Πολιτικη & Οικονομια

Πρώτη κατοικία: Τι αλλάζει με τη νέα ρύθμιση

Αύριο Τετάρτη η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρώτη κατοικία
Προστασία πρώτης κατοικίας / © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ζήτημα ωρών θεωρείται η κατάθεση στη Βουλή της νέας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.

Ως εκ τούτου το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο κατατίθεται η τροπολογία συζητείται αύριο Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή και αναμένεται να εισαχθεί την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής. Το εν λόγω χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αν κριθεί απαραίτητο να δοθεί κι άλλος χρόνος συζήτησης και διαβούλευσης, λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος.

Σύμφωνα με το κείμενο του υπουργείου η νέα ρύθμιση φέρεται να καλύπτει πρώτες κατοικίες αντικειμενικής  αξίας έως 175.000 ευρώ όταν συνδέονται με επιχειρηματικά δάνεια και πρώτες κατοικίες αξίας έως 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια.

Επίσης προβλέπεται ένας μηχανισμός επιδότησης δόσης που θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει.

Βάσει της αιτιολογικής έκθεσης τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου είναι τα εξής:

1) Στο νέο πλαίσιο μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως της πτωχευτικής ή μη ικανότητάς τους, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (παρ. 1 του άρθρου 1).

2) Οι δικαιούχοι υπαγωγής ρυθμίζουν μόνο οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και οφειλές προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από στεγαστικό δάνειο, για τις οποίες έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία τους (παρ. 2 και 3 του άρθρου 1). Για τις υπόλοιπες οφειλές λαμβάνεται μέριμνα, ώστε αφενός να μην κινδυνεύει η κύρια κατοικία από κατάσχεση γι’ αυτές, αφετέρου να λαμβάνουν οι υπόλοιποι πιστωτές ό,τι θα λάμβαναν σε περίπτωση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας (παρ. 3 του άρθρου 12).

3) Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (άρθρο 4).

4) Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο καταβάλλουν μέχρι το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 έτη (άρθρο 8).

5) Το Δημόσιο συνεισφέρει στις καταβολές, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του υπαγόμενου προσώπου (άρθρο 9).

6) Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου (άρθρο 10).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ