Πολιτικη & Οικονομια

2,5 δισ. δανείστηκε η Ελλάδα από τις αγορές -Υψηλό επιτόκιο 3,6%

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης / © INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στο 3,6% διαμορφώθηκε το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου λήξης Απριλίου 2024, στην έκδοση του οποίου προχώρησε σήμερα η Ελλάδα - στην πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης και έναν περίπου χρόνο μετά την τελευταία έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο του 2018 - με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, 2,5 δισ. ευρώ.

Το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 3,45% ενώ η ζήτηση ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προσφορών των αναδόχων οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 540 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αρχικά το Ελληνικό Δημόσιο αναμενόταν να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική «καθοδήγηση» (guidance) ήταν για απόδοση της τάξεως του 3,75% - 3,875%.

Δήλωση Τσακαλώτου 

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής, πρώτης εξόδου της χώρας στις αγορές.

Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές για το ελληνικό ομόλογο υπερέβησαν τα 10 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,60% και ετήσιο κουπόνι για τους επενδυτές 3,45%.


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ