- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρωτογενές πλεόνασμα
Κριτική σε κυβέρνηση και εταίρους από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ της Λευκωσίας
Για επαναδιαπραγμάτευση του πρωτογενούς πλεονάσματος μίλησε από τη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ελλάδα, τόνισε, χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις
Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε, αλλά και στους εταίρους για τις απαιτήσεις τους άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ της Λευκωσίας ο πρόεδρος της ΝΔ εξήρε την πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επισημαίνοντας πως ο ίδιος παρακολουθεί με προσοχή τα όσα γίνονταν στην Κύπρο τα τελευταία έξι χρόνια.
«Το κυρίαρχο μάθημα είναι ότι υπήρξε δημοσιονομική εξυγίανση στην Κύπρο σε συνδυασμό με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Η σύγκριση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυστυχώς κολακευτική για την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως η Ελλάδα πέρασε τρία επίσημα προγράμματα και ακόμα είναι υπό επιτήρηση. Όπως είπε οι λανθασμένες πολιτικές και τα πειράματα μετά το 2015 μας έφεραν πολύ πίσω. «Το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015 μας έφερε το τρίτο πρόγραμμα. Οι πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης έφερε αχρείαστα αποτελέσματα. Γιατί, για παράδειγμα, η Ελλάδα έβγαλε αχρείαστα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο τραπεζικός τομέας ακόμα δεν έχει πλήρως επανέλθει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως το όραμά του για την Ελλάδα είναι να πετύχει τουλάχιστον 4% ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις.
«Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις αλλιώς θα ανακυκλώνουμε την ίδια κατάσταση» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως καταλύτης για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. «Με μια καθαρή εντολή θα φτιάξουμε το περιβάλλον για να έρθουν επενδύσεις. Σκοπεύουμε να μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις, τον ΕΝΦΙΑ και το ΦΠΑ στην εστίαση. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα προορισμός τουριστών για όλο τον χρόνο. Φυσικά θέλουμε να ξεμπλοκάρουμε επενδύσεις που έχουν κολλήσει στην γραφειοκρατία. Για παράδειγμα το Ελληνικό το οποίο θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίες. Επίσης η επένδυση της ΚΟΣΚΟ στον Πειραιά, όπου η κυβέρνηση συνεχώς αλλάζει τους όρους του διαγωνισμού» είπε.
Αναφερόμενος στη μεγάλη εικόνα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως τα πράγματα δεν πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση. «Αυτή η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη του παρελθόντος, "φουσκώνοντας" το Δημόσιο και ενισχύοντας την επιδοματική πολιτική. Η πολιτική της συγκεκριμένης κυβέρνησης απέτυχε. Φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη» τόνισε, προσθέτοντας πως σκοπός του είναι να επαναδιαπραγματευθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι άμεσα, όπως είπε, γιατί πρώτα θέλει να κερδίσει την αξιοπιστία της χώρας. «Άρα για τον επόμενο προϋπολογισμό θα σεβαστούμε τις συμφωνίες, όμως στη συνέχεια θα επιμείνουμε στην μείωση» δήλωσε.
Προτάσσοντας την ανάγκη για ενότητα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στην Κύπρο υπήρξε μια γενική συμφωνία και συνεννόηση από όλα τα κόμματα υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη και έγιναν οι μεταρρυθμίσεις. « Η Κύπρος λοιπόν έμεινε μακριά από τον ακραίο λαϊκισμό. θα επιδιώξω συναινέσεις όταν εκλεγώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή είναι από την άλλη πλευρά του φράχτη, δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση και συνεννόηση» ξεκαθάρισε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H απάντηση του πρώην ευρωβουλευτή
«Αυτή την αλλαγή μπορεί να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος
Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ψηφιακή εφαρμογή δεν αποτελεί εργαλείο ιατρικής διάγνωσης
Τα ποσά θα αρχίσουν να εμφανίζονται σταδιακά εντός της ημέρας στους λογαριασμούς IBAN των δικαιούχων
Στο ΙΤΕ ο επίγειος δορυφορικός σταθμός του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων
H ανάρτηση του επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Απόψε μεγάλης κλίμακας επίγειος ψεκασμός σε έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων στην Αν. Αττική
Με αφορμή το ζήτημα της αντιπροεδρίας της Βουλής
Το ποσό που διαθέτει πλέον το κράτος για τις άγονες γραμμές ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ ετησίως
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα myΘέρμανση
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υποχρεωτική ασφάλιση, με βασικό φορέα τον E-EΦKA και το ΤΕΚΑ
Για δύο μέτρα και δύο σταθμά κατηγορεί τη Χαριλάου Τρικούπη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Άκουσα έναν νεαρό να λέει "ποιο Μετρό; Φέρτε μου πίσω τον Ντέλια"», τόνισε ο πρωθυπουργός
«Αν εμείς έχουμε μεγάλες αυξήσεις λόγω καρτέλ, τότε πχ στην Γερμανία ή στην Δανία τί έχουν; Τον Εσκομπαρ;»
Καμπανάκι από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για ασφαλιστικό σύστημα δύο ταχυτήτων
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν την πόλη
«Είναι λογικό η ΝΔ να μην στηρίξει μια τέτοια πρόταση»
Το σχέδιο θα στηρίξει 460.000 ευάλωτα νοικοκυριά, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα
«Το έργο ενώνει τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια με την Αθήνα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Οι εκτιμώμενες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.