Πολιτικη & Οικονομια

Θ. Θεοχαρόπουλος: Η ΔΗΜΑΡ ψηφίζει ΝΑΙ στη Συμφωνία των Πρεσπών (video)

Τι δήλωσε από το βήμα της Βουλής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ/©INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

«Tα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει, ή μάλλον θα έπρεπε, να αντιμετωπίζονται απ' όλα τα κόμματα με υπευθυνότητα και μετριοπάθεια. Με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και όχι το πολιτικό κόστος. Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, μια ιστορική συνεδρίαση, για την κύρωση της "Συμφωνίας των Πρεσπών", οφείλουμε να το αποδείξουμε».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει ΝΑΙ.

«Πάγια δική μου θέση και της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η Ελλάδα -και λόγω της γεωγραφικής της θέσης- πρέπει, με βάση και αφετηρία την Ευρώπη, να ασκεί εξωτερική πολιτική με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες και την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» πρόσθεσε.

Και διευκρίνισε: «Από την πρώτη στιγμή υποστήριξα ότι η Συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) είναι σε θετική κατεύθυνση. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελούν αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας. Αυτή άλλωστε είναι η επί χρόνια διαμορφωμένη εθνική γραμμή».

Αναφορικά με τις διαφωνίες που εκφράζονται για συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας, ο κ. Θεοχαρόπουλος εξήγησε: «Είναι γεγονός βέβαια ότι η "Συμφωνία των Πρεσπών" αποτελεί έναν συμβιβασμό -δεν έρχεται μετά από πόλεμο, είμαστε σε περίοδο ειρήνης- και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά. Αναφέρομαι στα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας, για τα οποία έχει γίνει πολλή συζήτηση. Υπάρχουν προβλήματα και θα έπρεπε με μεγαλύτερη γενναιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για τα προβλήματα αυτά. Όπως και για τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας, που είναι πάρα πολλά, θα έπρεπε με πολύ μεγαλύτερη γενναιότητα να μιλήσει η ΝΔ».

ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΗ - ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΡΕΣΠΩΝ (24/1/2019)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ