- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Πόθεν έσχες: Κανονικά οι δηλώσεις και από τους δικαστές
Δικαστές και εισαγγελείς μαζί με τους υπόλοιπους υπόχρεους θα υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις
Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις των δικαστικών Ενώσεων για τις δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασης.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της (813 - 814/2019) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης των δικαστικών Ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί η κατάσταση των υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) των δικαστών και εισαγγελέων, όπως ζητούσαν επίσης να ακυρωθεί και η απόφαση για την ανασυγκρότηση της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, έκρινε ότι είναι:
1. Συνταγματικές (σύμφωνα με τα άρθρα 26 και 87 έως 91 του Συντάγματος), οι νομοθετικές διατάξεις (ν. 4571/2018), κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπουν ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, μέλη της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (ν. 3213/20030), ορίζονται με απόφαση των προέδρων των οικείων δικαστηρίων και με πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
2. Συνταγματική καθώς δεν αντίκειται στις αρχές της διάκρισης των λειτουργιών και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, η ανάθεση του ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες στην ειδική 11μελή επιτροπή την οποία απαρτίζουν πρόσωπα αυξημένου θεσμικού κύρους, όπως είναι από 4 ανώτατους δικαστές και 2 ανώτατους εισαγγελείς, τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δύο βουλευτές, κ.λπ.
3. Σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας η υποχρέωση δήλωσης φυλασσόμενων εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων μετρητών χρημάτων ύψους άνω των 30.000 ευρώ και κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 40.000 ευρώ και η υποχρέωση εκτίμησης της αξίας των εν λόγω κινητών, για τα οποία οι υπόχρεοι δεν διαθέτουν παραστατικό της εμπορικής αξίας αυτών.
Κατόπιν αυτών, οι δικαστές και οι εισαγγελείς μαζί με τους υπόλοιπους υπόχρεους θα υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εφόσον υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν το ύψος της οφειλής
«Να είστε πολύ προσεκτικός γιατί βρέθηκαν και οστά των παιδιών μου»
Καλύφθηκαν και οι 10.000 θέσεις ειδικότητας - Επανεκκίνηση των προγραμμάτων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
«Η ερμηνεία της, ιδιαίτερα, στην τηλεοπτική σειρά Λωξάντρα, έπλασε μία από τις εμβληματικότερες παρουσίες στην τηλεόραση»
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Στήσατε συνομωσία πάνω σε μία εθνική τραγωδία»
Εύσημα Γκεοργκίεβα στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Γιατί έπεσε άσφαλτος στο σημείο όπου βρέθηκαν τα αρχαία
Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσύνοδο του PES για την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις
«Θα οργανώσουμε επιχειρήσεις για να τους πετάξουμε έξω» δηλώνει ο υπουργός
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τα μέτρα στήριξης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προστασία των ανηλίκων
«Δεν θα δεχθούμε περικοπές σε κρίσιμους πυλώνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η επανέναρξη του Great Sea Interconnector (GSI) και οι πιθανές επιλογές της Άγκυρας
Η παραδοχή του Αμερικανού προέδρου και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή
«Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Δούκας την αναβάθμιση μιας ιστορικής πλατείας;» διερωτάται η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
Στα 1,35 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους του επιδόματος
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία
Διπλωμάτης καριέρας και με μεγάλη εμπειρία - Το προφίλ και η πορεία του
Συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στη Λάρισα για το κόστος παραγωγής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.