Πολιτικη & Οικονομια

Η πρώτη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Έγινε από την Πρέσβη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ - Ερώτηση της Σπυράκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρία Σπυράκη
Μαρία Σπυράκη © INTIMENEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την πρώτη επίσημη παραβίαση έκανε η πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών η Πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. αποκαλεί τη χώρα της “Μακεδονία”, στην επίσημη προπαρασκευαστική συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - Βόρειας Μακεδονίας. Η κ. Rusi Popovska αναφέρθηκε μάλιστα στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα λέγοντας επί λέξει: “Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να επισκεφθεί τη Μακεδονία, πρόκειται μάλιστα για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα μας”» αναφέρει στην ερώτησή της προς την Κομισιόν η Μαρία Σπυράκη καταγγέλλοντας «την προφανή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:  

Στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής συνάντησης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, στις Βρυξέλλες, η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κα. Rusi Popovska, κατα τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη της επιτροπής, επανειλημμένως χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία» αναφερόμενη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Σε μία περίσταση μάλιστα, ανέφερε στα αγγλικά αυτολεξεί ότι: «Prime Minister Tsipras is expected to visit Macedonia, which will be the first ever bilateral visit of a Greek Prime Minister to our country».  

Έχοντας υπόψη ότι με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών η επίσημη ονομασία της χώρας για όλες τις χρήσεις είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή «Βόρεια Μακεδονία», ερωτάται η Επιτροπή: 

1.Θεωρείται ότι αποτελεί ορθή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών η χρήση του όρου «Μακεδονία» από επίσημους εκπροσώπους της Βόρειας Μακεδονίας, ειδικότερα δε παρουσία εκπροσώπων της Επιτροπής της Γενικής Διεύθυνσης Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση;​

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.