Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει και στο Κυπριακό

«Το όνομα έτσι κι αλλιώς είχε δοθεί από το 1992», σχολίασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη στη Λευκωσία
Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη στη Λευκωσία/©INTIME/ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έδωσε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την έναρξη της προγραμματισμένης συνάντησής τους στη Λευκωσία.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι μπήκε τέλος σε μια «αχρείαστη διαμάχη που ταλάνιζε επί 30 χρόνια την Ελλάδα, ανοίγοντας ταυτόχρονα πόρτες για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

«Το όνομα έτσι κι αλλιώς είχε δοθεί από το 1992» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών απαλείφονται και «τα αλυτρωτικά που υπήρχαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας».

Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη στη Λευκωσία
Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη στη Λευκωσία/©INTIME/ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό βήμα, που με τον τρόπο που έγινε «ενισχύει τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας», η οποία έχει βασικό όπλο το Διεθνές Δίκαιο. Γι' αυτό και θεωρεί πως αυτή θα βοηθήσει και στις προσπάθειες «για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό».

Συνάντηση Τσιπρα-Αναστασιάδη στη Λευκωσία
Συνάντηση Τσιπρα-Αναστασιάδη στη Λευκωσία/©INTIME/ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο κρατών. Κατά τη διάρκειά της θα τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εν όψει και της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στις 5 Φεβρουαρίου.

Την Κυριακή η Τζέιν Χολ Λουτ, απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θα έχει συναντήσεις στη Λευκωσία με τον κ. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στόχος η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ