την Athens Voice. Αυτό αποτελεί δέσμευση και ήδη έχω κάνει τις απαραίτητες επαφές.

* Ο Βαγγέλης Περρής είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης με την παράταξη «Η Σύρος που αξίζουμε» του Γιώργου Μαραγκού