Πολιτικη & Οικονομια

Βουλή: Αντιπαράθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μεταξύ του υπουργού Επικρατείας και του Προέδρου της ΕΕΔΑ, Γ. Σταυρόπουλου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bουλή
Bουλή / © INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επίθεση εξαπέλυσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Τζανακόπουλος εντός Βουλής κατά του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) Γ. Σταυρόπουλου, με αφορμή την κριτική που ασκεί η Επιτροπή στο περιεχόμενο νομοθετική πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για ζητήματα σύνθεσης και λειτουργίας της Επιτροπής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

«Θλίβομαι», «λυπάμαι πραγματικά», «λυπάμαι πολύ», επαναλάμβανε διαρκώς ο κ. Τζανακόπουλος λίγο μετά το τέλος των τοποθετήσεων επί του περιεχομένου της προωθούμενης ρύθμισης, τόσο του κ. Σταυρόπουλου, όσο και της πρώτης αντιπροέδρου της ΕΕΔΑ Μαρίας Γαβουνέλη, προκαλώντας αίσθηση με το επιθετικό ύφος της αντίδρασής του. «Μου κάνει τρομερή εντύπωση που άνθρωποι των δικαιωμάτων, φορείς οι οποίοι θα έπρεπε να πρωταγωνιστούν τοποθετούνται με αυτό τον απαξιωτικό τρόπο ότι θα πληγεί το κύρος της Επιτροπής», πρόσθεσε κλιμακώνοντας την  επίθεσή του ο υπουργός Επικρατείας.

Τί συγκεκριμένα προβλέπει η νέα ρύθμιση;  Σύμφωνα με την ίδια πηγή προβλέπει την διεύρυνση της 25μελούς Επιτροπής με επτά οργανώσεις: ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας), Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), «Colour Youth», «Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας», «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ», «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», που είναι η Συνομοσπονδία των Ελλήνων Ρομά, και «Hellenic Roma Action» (HEROMACT) και μία Οργάνωση που δραστηριοποιείται στο χώρο καταπολέμησης του αναλφαβητισμού για τους Έλληνες Ρομά.

Οι ενστάσεις τις οποίες εξέφρασε ο κ. Σταυρόπουλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Μπουρδάρα αφορούν: ΠΡΩΤΟΝ, την απουσία, εκ μέρους της κυβέρνησης, ενημέρωσης της Επιτροπής «για τη συγκεκριμένη ρύθμιση». Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για μια προ μηνών «αόριστη συζήτηση με τον αρμόδιο Υπουργό ο οποίος επιφυλάχθηκε να της γνωστοποιήσει  τις επιλογές του, κάτι που αυτός δεν έκανε ποτέ». ΔΕΥΤΕΡΟΝ, την παράβαση της αρχής της ισότητας, στην περίπτωση που εφαρμοσθεί η ρύθμιση: «Εκπρόσωπος της ομοσπονδίας Ρομά μετέχει, ήδη, στη σύνθεσή της.

Είναι θετική στη συμμετοχή ενός εκπροσώπου από την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ, όμως, μέχρι εκεί. Εκείνο που είναι αδιανόητο, είναι οι εκπρόσωποι των Ρομά να διαθέτουν τρεις ψήφους και οι εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ πέντε ψήφους, ενώ όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα που μετέχουν στην Ολομέλεια και προτείνονται από τους οικείους φορείς να διαθέτουν μόνο μία ψήφο». Σε άλλο σημείο, επίσης, υπογραμμίστηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων που τα δικαιώματά τους πλήττονται, και τα οποία δεν επιλύονται με τον κυβερνητικό σχεδιασμό: «Παραδείγματος χάριν, δεν εκπροσωπούνται δικαιώματα των κρατουμένων. Μας είχε πει ο κ. Τζανακόπουλος ότι θα κάνει κάτι. Δεν βλέπω να γίνεται τίποτα. Είχαμε πει για τα δικαιώματα των μεταναστών. Δεν ακούω τίποτα, επίσης. Υπάρχουν κι άλλα όμως ζητήματα, όπως τα δικαιώματα του παιδιού.

Λοιπόν, πού είναι τα θέματα των δικαιωμάτων του παιδιού; Το δικαίωμα στην υγεία, το είχαμε συζητήσει με τον κύριο Τζανακόπουλο. Οι τοξικομανείς, τα δικαιώματα των ηλικιωμένων, τα πολιτιστικά δικαιώματα. Μπορώ να σας αναφέρω πάρα πολλές κατηγορίες. Αλλά αν πρόκειται να διευρύνουμε ατελεύτητα την Εθνική Επιτροπή με οργανώσεις τέτοιες, απλώς είναι σαν να την καταργούμε».

Στην «απάντησή» του ο κ. Τζανακόπουλος πέραν των προαναφερομένων, περιορίστηκε να κάνει λόγο για «διαφωνίες περισσότερο πολιτικές και λιγότερο τεχνικές», και ουδέν ανέφερε για την με συγκεκριμένο τρόπο απαρίθμηση εκείνων των κοινωνικών ομάδων που δεν εκπροσωπούνται άμεσα στην ΕΕΔΑ.

Ενδεικτικός του κλίματος που επικράτησε και το οποίο θα χαρακτηρίζει τις σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης με την Επιτροπή, είναι και ο σύντομος διάλογος που είχαν οι κ. Τζανακόπουλος και Σταυρόπουλος, σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή:

«Θα ήθελα να μου πει ο κ. Πρόεδρος, αν και θα έπρεπε να απευθύνομαι στο Προεδρείο, αν μια φορά αυτή εδώ η Κυβέρνηση έχει παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στο έργο της Επιτροπής» είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Πράγματι, κύριε Υπουργέ, αν σας ικανοποιεί, δε παρεμβήκατε ποτέ  στο έργο της Επιτροπής. Πλην όμως δείξατε πλήρη αδιαφορία και εσείς και όλη η Κυβέρνηση για όλα τα θέματα της Εθνικής Επιτροπής περίπου μέχρι σήμερα. Αν αυτό σας ικανοποιεί, έχει καλώς».

Στη βάση των ενστάσεων της ΕΕΔΑ κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους επί της συγκεκριμένης ρύθμισης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.