Πολιτικη & Οικονομια

Αλέξης Τσίπρας σε Financial Times: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Τι είπε ο πρωθυπουργός για πρωτογενή πλεονάσματα, φορολογία και Brexit

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Μάθαμε με τον σκληρό τρόπο ότι είναι προς το συμφέρον μας η παραμονή στην ΕΕ» σχολίασε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Financial Times

Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν «σε μια στιγμή που οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση του 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι, με την τωρινή κατάσταση». «Μην ξεχνάτε ότι όταν ανέλαβα την εξουσία τα κρατικά ταμεία ήταν άδεια. Εκείνες τις ημέρες υπήρχε μεγάλη ανησυχία, καθώς δεν υπήρχε τρόπος να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις» τόνισε, εκτιμώντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2019 θα κυμανθεί μεταξύ 2,2 και 2,4%.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές και στο μαξιλάρι ρευστότητας, ύψους 45 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ θα επιτρέψει την εξοικονόμηση περισσότερων από 150 εκατ. ευρώ ετησίως σε τόκους την επόμενη 3ετία.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε, επίσης πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευση για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας στην Ευρώπη και με τους πιστωτές μας, επομένως δε θα θέλαμε ποτέ να παραβιάσουμε αυτήν τη συμφωνία (επί του πλεονάσματος)» είπε.

Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα να υπάρξει μια συμφωνία με τους πιστωτές πάνω σε «ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής, ώστε να πετύχουμε τους στόχους αλλά με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης». Προς αυτήν την κατεύθυνση τόνισε ότι επιθυμεί να το πετύχει αυτό με μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και με βελτίωση της εικόνας στον τραπεζικό κλάδο μέσω της επιτυχημένης διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χαμηλότερη φορολογία θα φέρει «περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας και έσοδα» για τα κρατικά ταμεία.

«Έχουμε έναν ενάρετο κύκλο της οικονομίας τώρα... Δεν θα αποτύχουμε στους στόχους αν έχουμε λιγότερη φορολόγηση, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα» διευκρίνισε.

«Πήραμε το μάθημά μας»

Σχετικά με το Brexit και το αδιέξοδο στις συνομιλίες Λονδίνου-Βρυξελλών, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια υπόθεση που καταδεικνύει τα ελαττώματα της «εθνικιστικής προσέγγισης» και της «σοβινιστικής ρητορικής».

Όπως είπε, η Ελλάδα έμαθε με τον σκληρό τρόπο ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον η παραμονή στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ και κάλεσε τους αναγνώστες να φανταστούν τι δυσκολίες θα αντιμετώπιζε η χώρα σε διαφορετική περίπτωση όταν η μεγάλη δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει τόσες δυσκολίες με το Brexit.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, επίσης, για την την άνοδο ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων εν όψει των ευρωεκλογών, κάτι που αποδίδει στις πολιτικές λιτότητας στην ΕΕ, ωστόσο υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να ξεγράψουμε τα προοδευτικά αριστερά κόμματα».

«To Brexit ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη, πολύ κακή για την Βρετανία επίσης. Όσα βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα σοβινιστικής ρητορικής η οποία υποσχέθηκε να προχωρήσει με μία εθνικιστική προσέγγιση, χωρίς να ψάχνει για συλλογικές λύσεις... Οι εξελίξεις στο Brexit αποδεικνύουν πως αυτό το μονοπάτι, το εθνικιστικό μονοπάτι, δεν είναι ο δρόμος που προσφέρει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα» σχολίασε.