- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσίπρας-εφοπλιστές κατέληξαν σε συμφωνία για τα μερίσματα
Ποσό κατ’ ελάχιστο 75 εκατ. θα εισρέει ετησίως στα δημόσια ταμεία με το νέο Συνυποσχετικό
Ποσό κατ΄ελάχιστο 75 εκατομμύριων ετησίως θα εισρέει στα δημόσια ταμεία με το νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας που υπογράφηκε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με το νέο Συνυποσχετικό, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, «πλέον καθίσταται μόνιμη η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών». Σημειώνεται ότι «με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσό που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ΄ ελάχιστο 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως» και υπογραμμίζεται ότι «η υπογραφή του Συνυποσχετικού, ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον».
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το 10% είναι μια σημαντική συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε», προσθέτοντας ότι σηματοδοτεί ότι «όλοι αντιλαμβάνονται την αίσθηση της συλλογικής ευθύνης απέναντι στην προσπάθεια μας να βγούμε από την κρίση». «Το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση συνεπώς της δημοσιονομικής μας ικανότητας, σηματοδοτεί την εθνική ευθύνη που συμμερίζεστε να βγούμε από την κρίση», είπε.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στην οποία συμμετείχαν και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης, και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να συμβάλλουν με επενδύσεις στην ενίσχυση των αναπτυξιακών της ελληνικής οικονομίας, «η οποία μετά από χρόνια κρίσης βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάκαμψης».
Ειδικότερα, υποδεχόμενος το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων, ο πρωθυπουργούς ευχαρίστησε για «την ανταπόκριση σας στο αίτημα της κυβέρνησης να θεσπίσουμε μια μόνιμη συμφωνία εθελοντικού χαρακτήρα. Όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι με βάση το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει και οποιαδήποτε συνεισφορά». «Εντούτοις», τόνισε, «το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση συνεπώς της δημοσιονομικής μας ικανότητας, σηματοδοτεί την εθνική ευθύνη που συμμερίζεστε να βγούμε από την κρίση».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αυτή η κρίση ήταν πολυετής, οι επιπτώσεις δεν ήταν για όλους το ίδιο, εντούτοις βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου μπορούμε ξανά να αισιοδοξούμε». Είπε ότι δεν αντιλαμβάνονται τη συμβολή τους ως μια ad hoc συμβολή, αλλά δέχτηκαν να μπουν σε έναν διάλογο «ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέσα από την οποία θα υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό επί των ετήσιων κερδών από τα μερίσματα των επιχειρήσεων σας σε ελληνόκτητα πλοία». Επισήμανε ότι «αυτό το σταθερό ποσοστό θα μας δίνει τη δυνατότητα στους προϋπολογισμούς μας να υπολογίζουμε κάποια σταθερά έσοδα τα οποία αποτελούν κάτι σημαντικό στις μέρες που διάγουμε».
Σημείωσε ότι «το 10% είναι μια σημαντική συμφωνία στην οποία καταλήξαμε και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω καθότι όλοι αντιλαμβάνονται την αίσθηση της συλλογικής ευθύνης απέναντι στην προσπάθεια μας να βγούμε από την κρίση». Πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ότι «από κει και πέρα όλοι επίσης πρέπει να αντιληφθούμε ότι έξοδος από την κρίση σημαίνει και μεγαλύτερες ευκαιρίες στο επιχειρείν για όλους, άρα μεγαλύτερες δυνατότητες». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι «η ανάκαμψη της οικονομίας θα δώσει τη δυνατότητα να ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητά της, αυτό αφορά όλους τους κλάδους και βεβαίως πρωτίστως και τους κλάδους στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», προσθέτοντας «στη διεθνή σκηνή ο ναυτιλιακός κλάδος είναι ένας από τους κλάδους όπου μπορούμε να υπολογίζουμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΔΥΠΑ παρατείνει την προθεσμία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα
Ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών
Αποκαλύψεις για παράνομες επιδοτήσεις, «λευκές» δηλώσεις πόθεν έσχες και ελέγχους δισεκατομμυρίων
Απάντηση της υπουργού Τουρισμού στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων στον Guardian
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στρατηγική συμμαχία με Μακρόν και ιστορική μείωση του δημόσιου χρέους
Στο τραπέζι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η νέα μείωση εισφορών για ενίσχυση της αγοράς
Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ισχυρή αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος και ιδιωτικής κατανάλωσης
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δηλώσεις για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τη στρατηγική συνεργασία
Άριστη κρίνεται η μετεγχειρητική κατάσταση της συζύγου του πρωθυπουργού μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.