Πολιτικη & Οικονομια

Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη για την πρώτη κατοικία-«Έχουμε δρόμο ακόμη»

Ποια είναι η βασική ένσταση των Ευρωπαίων τεχνοκρατών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατοικίες στην Αθήνα
Κατοικίες στην Αθήνα/©INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Άκαρπη ήταν η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Τραπεζικές πηγές που μετείχαν στη σύσκεψη, υποστήριξαν ότι ακόμη υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι την επίτευξη συμφωνίας, καθώς παραμένουν οι ενστάσεις της ΕΚΤ στο αρχικό σχέδιο που έστειλε η Αθήνα στους θεσμούς. Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών το προτεινόμενο σχέδιο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι τραπεζών, πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, διαμηνύοντας πως έχουν υπολογιστεί όλες οι παράμετροι του σχεδίου, ενώ έχουν γίνει και σχέδια προσομοίωσης.

Η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου, που προέρχεται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης δεν θα γίνει στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, αλλά θα μεταφερθεί στο επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Οι Βρυξέλλες, πάντως, δεν αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους -προς το παρόν- θέλοντας να μην επιβαρύνουν το κλίμα εν αναμονή της προσπάθειας για έκδοση 10ετούς ομολόγου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ