Πολιτικη & Οικονομια

Στα Σκόπια την Τρίτη ο Τσίπρας μαζί με 10 υπουργούς

Θα υπογράψει με τον Ζάεφ μια σειρά από διμερείς συμφωνίες.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσίπρας - Ζάεφ
Τσίπρας - Ζάεφ © Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Τη Βόρεια Μακεδονία θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη 2 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός θα φτάσει στο αεροδρόμιο των Σκοπίων το πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη τελετή υποδοχής.

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα υπάρξει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας και στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

To απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ζάεφ θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Πάντως, σύμφωνα με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν από 70 έως 120 εκπρόσωποι ελληνικών μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν και 10 υπουργοί του. Αυτοί είναι ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου, οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες. 

Οι κυριότερες από αυτές είναι οι εξής:

  • Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
  • Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ