Πολιτικη & Οικονομια

Μετά το BBC και το Sputnik θέτει θέμα «μακεδονικής» μειονότητας

Φιλοξενεί συνέντευξη του ιδρυτή του «Ουράνιου Τόξου», Παύλου Βοσκόπουλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη © INTIMENEWS / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετά το BBC και το ρωσικό Sputnik θέτει θέμα «μακεδονικής» μειονότητας στη χώρα μας, φιλοξενώντας συνέντευξη του ιδρυτή του «Ουράνιου Τόξου» Παύλου Βοσκόπουλου, ο οποίος ευαγγελίζεται πως εκπροσωπεί κι εκφράζει την αυτοαποκαλούμενη «μακεδονική μειονότητα που μιλά τη μακεδονική γλώσσα» εντός της Ελλάδας.

Το ρωσικό πρακτορείο προλογίζει τη συνέντευξη τονίζοντας πως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια ομάδα «αγνώστου αριθμού Ελλήνων πολιτών διεκδικεί την αναγνώριση της ως “Μακεδονική Μειονότητα της Ελλάδας”». 

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που το 1995 είχε αναφέρει ότι το πρόβλημα γι' αυτόν «ήταν να μη δημιουργηθεί ένα δεύτερο μειονοτικό ζήτημα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό ήταν το κλειδί της ελληνοσκοπιανής διαφοράς». Παλαιότερα, ο πρώην πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ότι η «Μακεδονική μειονότητα είναι μειονότητα-φάντασμα. Είναι η μοναδική περίπτωση, από όσες εγώ γνωρίζω, όπου τη μειονότητα την παρουσιάζουν τρίτοι, απέξω από τη χώρα και όχι μέσα στην ενδιαφερόμενη χώρα».

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν σλαβόφωνες ή δίγλωσσες οικογένειες στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά μειονότητα δεν υπάρχει» επισημαίνει στο Sputnik συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, «αφού τα ποσοστά του καθιστούν την σχετική υπόθεση, μη συγκρίσιμη αριθμητικά με οποιαδήποτε αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα στην Ευρώπη».

«Υπάρχουν περίπου 500 χωριά που ακούγεται η απαγορευμένη γλώσσα»

Στη συνέντευξη, ο κ. Βοσκόπουλος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν περίπου 500 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και μέχρι τις παρυφές της Ναούσης και της Βέροιας όπου ακούγεται η απαγορευμένη γλώσσα».  «"Μη μιλάς παιδί μου, βούλωσέ το", έλεγαν αρκετοί γονείς στα παιδιά τους, όταν τα άκουγαν να τη μιλάνε» προσθέτει αναφερόμενος σε περασμένες δεκαετίες.

Αίτημα του «Ουράνιου Τόξου είναι να διδάσκεται στα σχολεία η “μακεδονική” γλώσσα εκεί που είναι ζωντανή. Κανονικά στα σχολεία του ελληνικού κράτους, όχι σε παράλληλα σχολεία, γιατί εκεί θα υπάρξει περιθωριοποίηση», αναφέρει ο πρόεδρός του. «Δύσκολο είναι να εκτιμήσουμε τον ακριβή αριθμό ομιλητών. Αν βρεθείτε σε πανηγύρια χωριών στην Καστοριά, στις Σέρρες, στην Ημαθία, θα ακούσεις τα λεγόμενα μακεδονικά τραγούδια σε αυτήν την "ανύπαρκτη" γλώσσα», προσθέτει. 

Ο κ. Βοσκόπουλος υποστηρίζει ότι «ο μέσος Έλληνας αγνοεί ότι υπάρχουν πολίτες στα Βαλκάνια που μιλούν για τη σύγχρονη μακεδονική ταυτότητα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη σλαβική παράμετρο χωρίς να συνδέονται κατ' αποκλειστικότητα με την αρχαιότητα». Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος αποτάσσεται την αρχαιολοτρεία λέγοντας ότι το κόμμα του πιστεύει ότι «η σύγχρονη μακεδονική ιδεολογία δομήθηκε στη μαγιά αναρχικών και σοσιαλιστικών ιδεών».

Παράλληλα, ο κ. Βοσκόπουλος υποστηρίζει ότι διεκδικεί το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ενώ εκφράζει αντιρρήσεις για το γεωγραφικό πρόθεμα της νεάς ονομασίας των Σκοπίων. «Είμαστε αντίθετοι στον εκατέρωθεν αλυτρωτισμό καθώς όταν ακούσει κάποιος και μαθαίνει για Βόρεια Μακεδονία, θα ρωτήσει τι συμβαίνει με τη Νότια Μακεδονία», επισημαίνει.

«Ως "Ουράνιο τόξο" καταδικάζουμε τον μακεδονικό εθνικισμό και όποιους βγάζουν αυτές τις βλακείες, χάρτες της μεγάλης Μακεδονίας. Τους καταδικάζουμε και θα τους πολεμάμε», καταλήγει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.