- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στασινός: Το 80% των μηχανικών έχει ληξιπρόθεσμες εισφορές
«Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε»
Με τρία παραδείγματα εισοδημάτων μηχανικών, που επεξεργάστηκε και κοινοποιεί το ΤΕΕ, επιχειρεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γ. Στασινός, να αποδείξει «τον παραλογισμό του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος» και καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο.
Όπως σημειώνει ο κ. Στασινός, «η πραγματικότητα που βιώνουν οι μηχανικοί, είτε είναι μισθωτοί είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι απελπιστική. Η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές δημεύουν το εισόδημα. Οι μηχανικοί και ιδίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που σήμερα δεν έχουν δουλειές, αγωνίζονται να πληρώσουν απλά και μόνο τις υποχρεώσεις τους.
Και αυτό είναι πιο τραγικό για όσους, δηλαδή τους περισσότερους, έχουν μικρό εισόδημα. Με τις νέες εισφορές για επικουρική κάλυψη και τα αναδρομικά παλιότερων ετών, που προστίθενται στις εισφορές του ΕΦΚΑ και τη φορολογία, η συνολική επιβάρυνση δεν ξεπερνά απλώς το 100% του εισοδήματος. Πρέπει να δανειστούν για να πληρώσουν το κράτος».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τρεις στους τέσσερις, το 74,7%, των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για όσους δεν γνωρίζουν και λένε διάφορα, ο μηχανικός σήμερα δεν έχει περιθώρια να αποκρύψει εισοδήματα. Οι αμοιβές, οι κρατήσεις, οι οικοδομικές άδειες, τα ενεργειακά πιστοποιητικά, τα αυθαίρετα, τα τοπογραφικά, όλες οι εργασίες σχεδόν υλοποιούνται ηλεκτρονικά μέσα από βάσεις δεδομένων και πληρωμές μέσω τραπεζών. Το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα είναι δημευτικό και μη βιώσιμο. Οδηγεί εκτός επαγγέλματος χιλιάδες καταρτισμένους επιστήμονες. Κινδυνεύουμε να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς. Ήδη περισσότεροι από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών έχει ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο».
Πίνακες με τα παραδείγματα, που παραθέτει το ΤΕΕ:
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπήρξε συνεχής παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων
Σταθερό προβάδισμα ΝΔ - Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτη η Καρυστιανού στην πρώτη της καταγραφή
Οι υψηλές τιμές των καυσίμων πλήττουν τη βιωσιμότητα των δρομολογίων και τις ακυρώσεις των αεροπορικών εταιρειών
Συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της ΕΕ
Επί ελληνικής προεδρίας οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό 2028-2034
Ποια άλλα επιδόματα πληρώνονται
Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί
«Δεν μας έφτανε το ριφιφί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, φτάσαμε στο σημείο να θρηνούμε την καταστροφή ζωικού κεφαλαίου»
«Δεν τολμάει κανείς να το πει ανοιχτά ούτε από την αντιπολίτευση» ισχυρίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η νέα ανάρτησή του για την κριτική στην Ευρωπαία Εισαγγελέα
«"Πρόχειρη" και "ανεπαρκής" η αξιολόγηση που έκανε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», είπε ο βουλευτής
Οι δικαιούχοι και με ποια κριτήρια δίνεται
Ποιος μπορεί να εκφράζεται υπέρ του κόμματος και της ιδεολογίας του;
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τα 59 χρόνια από το πραξικόπημα
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Πότε μπαίνουν σε ιδιωτικό τομέα και Δημόσιο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα
Αναλυτικός πίνακας με τα μόρια ανά κατηγορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.